Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Door persoonlijke omstandigheden heeft Bill Gaver deze avond helaas af moeten zeggen. Er wordt een nieuwe datum in het najaar gepland. Houd deze website in de gaten voor meer informatie. 

In 1999 introduceerde Bill Gaver mede de ‘Cultural Probe’, een nieuwe ontwerponderzoeksmethode gericht op het aanzetten tot dialoog tussen ontwerpers en de mensen voor wie het ontwerp uiteindelijk bedoeld is. Zeventien jaar later kijkt professor Gaver terug op zijn projecten volgens deze en andere methoden en praat hij over de huidige interactie tussen ontwerpers en hun doelgroep.

datum
09/06/2016
tijd
20:00 – 22:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Night Dinner (zonder programma)€ 17,50
Studenten Willem de Kooning Academiegratis

Cultural Probes is een techniek om ideeën te genereren in een ontwerpproces, een manier om gegevens te verzamelen over de levenswijze, waarden, meningen, et cetera van mensen. Hiervoor kunnen allerlei rekwisieten worden gebruikt, zoals een plattegrond, ansichtkaart, fototoestel, object of dagboek, in combinatie met specifieke opdrachten voor de deelnemers waarin ze bepaalde gebeurtenissen, gevoelens of uitwisselingen vastleggen. Geïnspireerd door de Situationisten, de internationale kunstzinnig-politieke beweging die eind jaren vijftig de maatschappij opschudde met spontane happenings en andere ontregelende situaties, ondersteunt deze ontwerponderzoekstechniek de waarde van een artistieke benadering van gebruikersgericht ontwerponderzoek.

Zeventien jaar na zijn baanbrekende en gezaghebbende publicatie Design: Cultural Probes wint het ontwerponderzoek aan gewicht in zowel de ontwerppraktijk als -opleiding. Het heeft dienst gedaan als belangrijk voorbeeld van deze benadering, maar vormt slechts het topje van de methodologische ijsberg. Wat zijn sinds 1999 de ontwikkelingen van het ontwerponderzoek geweest en wat is de betekenis voor de huidige praktijk, zoals sociaal, participerend of open design? 

Onderzoek

De afgelopen jaren is er binnen de culturele sector sprake van een hernieuwde aandacht voor de rol en de praktijk van het onderzoek. In een wereld waarin in toenemende mate en met grote snelheid, enorme hoeveelheden informatie circuleren, speelt onderzoek een cruciale rol bij het zichtbaar maken en verhelderen van zowel bestaande als nieuwe ideeën en inzichten. Het Nieuwe Instituut wil projecten, praktijken en initiatieven stimuleren en een podium bieden waarvan het succes niet afhangt van academische referenties, officiële formats of commercieel succes, maar die alternatieven bieden voor gangbare onderzoekspraktijken en waarin collectieve vormen van kennisvorming worden verkend.

Deze Thursday Night wordt georganiseerd in samenwerking met de Willem de Kooning Academie, Master Design, waarin design research en het ontwikkelen van nieuwe praktijken centraal staat.

Thursday Night Dinner

Voorafgaand aan de Thursday Night kunnen bezoekers om 18.30 uur aanschuiven bij een gezamenlijk diner met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. De maaltijd van verse, biologische producten wordt geserveerd in Het Nieuwe Café en kost € 17,50 inclusief drankjes. Reserveren voor het diner kan tot een dag van tevoren.

William (Bill) Gaver

Bill Gaver is hoogleraar Design en mededirecteur van de Interaction Research Studio in Goldsmiths, University of London. Zijn onderzoek naar ontwerpgestuurde methodologieën en innovatieve technologieën voor het  leven van alledag hebben hem ertoe aangezet een internationaal gerenommeerde studio op te richten waarin de vaardigheden van ontwerpers zijn samengebracht met deskundigheid in ubiquitous computing en sociologie. Zijn werk is tentoongesteld in bijvoorbeeld het Victoria and Albert Museum, Tate Britain, en het MoMa. Hij heeft meer dan 70 artikelen gepubliceerd en is verkozen tot lid van de CHI Academy.

Ook op deze avond .. Head Lights / Talent Nights

In samenwerking met culturele instellingen presenteert Rotterdam viert de stad vanaf donderdag 5 mei 2016 Head Lights / Talent Nights dat podium geeft aan getalenteerde Rotterdammers. Gedurende tien weken wordt er een kunstwerk van een Rotterdamse artiest gepresenteerd op de buitenmuur van Het Nieuwe Instituut. Elke donderdagavond opent Het Nieuwe Instituut na zonsondergang haar deuren voor de exclusieve lancering van een nieuw kunstwerk. Per editie draagt een culturele organisatie een maker aan die volgens hen hét Rotterdamse talent van het moment is. Het kunstwerk wordt gelanceerd met een muzikale act en drankje in de bar!

9 juni / editie 6 / Dean Bowen X Poetry International
Dean Bowen is een dichter, performer en psychonaut die zich niet in labels laat vangen. Hij deed mee aan poetry slams, werkte als performer mee aan kunstexposities en aan het experimentele geluidstheaterstuk Century Songs. Op donderdag 9 juni om 22.00 uur zal Bowen een kunstwerk lanceren speciaal voor Head Lights / Talent Nights.

Programma:
22.00 uur Start met drankjes
22.15 uur Lancering laserkunstwerk & performance
23.00 uur Einde

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.