Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Tijdens de Algerijnse revolutie (1954-1962), werd de strijd om onafhankelijkheid van de Franse kolonisator zwaar bevochten. Architect Samia Henni richt zich op een minder bekend aspect van deze oorlog, namelijk hoe architectuur werd ingezet door de Franse civiele en militaire autoriteiten om het koloniaal bestuur te handhaven en de Algerijnse bevolking in bedwang te houden. 

Henni besprak thema’s uit haar boek Architecture of Counterrevolution: The French Army in Northern Algeria (Zurich, 2017). In de loop van het bloedige en langdurige gewapende conflict werd door de Franse autoriteiten de gebouwde omgeving van Algerije drastisch getransformeerd om de Franse economische belangen te beschermen en het koloniale bestuur veilig te stellen. Naast het plannen en uitvoeren van tactische sloopprogramma’s ontwikkelde het koloniale regime ook nieuwe structuren om de strikte controle over de Algerijnse bevolking en de bescherming van de Europese gemeenschappen in Algerije te vergemakkelijken.

Deze lezing werd georganiseerd in het kader van de door Henni samengestelde tentoonstelling Discreet Violence.

Samia Henni

Samia Henni is een architect, architectuurhistoricus en theoreticus, en werkt op het snijvlak van architectuur, planning, koloniale praktijken en militaire operaties van de vroege negentiende eeuw tot en met vandaag. Ze heeft haar Ph. D. in Geschiedenis en Architectuurtheorie  behaald aan ETH Zurich. Ze is de auteur van Architecture of Counterrevolution: The French Army in Northern Algeria (Zurich: gta Verlag, 2017). Op het moment is ze docent Geschiedenis en Architectuurtheorie bij Princeton University’s School of Architecture. 

datum
21/12/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

18:45 - 19:15 Accusations #4: I act

20:00 - 22:00 BNO IMG LAB: Fake Food

Pop-in expo: A Tale of a Tub

Museum open tot 21.00

The New Haberdashery open tot 21.00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.