Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Bot Club werpt een kritische blik op de maatschappelijke effecten van het voorspellen van criminaliteit met behulp van algoritmen. Met Nirit Peled en Fieke Jansen.

 

datum
11/10/2018
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

19:00-20:30 Iconic Houses lezing: Eileen Gray's Villa E-1027

Het museum gesloten van 23 september t/m 18 oktober

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite€ 7,50

Nederland loopt voorop met het inzetten van algoritmen bij het voorspellen van potentiële criminaliteit. Daarbij worden verschillende methoden gehanteerd. Het Criminaliteits Anticipatie Systeem, dat landelijk wordt toegepast, richt zich vooral op de locatie en context van misdaad. Hiervoor worden data verzameld over de locatie, tijd, aard van het misdrijf en omstandigheden als weersgesteldheid. Een machine learning systeem wordt ingezet om daarin patronen te herkennen, waarmee de inzet van politie gestuurd kan worden.

Een andere methode richt zich op de statistiek van daderschap. Levenslopen van burgers worden gedataficeerd en in verband gebracht met de kans op crimineel gedrag. Deze data hebben maar voor een deel betrekking op het eigen handelen van mensen, ze houden ook verband met gebeurtenissen die hen zijn overkomen. Dat betekent dat zij maar ten dele verantwoordelijkheid kunnen dragen voor het al dan niet terechtkomen op een lijst met potentiële criminelen.

Algemeen bekend is inmiddels dat algoritmische modellen even ontoereikend zijn als de data die ervoor gebruikt worden. Wie bepaalt met welke redenen welke gegevens relevant zijn om de modellen mee te voeren? Wat is de impact van het voorspellen van criminaliteit op het voorkomen van criminaliteit? Hoe grijpt deze vorm van profileren in op de rechten en vrijheden van burgers?

Nirit Peled

Nirit Peled is een filmmaker uit Israël, woonachtig in Nederland. Ze maakt documentaires voor VPRO Tegenlicht en doceert aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze heeft gewerkt aan tal van politieke, culturele projecten met jeugd in binnensteden, zowel in Nederland als daarbuiten. Met haar films en documentaires wil ze dialoog, confrontatie en communicatie creëren.  

Fieke Jansen

Fieke Jansen is promovendus bij het Data Justice Lab aan de Universiteit van Cardiff. Daar kijkt ze naar de data praktijken in de context van handhaving en onderzoekt ze het ontstaan van systematische onrechtvaardigheid door data gestuurde besluitvorming. Jansen is ook betrokken bij projecten gerelateerd aan privacy, digitale beveiliging, data bescherming en mensenrechten.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.