2017
26
Apr

Wat doet iemand besluiten het roer om te gooien of een compleet nieuwe weg in te slaan? Wat als je een oorlog bent ontvlucht en je van voren af aan moet beginnen? Veranderen de beelden die je maakt als je wereldbeeld verandert? Zorgt verandering voor inspiratie en wordt het zo een creatieve vlucht naar voren? Run, Forest, run!

2017
03
Mei

Designduo Formafantasma presenteert hun onderzoek naar mondiale ertsstromen die het gevolg zijn van de productie van felbegeerde elektronische objecten. Ze maken verborgen processen zichtbaar: van bovengrondse mijnbouw tot lozing van elektronisch afval. Gesprekspartner is curator Natasha Hoare. Gemodereerd door Tamar Shafrir (Het Nieuwe Instituut).

2017
11
Mei
19:30 – 21:00
 

Een avond over de wisselwerking tussen culturele, wetenschappelijke en ontwerptechnische verbeelding van het wonen op Mars. Met Agata Kołodziejczyk (European Space Agency, ESA), kunstenaar Ivan Henriques en Klaas Kuitenbrouwer (Het Nieuwe Instituut). Gespreksleider is Aldje van Meer (Willem de Kooning Academie).

2017
18
Mei

Een avond over screensavers, de anonieme digitale werken die begonnen als oplossing voor een probleem, zich ontwikkelden tot een ruimte voor experiment, en vervolgens geruisloos uit onze digitale levens verdwenen.

2017
01
Jun

In 2010 schafte Nederland na vijftig jaar haar centrale ruimtelijke planning af. Voortaan gold het credo 'decentraal wat kan, centraal wat moet' en een kluwen aan platforms, agenda’s, initiatieven, acties en instituties ontstond. Wat heeft deze koers zes jaar later opgeleverd en tot welke nieuwe verhoudingen heeft het geleid? Wie bepalen nu de ruimtelijke inrichting van Nederland en wat drijft hen? Een avond over harde feiten.

2017
08
Jun

In deze lezing gaat kunstenaar en techno-politiek strateeg Simona Levi in op haar multidisciplinaire praktijk waarin ze streeft naar free culture, e-democratie en het strategisch gebruik van digitale middelen voor collectieve organisatie, communicatie en actie.

2017
15
Jun

Bij de verspreiding van nepnieuws en het ontstaan van filterbubbels spelen bots en algoritmes een grote rol, dat is sinds de Amerikaanse verkiezingen algemeen bekend. Maar bots kunnen ook een meer kritische rol spelen. Dit soort critical bots staan in Bot Club 2 centraal. Met onderzoeker digitale cultuur Anne Helmond, media kunstenaar Julian Oliver én de bots zelf.

2017
29
Jun

Professor Mabel Wilson baseert deze Reading Room op een schaalmodel van het Capitool van Virginia en het boek Notes on the State of Virginia van Thomas Jefferson. Hiermee analyseert ze de manier waarop in de jonge Verenigde Staten het ontluikende idee van een nationale architectuur langs raciale lijnen werd ingedeeld als wit en Euro-Amerikaans.

Afgelopen activiteiten

2017
20
Apr
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Gamedesigner Paolo Pedercini, oprichter van Molleindustria, spreekt over hoe gaming betere burgers en betere steden kan produceren. Deze lezing maakt deel uit van de Games for Cities Conference.

2017
13
Apr

Deze avond staat in het teken van de identiteit van het bewegende lichaam in onze huidige, genetwerkte ruimte van uiterlijk vertoon. Een fenomeen dat verkend wordt door middel van een reeks acteeroefeningen voor motion capture-technologie uitgevoerd door Gareth Taylor, waarbij het publiek wordt aangemoedigd mee te doen.

2017
06
Apr

Op 6 april 2017 stond Thursday Night Live! in het teken van feminismen in de architectuur en de manifestatie van vrouwen in het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw. Met TU Delft Feminists, architect Afaina de Jong en stedenbouwkundige Riek Bakker.

2017
03
Apr

In deze Reading Room bespreekt hoogleraar Antropologie Rosalind C. Morris de sociale impact en nasleep van het delven van een grondstof. Füsun Türetken, fellow bij Het Nieuwe Instituut, reageert na afloop op de lezing.

2017
30
Mrt
20:00 – 22:00
 

Deze BNO IMG LAB avond staat in het teken van mathematiek in grafisch ontwerp. Een avond voor en door ontwerpers over fractals, coding en patronen.

2017
23
Mrt
19:30 – 21:30
Het Nieuwe Instituut

Op deze avond bogen ontwerper Chris Kabel, die als fellow bij Het Nieuwe Instituut het concept voor de tentoonstelling Designing the Surface ontwikkelde, digitale media kunstenaar Lucy Hardcastle, Jurrien Brouwers (Philips) en designcriticus Alice Rawsthorn zich over het oppervlak.

2017
16
Mrt

Epidemieën zijn steeds vaker in het nieuws. Recente uitbraken van ziekten zoals SARS en Ebola laten zien dat de microscopische schaal van virussen en bacteriën direct verbonden is met globalisering en klimaatverandering. Tegelijkertijd wordt de angst voor epidemieën voortdurend gebruikt om eenieder die voor ‘de Ander’ wordt aangezien, te marginaliseren. Een gesprek met Giovanna Borasi en Nabil Ahmed.

2017
09
Mrt

In 2010 schafte Nederland na vijftig jaar haar centrale ruimtelijke planning af. Voortaan gold het credo 'decentraal wat kan, centraal wat moet' en een kluwen aan platforms, agenda’s, initiatieven, acties en instituties ontstond. Wat heeft deze koers zes jaar later opgeleverd en tot welke nieuwe verhoudingen heeft het geleid? Wie bepalen nu de ruimtelijke inrichting van Nederland en wat drijft hen? Een week voor de verkiezingen staat het tweede gesprek van het Ministerie van Ruimtelijke Zaken in het teken van politieke macht. Met Sybilla Dekker, Erik van Merrienboer, Floor Milikowksi, Sander Pleij, Govert van Oord, John Nederstigt, David Evers en Adri Duivesteijn.

2017
02
Mrt

De Bot Club werpt een verwonderde, maar ook kritische blik op een wereld waarin bots, algoritmische agenten en generatieve processen het werk doen en geeft deze het podium. Met onder anderen mediakunstenaar en botmaker Matthew Plummer-Fernandez en Me You and the Robot.

2017
23
Feb
20:00 – 22:00
 

Deze Thursday Night Live! BNO IMG LAB avond staat in het teken van handwerk. Waarom kiezen sommige beeldmakers, terwijl het tegenwoordig zoveel makkelijker kan digitaal of met computer gestuurde apparatuur, voor het handgemaakte? Wat is de charme van het handwerk in video, illustratie of grafisch werk? Op 23 februari presenteert BNO IMG LAB handwerk in optima forma!

2017
09
Feb

Meer dan zestig miljoen mensen zijn in de huidige tijd voortdurend op de vlucht en onderweg op zoek naar onderdak. Dit gegeven motiveerde Sean Anderson, conservator van het MoMA, om een tentoonstelling samen te stellen. Insecurities: Tracing Displacement and Shelter gaat over de manier waarop hedendaagse architectuur en design zich in het licht van de wereldwijde vluchtelingenproblematiek bezighouden met opvangvraagstukken. Tijdens deze edite van de Thursday Night Live! sprak Sean Anderson over deze tentoonstelling en de gedachte erachter.

2017
02
Feb

Op zoek naar sporen van de Nederlandse kraakgeschiedenis en haar betekenis voor de hedendaagse architectuur wordt het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw deze avond gekraakt. Met bijdragen van conservator Hetty Berens, architect Ton Venhoeven, onderzoeker en kunstenaar Reinier Kranendonk en onderzoeker en activist René Boer.

2017
26
Jan
20:00 – 22:00
 

Dutch Design is doorgaans geen synoniem voor buitensporige uitspattingen. Maar een beetje overdreven en een beetje vreemd is eigenlijk best lekker. Dus duiken we het nieuwe jaar in met niets dan flamboyante overdaad in onze line-up. Mag het een beetje meer zijn?

2017
19
Jan

In 2010 schafte Nederland na vijftig jaar haar centrale ruimtelijke planning af. Voortaan gold het credo 'decentraal wat kan, centraal wat moet'. Wat heeft deze koers zes jaar later opgeleverd en tot welke nieuwe verhoudingen heeft het geleid? Wie bepalen nu de ruimtelijke inrichting van Nederland en wat drijft hen?

2017
19
Jan
19:00 – 19:30
Het Nieuwe Instituut

In 1983 vertrok de Nederlandse architect Jan Voorberg, zakenpartner van Rem Koolhaas, naar Rio de Janeiro. Hij werd vermoord toen hij een bezoek bracht aan het sociaal woningbouwcomplex Pedregulho, ontworpen door Affonso Eduardo Reidy. In 2016 bezochten Pedro Varella en Sjoerd ter Borg de plek en besloten een film te maken die een stem geeft aan de enige getuige van de gebeurtenis: Film in het kader van Thursday Night LIve! Geluk

2017
12
Jan

De huidige kruisbestuiving tussen natuur, wetenschap en creativiteit zorgt ervoor dat de materiële werkelijkheid radicaal zal veranderen. Een avond waarop nieuwe ontwikkelingen worden getoond en besproken. Met onder anderen Olivier van Herpt, winnaar New Material Award 2016, Diana Scherer, winnaar New Material Fellow 2016 en ontwerper Bart Hess. Andrea van Pol modereert de avond.

2016
15
Dec
20:00 – 22:00
 

Het BNO IMG LAB zoomde dit keer in op het fenomeen schaal, ontwerpers en beeldmakers die het kleine, het verkleinen en het aanpassen van de werkelijkheid inzetten in hun werk. Met Jasper de Beijer, Arne Hendriks, Maurice van Tellingen en Ludwig Volbeda.

2016
08
Dec

Op deze avond werd Irma Boom gehuldigd en bevraagd over haar werk. In een gesprek met Daniel van der Velden, medeoprichter van Metahaven, heeft Boom ideeën ontvouwen over proces, aandacht, concentratie, densiteit, typografie en object, die de essentie van haar werk vormen.

2016
01
Dec
20:00 – 22:00
 

Wat is vandaag de dag nog een architectuurtekening? Hoe kunnen auteurschap en originaliteit worden geherdefinieerd in tijden van elektronische reproductie? Van beautiful BIM tot de onsterfelijke kwaliteit van het hand-getekende. In samenwerking met Jaap Bakema Study Centre. Met architect en kunstenaar Will Alsop.

 

2016
24
Nov

Femke Snelting leest computercode met een cyberfeministische blik en let op de culturele aannames en blinde vlekken die er in terecht komen. Met het publiek las ze de BioVision Hierarchy standaard voor motion-capture. Welke aannames over het menselijk lichaam gaan daarin schuil? Hoe werken die bij het omzetten van beweging naar code?

2016
17
Nov
20:00 – 22:00
 

De voorhoede, de nieuwkomers, de starters, vers bloed, nieuwe aanwas. Innovatieve inzichten van gretige gasten die afgelopen jaar met verrassende afstudeerprojecten de academies verlieten. Ook dit jaar presenteerden we een selectie van de toppers van de toekomst en de enorme verscheidenheid en reikwijdte van de examens aan de academies van Nederland. Waren we allemaal nog maar jong!

2016
10
Nov
20:00 – 22:00
 

Met de Olympische Spelen nog vers in het geheugen gaf kunstenaar James Bridle een lezing die vertrekt vanuit de relatie tussen tracking-technologieën ontwikkeld voor het sportveld en surveillance-technologieën gebruikt in de stad.

2016
03
Nov

Kunstenaar Hito Steyerl geeft de Benno Premsela Lezing 2016. Steyerl laat zich voor haar lezing inspireren door de tekst A Problem of Design: How to Kill People van architect George Nelson. Respondent is Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

2016
27
Okt

Nederlandse en Vlaamse architecten gaan met elkaar in gesprek over hun gedeelde opvattingen over vakmanschap, maatwerk en ruimtelijke kwaliteit ondanks de verschillende culturele en historische condities. Met de bureaus GAFPA (BE), Raamwerk (BE), Happel Cornelisse Verhoeven Architecten (NL) en Koen van Velsen architecten (NL).

2016
20
Okt
20:00 – 22:00
 

Twee weken na dierendag gaat BNO IMG LAB op jacht naar onze dierlijke instincten. Ontwerpers en beeldmakers presenteren werk dat zij met, voor of van dieren hebben gemaakt. Met Gerard Peet, Raoul Deleo, Bart Jansen en Poopy Cat.

2016
13
Okt

In steden als Londen, New York en zelfs het minder geprivatiseerde Amsterdam worden woningen steeds schaarser en duurder. In deze Reading Room zal architect Jack Self ingaan op het begrip ‘domestic time’ (huiselijke tijd) en onverwachte strategieën voorstellen waarmee het huis weer als leefruimte kan worden behandeld, in plaats van als speculatieobject.

2016
06
Okt
20:00 – 22:00
 

Naar aanleiding van de installatie Space Embodied organiseerde Het Nieuwe Instituut een lezingenavond over de Russische Vrije Dans vanuit historisch perspectief en hedendaagse parallelen. Met historicus Irina Sirotkina en kunstenaar Alexis Blake.

2016
29
Sep
20:00 – 22:00
 

Een avond waarop de dominante positie van de Westerse ontwerpcultuur werd bevraagd en werd opengesteld voor andere perspectieven. Met nieuwemediakunstenaar Tabita Rezaire, auteur Ruben Pater, cultuurcriticus Egbert Alejandro Martina en product design strategist Shahab Zehtabchi. Gespreksleider van de avond was curator en publicist Amal Alhaag.

2016
22
Sep
20:00 – 22:00
 

Avond over de vele verschijningsvormen van het beeldverhaal en de strip, met aandacht voor de relatie van de striptekening met architectuur, muziek en andere kunstvormen. In samenwerking met het Cross Comix festival. Met onder anderen Typex, Hanco Kolk en Erik Kriek.

2016
20
Sep
19:30 – 21:30
 

De tatami is een Japanse vloermat waarvan de afmetingen zijn gebaseerd op het menselijk lichaam. Het is een van de vier 'platformen' waar de installatiereeks Platform. Body/Space aan is gewijd. Deze avond presenteerde Sophie Berrebi het onderzoek achter Platform. Body/Space en gaf Carola Hein een lezing over de betekenis en geschiedenis van de tatami.

2016
15
Sep

Bestaat er zoiets als een ‘queer space’ en kan dit worden ontworpen? Deze avond werd het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw bekeken through queer eyes. Op zoek naar sporen van de queer emancipatiegeschiedenis, met archivaris Alfred Marks, politicoloog Mounir Samuel, filmmaker Tim Leyendekker, Prof. Jasmine Rault, architect Riëtte van der Werff en architect/onderzoeker Dirk van den Heuvel.

2016
08
Sep
20:00 – 22:00
 

Nieuwe technologieën en middelen maken het mogelijk om ons lichaam steeds meer zelf vorm te geven, terwijl maatschappij en politiek onze fysieke identiteit het liefste als een vaststaand feit zien. Hoe om te gaan met deze conflicterende belangen? Met o.a. hoogleraar filosofie Jos de Mul, ontwerper Simone C. Niquille en kunstenaar Philippine Hoegen.

2016
01
Sep

In deze Reading Room werd gereflecteerd op de mechanismen van de beeldproductie die schuilgaan achter terreur. Welke visuele kwaliteiten en strategieën worden gemobiliseerd in dit spektakel van terreur, strategieën die inmiddels ook even krachtig door staten worden ingezet? Met Felix Ensslin, hoogleraar esthetiek en kunstbemiddeling aan de Academie van Beeldende Kunsten in Stuttgart en Laurent de Sutter, professor rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit Brussel. Moderator is Marten Kuijpers (Het Nieuwe Instituut).

2016
07
Jul

Kan ontwerpkracht een bijdrage leveren aan de verbetering van de levensomstandigheden van de bevolking in conflictgebieden? Een gesprek met de curatoren van de Oostenrijkse, Duitse en Nederlandse paviljoens op de Biënnale van Venetië en Luke Korlaar van UNHCR.

2016
30
Jun

Mode is een middel om onze identiteit mee uit te drukken, een middel dat ook een sterke traditie van mannelijke en vrouwelijke stereotypen kent. Daarnaast is kleding vaak sterk geladen met sociale en culturele betekenissen. In de talkshow ging Sylvana Simons met de nieuwe generatie modeontwerpers in gesprek over het ontwerpen voor een genderfluide en cultureel diverse werkelijkheid. Met MAISON the FAUX, Kaho To, Lisa Konno en Samira Algoe.

2016
23
Jun
20:00 – 22:00
 

Ontwerp in beeld en geluid. Met Jaap Drupsteen, Elza-Jo, Piet Jan Blauw, The Plastic Fantastic Timemachine en WLDRF. Swingende ontwerpen en ontwerpers die swingen. Zonder ritme is er geen muziek, maar kan een goed ontwerp wel zonder ritme? Grafische helden die alles synchroon laten bewegen, fotografen waarvan het beeld een eigen dimensie veroorzaakt en muzikanten die geluiden creëren vanuit instrumenten die eigenlijk geen instrumenten zijn. Let's rock and roll!

2016
16
Jun

Game Night was een avond met een voorbeschouwing op de finale van de gamecompetitie Dutch College League van het spel League of Legends en waarbij  stil werd gestaan bij de betekenis van deze nieuwe sportvorm. E-sport, het gamen op professioneel competitieniveau is in veel opzichten net als andere sporten op te vatten: er zijn regels, toeschouwers, commentatoren, toegestane en verboden middelen. Over de hele wereld worden toernooien gehouden waar bedragen van miljoenen dollars aan prijzengeld geen uitzondering zijn. En het is dan ook logisch dat E-sports tienduizenden mensen trekken en stadions weten te vullen.

2016
10
Jun
20:00 – 22:00
 

Wie heeft de macht over de stad en haar inwoners? Mark Wasiuta (GSAPP Columbia University) en Pedro Rivera (architect en Studio X Rio) schetsten een complex en fascinerend beeld van de stad Rio de Janeiro als matrix van verschillende krachten. Lees de tekst van de lezing van Pedro Rivera.

2016
09
Jun

Door persoonlijke omstandigheden heeft Bill Gaver deze avond helaas af moeten zeggen. Er wordt een nieuwe datum in het najaar gepland. Houd deze website in de gaten voor meer informatie. 

In 1999 introduceerde Bill Gaver mede de ‘Cultural Probe’, een nieuwe ontwerponderzoeksmethode gericht op het aanzetten tot dialoog tussen ontwerpers en de mensen voor wie het ontwerp uiteindelijk bedoeld is. Zeventien jaar later kijkt professor Gaver terug op zijn projecten volgens deze en andere methoden en praat hij over de huidige interactie tussen ontwerpers en hun doelgroep.

2016
02
Jun

Aan het begin van de Rotterdamse Architectuurmaand presenteerde Rijksbouwmeester Floris Alkemade zijn visie en agenda voor de komende vier jaar in het auditorium van Het Nieuwe Instituut. Het zoeken naar de maatschappelijke meerwaarde van de architectuuropgave en innovatie door ontwerpkracht sond hierbij centraal.

2016
26
Mei
20:00 – 22:00
 

Data in kleur, geur, smaak en beeld. Met Catalogtree, Froukje Tan, Karin Schwandt en Jan Willem Tulp.

2016
19
Mei

Het gesprek tussen Wilfried de Jong en regisseur Johan Simons vond plaats in het kader van de Operadagen Rotterdam, het festival voor hedendaags muziektheater. In Het Nieuwe Instituut stond het decor opgesteld dat de Chinese kunstenaar Ai Weiwei ontwierp voor de multimediale opera As Big as the Sky van componist en regisseur Arnoud Noordegraaf. De Jong ondervroeg Simons over zijn werk, de vele opdrachten die hij recent op zich heeft genomen en zijn favoriete decors. 

2016
12
Mei

In deze Reading Room onder leiding van Cooking Sections vond er tijdens een performatief diner een kritische interactieve lezing plaats over het voedselsysteem. Wat is het gevolg van onze voedselkeuzes op het klimaat en de ecologie in het bijzonder?

 

2016
05
Mei

Wat is de betekenis, ook in internationaal perspectief, van het Tijdelijk Modemuseum? Toen dit project zijn afronding naderde, was het tijd om de balans op te maken en de bevindingen te delen. Experts uit de academische en museale wereld, en uit de mode-industrie, deelden hun inzichten tijdens een publieke discussie op 5 mei.

2016
28
Apr
20:00 – 22:00
 

Een avond met gastsprekers, ontwerpers die betrokken zijn in de wereld van mode maar alles behalve zelf modeontwerpers zijn. Met kunstenaar en grafisch ontwerper Alfons Hooikaas en regisseur Menno Fokma.

2016
21
Apr

‘Fashion you can buy, but style you possess. It's about self expression and, above all, attitude.’ Dát is volgens het 92-jarige stijlicoon Iris Apfel de beste manier om fashionable ofwel swag te zijn. In de theatershow Swag leverden drie stoere, sexy en eigenzinnige vrouwen het bewijs.

2016
15
Apr

Naast de Thursday Night was er deze week ook een Friday Night in samenwerking met het Berlage. Vijf markante internationale gasten voegden zich deze Friday Night bij Reinier de Graaf van OMA/AMO en de studenten van de Berlage Theory Master Class voor een laatste debat over With the Masses - Architecture and Participation

2016
07
Apr
20:00 – 22:00
Het Nieuwe Instituut

Onlangs reisde Malkit Shoshan naar Camp Castor, een VN-basis die zich vlakbij de stad Gao in Mali bevindt. Shoshan deed deze avond verslag van haar bevindingen. Camp Castor is een casestudy in het onderzoek dat ze deze zomer zal presenteren tijdens de vijftiende Architectuur Biënnale Venetië.

2016
31
Mrt

De lonen met eenderde verlagen of de helft van de werknemers eruit? Deze avond toonde de dilemma’s van een Chinese textielfabriek en stemde tot nadenken over het eigen handelen en de ethische aspecten van hedendaags consumptiegedrag.

2016
24
Mrt
20:00 – 22:00
Het Nieuwe Instituut

Alles om je heen is gemaakt door mensen die niet per se slimmer zijn dan jij. Dus wat weerhoud je om je boel te verbouwen naar jouw eigenwijze wensen? Jouw stoute plannen: onzinnig of waanzinnig? Kom erachter tijdens Barry de Bruins bonte avond en geef het leven een knal alsof het een piñata is. Er valt aan de andere kant altijd wel iets lekkers uit.

2016
17
Mrt

Het lijkt erop dat design zich losmaakt van zijn wortels. Had het in de twintigste eeuw nog het duidelijk ethische doel om op industriële schaal objecten te produceren voor de hele samenleving, nu lijkt het door marktwerking, en andere politieke en esthetische krachten te zijn verspreid en geannexeerd.

2016
03
Mrt

In 1970 werd een verlaten militaire kazerne in de Deense stad Kopenhagen gekraakt. Christiania is een interessant voorbeeld van hoe een ontmoeting tussen top-down en bottom-up kan leiden tot alternatieve vormen van stedelijke ontwikkeling, drugsbeleid en democratische besluitvorming. 

2016
25
Feb
20:00 – 22:00
Het Nieuwe Instituut

Zelfrijdende auto’s, robots die ons werk overnemen en een koelkast die je boodschappenlijst samenstelt, bestelt en laat bezorgen. We kunnen alles met elkaar verbinden, maar wat is de relatie tussen mensen en technologie en de impact daarvan op mensen onder elkaar? 

2016
18
Feb
20:00 – 22:00
Het Nieuwe Instituut

Mode manifesteert zich niet alleen in het fysieke domein, maar creëert met animatie en virtual reality ook nieuwe werkelijkheden. Modeontwerper en animator Jacob Kok beweegt zich graag tussen beide terreinen. 

2016
04
Feb

De nasleep van de Grote Recessie van 2008 is in Nederland nog altijd voelbaar. Ook de architectuursector en bouwindustrie hebben grote klappen gehad en zijn nog niet hersteld van de crisis. Econoom Bas Jacobs sprak over de oorzaak van deze op het eerste gezicht wonderlijke gang van zaken.

2016
28
Jan

In haar opvallende filmdebuut stelt choreograaf en filmmaker Celia Rowlson-Hall gendervraagstukken en rolpatronen aan de orde. Ze speelt zelf de hoofdrol in haar hedendaagse interpretatie van de pelgrimage van de heilige maagd Maria. In een beeldtaal vol dans en beweging voert de reis over de verschroeide aarde van het Amerikaanse Zuidwesten. Rowlson-Hall was aanwezig voor een vraaggesprek.

2016
21
Jan
20:00 – 22:00
Het Nieuwe Instituut

We lieten ons meeslepen in de wondere wereld van oneindige patronen. De hypnotiserende, rustgevende en verslavende werking én schoonheid van fractals, patronen, formules, mantra's en algoritmes. 

2016
14
Jan

In de eerste Reading Room van 2016 was curator Chus Martínez te gast. In haar werk onderzoekt zij hoe veranderingen in de kunst het publieke leven kunnen verrijken. Ze bevraagt hierbij nadrukkelijk de rol van het museum.

2016
07
Jan
20:00 – 22:00
 

Op 7 januari start Thursday Night at Het Nieuwe Instituut het nieuwe jaar met een talkshow in het teken van de actualiteit. Deze avond schuiven aan: architect Mathis J. Bout, modeontwerper en fotograaf Florine van Rees en ontwerper Gert Franke. Met het publiek delen zij de dingen die hen als ontwerpers en makers fascineren, inspireren of desnoods irriteren. Radna Rumping zorgt voor muziek.

2015
17
Dec
20:00 – 22:00
 

In deze Reading Room namen Michelle Provoost en Wouter Vanstiphout de ruimtelijke implicaties van het vluchtelingenvraagstuk onder de loep. 

2015
10
Dec

Een avond over de sociale kracht van mode en een alternatief voor de huidige mode-industrie met modeontwerpers Pascale Gatzen en Saskia van Drimmelen en curator Mizuki Takahashi.

2015
03
Dec
20:00 – 22:00
 

Modeontwerper Jan Taminiau sprak over zijn inspiratiebronnen, zijn kennis van ambachtelijke technieken, zijn absolute liefde voor couture en het ontstaan van zijn label JANTAMINIAU.

2015
26
Nov

We zijn ons meer dan ooit bewust hoe we voortdurend worden gemonitord en hoe onze data worden opgeslagen, doorzocht en geanalyseerd. Hoe kunnen wij onze zeggenschap hierover terugwinnen? Met kunstenaar Paolo Cirio.

2015
12
Nov
20:00 – 22:00
 

Wat is creatief intellectueel eigendom in de mode waard? De Smiley Knee legging van modeontwerper Esther Meijer werd gekopieerd door H&M. Dit inspireerde haar tot het maken van de documentaire The Right to Copy.

2015
29
Okt
20:00 – 22:00
 

Deze avond werd voorbij de versierende kracht van prints gekeken naar hun mogelijke betekenissen en functionaliteiten. Van patronen met een symbolische waarde tot de technologische primeur van interactieve zonwerende prints op glazen gevels. Met modeontwerper Liselore Frowijn, textielkunstenaar Christie van der Haak en ontwerper Willem van der Sluis.

2015
22
Okt

Architectenbureau MVRDV droeg najaar 2015 zijn archief over aan Het Nieuwe Instituut. Het is het eerste grotendeels uit digitale bestanden bestaande archief dat aan het rijksarchief voor architectuur wordt toegevoegd. Wat betekent dit voor het beheer van dit archief?

2015
15
Okt

Anneke Smelik, hoogleraar visuele cultuur, sprak over de veranderende kracht van cybercouture. Ging het in de mode de afgelopen decennia allereerst over merken, vandaag de dag lijkt de aandacht weer te gaan naar andere waarden dan luxe en consumptie. Zo maken nieuwe technologieën een meer verpersoonlijkte pasvorm, onverwachte transformaties van identiteit en lichaam en de industriële productie van enkele kledingstukken mogelijk.

2015
08
Okt

In een tijd dat de geschiedschrijving van mode is gedelegeerd naar de pr-afdelingen van modehuizen doet Het Nieuwe Instituut een voorstel voor een open canon van de Nederlandse mode. Guus Beumer, artistiek leider van het Tijdelijk Modemuseum, nam het publiek van de Reading Room mee door de Nederlandse modegeschiedenis.

2015
01
Okt
20:00 – 22:00
 

Mode is meer dan een kledingstuk, het is bovenal een oneindig universum aan verleidelijke beelden. Een caleidoscopische avond waarop de constructie van een modebeeld vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht.

2015
24
Sep
20:00 – 22:00
 

In het kader van Tijdelijk Modemuseum organiseert Het Nieuwe Instituut in samenwerking met Stripped Fashion de Rotterdamse première van de onthullende film The True Cost over het ware verhaal dat achter onze kleren schuilgaat. In het voorprogramma aandacht voor Hacked, de ontwerpstrategie van Francisco van Benthum en Alexander van Slobbe.

2015
17
Sep

Hoe vertel je verhalen met data? In tijden van overvloedige stromen aan Open en Big Data, is het verwerken, interpreteren en visualiseren ervan urgenter dan ooit. Deze Lecture Night met Richard Vijgen was een samenwerking met de Master Design van de Willem de Kooning Academie en onderdeel van hun reeks 'Open Lectures’.

2015
10
Sep
20:00 – 22:00
 

Het Nieuwe Instituut viert de opening van het culturele seizoen met een avondprogramma in het teken van de actualiteit. Gasten uit de ontwerpwereld delen hun interesses en fascinaties met ons. Met modeontwerper Mattijs van Bergen, journalist en kunstenaar Ine Poppe, ontwerper en art director Woes van Haaften en interieurontwerper Daniela Schelle.

2015
03
Sep

In samenwerking met het Architectuur Film Festival Rotterdam en Vereniging Deltametropool zoeken we deze nazomer de wilde natuur in de stad op. We vertonen twee films die hier op een verschillende manier op inspelen: Louis Le Roy en Brussels Wild.

2015
27
Aug

De eerste Lecture Night van het nieuwe culturele seizoen staat volledig in het teken van voedsel. In een interactieve presentatie schotelt Janno Lanjouw, programmadirecteur van het Food Filmfestival, de smakelijkste, schokkendste en grappigste fragmenten van de afgelopen vijf jaar aan ons voor.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.