Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2022
26
Mei

In de tweede editie van Locating Enter gaat het team achter deze online omgeving dieper in op de relatie tussen toegang tot culture instellingen voor mensen met een (functie)beperking en het ontwerp en gebruik van digitale tools die deze toegankelijkheid kunnen vergroten.

2022
26
Mei
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Het collectief We_are_vessels onderzoekt wat 3D-printen kan betekenen voor keramisch ontwerp. Samen met moderator Jasper de Haan en andere creatieve makers verkennen we de mogelijkheden van keramisch printen als 21ste eeuwse ambachtsvorm, en de toepassing daarvan in je eigen praktijk. 

2022
19
Mei
20:00 – 21:30
Het Nieuwe Instituut

Sophie Krier en Erik Wong, samenstellers van de tentoonstelling Op zoek naar het pluriversum nodigen bezoekers uit om aan te sluiten bij een avond rond 'onzichtbare draden' die zich om een gemeenschap of groep binden, en over textiel als onze eerste thuis - een thuis waarin je in kunt dwalen or mee kunt nemen op pad. Met bijdragen van kunstenaar en researcher Joke Robaard en Tom Morton, eigenaar van Arc Architects.

2022
19
Mei
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

De derde lezing in de reeks Submerged Heritage zal worden gegeven door Ine Apapoe, hoofd van de afdeling Bestuurskunde aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. In haar lezing zal zij haar licht laten schijnen over de politiek bestuurlijke beslissingen die hebben geleid tot de bouw van de Afobakka dam in Suriname en de gevolgen daarvan die tot op de dag van vandaag merkbaar zijn.

2022
19
Mei

Samen met Richard Vijgen, Foeke Postma (Bellingcat), Martina Zaharieva en Cristina Colonnesi (BabyFace Reader) kijken we naar de toekomst van beeld- en gezichtsherkenning door computers. Wat doet kunstmatige intelligentie voor het 'kijken'? Wie, wat en hoe kan een computer eigenlijk zien en herkennen? Welke toepassingen van beeldherkenning door AI (kunstmatige intelligentie) kunnen we in de toekomst verwachten, en hoe gaan we daarmee om?

2022
12
Mei
20:00 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Een nieuw narratief voor Oekraïne, verteld door haar kinderen. Welke invloed heeft de oorlog op het dagelijks leven in Oekraïne? Hoe is het om op te groeien in een conflictzone, om te leven in constante angst? En aan welke toekomstdromen houden jongeren zich vast?

 

2022
12
Mei
17:00 – 18:30
Het Nieuwe Instituut

Uitgeverij Jap Sam Books organiseert tijdens de Thursday Night Live! een speciaal evenement ter gelegenheid van de lancering van het boek jaune, geel, gelb, yellow. Monochrome van kunstenaar Antonis Pittas. Met bijdragen van Dirk van den Heuvel, Anne Hoogenwoning en Alex Farrar.

2022
05
Mei
20:00 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Sluit tijdens deze Bevrijdingsdag aan bij de vierde editie van STATEMENTS, het talkshowprogramma van Thursday Night Live! dat in samenwerking met presentator Shay Kreuger is ontwikkeld. Tijdens deze avond wordt er samen met Tinneke Beeckman door een filosofische lens gekeken naar vrijheid, praten we met sociaal wetenschapper Linda Duits over embodiment in de metaverse en bespreken we met content creator Sagid Carter haar hersenspinsel: 'moeten we niet kritischer zijn met waar we ons energie in steken?'

2022
28
Apr
20:00 – 22:00
Het Nieuwe Instituut

The Hmm presenteert een decentraal evenement dat gelijktijdig op vier verschillende locaties in vier provincies in Nederland plaatsvindt. Acht sprekers sluiten aan vanuit vier locaties, waaronder twee sprekers die vanuit Het Nieuwe Instituut een presentatie geven, met een live uitzending van de sprekers in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Tijdens deze avond zullen we onderzoeken of samen zijn in een plek belangrijk is om een gevoel van saamhorigheid te creëren. 

2022
22
Apr
17:00 – 18:00
Het Nieuwe Instituut Online

Met als vertrekpunt de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, gaat theater- en radiomaker Naomi Steijger in gesprek met ontwerper Petra Blaisse, conservator Ellen Smit en met gebruikers en omwonenden over de aanleg en geschiedenis van het Rotterdamse Museumpark. Dit is de derde van een serie podcasts onder de titel Groen in de stad.

2022
21
Apr
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

In deze derde en laatste editie van Colonial Spectres gaan onderzoeker Theo Paijmans en onderzoeker en filmmaker Janilda Bartolomeu uitgebreid in op de opkomst van het Spiritisme in Nederland en hoe deze samenviel met de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië. Met Couperus’ roman De stille kracht als vertrekpunt bespreken ze hoe geesten voortkomen uit koloniale oppressie en koloniale schuld. 

2022
21
Apr

Scenaristen, architecten, stedenbouwkundigen en ontwikkelaars spreken naar aanleiding van de première van de film Pakhuis Amsterdam over een mogelijke architectuur voor de toekomst. Samen met architect Michael van Bergen, die in de film ‘scenario-denken’ introduceert als reactie op een steeds verder vertakte, genetwerkte en veranderlijke werkelijkheid, onderzoeken we hoe we die aanpak kunnen inzetten.

2022
21
Apr

In de derde bijeenkomst in de reeks Social Talks voeren verschillende gasten, waaronder kunstenaar Uta Eisenreich, kunstenaar Wendelien van Oldenburgh en architect Piet Vollaard een 'gesprek van het sociale' over een omstreden experiment met social design uit de jaren zeventig: het multifunctionele, participatie- en inspraakgestuurde buurthuis 't Karregat van architect Frank van Klingeren (1974). 

2022
14
Apr
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Het Nieuwe Instituut viert het verschijnen van het nieuwste nummer van het tijdschrift Ardeth dat – in plaats van de gebouwde uitkomsten of de auteurs van het ontwerpproces die in andere vakliteratuur meestal worden uitgelicht – het projectmatige van architectuur centraal stelt en waarvan de naam staat voor ‘Architectural Design Theory’. Deze achtste editie van het blad is mede-samengesteld door oud-medewerkers van de afdeling Research van het instituut Marina Otero Verzier en Katía Truijen en er zijn bijdragen in opgenomen van voormalige HNI-onderzoeksfellows zoals het collectief RESOLVE. Het nummer dat onder de titel BURN-OUT verschijnt wordt feestelijk gelanceerd met presentaties en debat rond het gelijknamige thema.

2022
14
Apr

De Cubaanse architecten Anadis Gonzalez en Fernando Martirena ontvingen in de jaargang 2021/2022 met zijn tweeën het jaarlijkse onderzoeksfellowship van Tilting Axis en Het Nieuwe Instituut. Het duo, dat in 2016 samen het in Havanna gevestigde bureau Infraestudio oprichtte, presenteert een aantal fictieve projecten die zij gedurende hun fellowship hebben ontwikkeld. In deze casussen stellen ze de relatie aan de kaak tussen architectuur, ontwerp en actuele problematiek rond thema’s als politieke transparantie, de boycot van ecologie, censuur, surveillance en strafmaatregelen. Ze gaan over de vraagstukken in gesprek met een aantal gastsprekers.

2022
14
Apr
19:00 – 22:00
Het Nieuwe Instituut

Tijdens deze editie van Thursday Night Workshop wordt Het Nieuwe Instituut het podium voor een prikkelende Shibari avond, samengesteld door Manuela Gonçalves Tavares. Samen met andere ervaren creatives uit de scene leert ze je alles over Shibari, een oorspronkelijk Japanse kunstvorm waarbij touw en intimiteit samenkomen. Je wordt uitgenodigd om zelf Shibari te beoefenen tijdens een Rope Jam en de avond wordt afgesloten met een bondage performance.

2022
07
Apr
20:00 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

In de serie ‘Snack or Food Pill?’ van The One Minutes nemen vierentwintig filmmakers je mee op een tijdreis. Verliep de tocht voorspoedig? Was het een zegen of een vloek om door de tijd te kunnen reizen? Genoot je onderweg van snacks of stilde je de honger met voedingstabletten, met food pills? De reeks van deze maand is samengesteld door het Sandberg Design Department. De geselecteerde 'zestigseconden-sci-fi' werd ingezonden vanuit Kameroen, Colombia, India, Nederland, Spanje, Peru, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

2022
07
Apr
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Journalist Tara Lewis kijkt met Alice Bucknell, Tivon Rice en Richard Vijgen ‘door kunstmatige ogen’ naar hun artistieke praktijk. Ze gaat met hen in gesprek over hun AI-gebaseerde of -ondersteunde werk dat in Het Nieuwe Instituut te zien is. Ze voeren een Design Dialogue over de toepassing van kunstmatige intelligentie in onderzoek, ontwerp en beeldende kunst. 

 

2022
07
Apr
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Fotograaf Désirée van Hoek presenteert haar nieuwe boek Notes on Downtown met een gelijknamige tentoonstelling en een openbaar debat in Het Nieuwe Instituut. Onder begeleiding van directeur Aric Chen gaan voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade, kunstenaar Joep van Lieshout, stedenbouwkundige Jennifer Wolch en socioloog Sharon Zukin op 7 april 2022 in gesprek over de maatschappelijke gevolgen van de razendsnelle gentrificatie van de historische binnenstad van Los Angeles.

2022
31
Mrt

Welke infrastructuur is nodig voor het doen van openbaar en collectief onderzoek? Drie internationale fellows van Het Nieuwe Instituut vertellen over de manier waarop zij het afgelopen jaar hebben gewerkt aan de transformatie van academies en instituten. De avond vormt de afsluiting van het fellowship programma 2021 dat wordt ondersteund door Het Nieuwe Instituut. Publiek is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het gesprek tussen de drie fellows: MELT, The School of Mutants en Tropic Fever. De avond wordt geleid door Delany Boutkan en Federica Notari.

2022
24
Mrt
19:30 – 21:30
Het Nieuwe Instituut

Documentairemakers Polina Medvedeva en Isaura Sanwirjatmo kijken terug op de afgelopen anderhalf jaar sinds de premiere van hun film #VerlorenJongensZullenWinnen (#VJZW). Ze worden vergezeld door jonge makers die gedurende het evenement het publiek onderdompelen in een mix van dans en theater, spoken word en discussie, live en online. Met optredens van Mahfoud Mokaddem, Swendeline Ersilia, Nugah Shrestha, Jade Joosten, Wala Nura, Lili Ullrich en Kauwboy.

2022
24
Mrt
19:00 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Deze openbare bijeenkomst van Collecting Otherwise analyseert gebeurtenissen die in nauw verband staan met de architectuurpraktijk zoals die zich in het koloniale buitenland afspeelde. Hierbij zijn circa 800 architectuurarchieven betrokken die in beheer zijn van Het Nieuwe Instituut.

2022
17
Mrt

Het Nieuwe Instituut begint de nieuwe reeks Het levende archief/The Living Archive met een avond die in het teken staat van het Bospolderplein. Jonge onderzoekers en ontwerpers uit het Rotterdamse stadsdeel Bospolder-Tussendijken, de ‘Yout Dem’, wachten niet op ambtenaren en planologen van buiten de Buurt, maar zijn zelf met het plein aan de slag gegaan. Wat doet het met het ontwerp van de gebouwde omgeving als de beoogde bewoners en gebruikers vanaf het begin betrokken zijn?

2022
17
Mrt
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online en bij Het Nieuwe Instituut (Room 2)

Florian van Zandwijk en Aileen Ye nemen deelnemers mee op een experimentele digitale en hybride verkenningstocht van ENTER, het eigen online platform van Het Nieuwe Instituut. Reis daar mee van kamer naar kamer, ontdek op elke plek iets nieuws, wissel van gedachten met gastsprekers en andere deelnemers, maak plezier en voer goede gesprekken.

2022
10
Mrt

Game- en theatercollectief Queer Arcana geeft een performancelezing over non-binaire drag gaming. De spelers laten zien hoe gemeenschappelijke verbeelding, (zelf)identificatie en -bewustzijn, avatars en spelpersonages de werelden van drag, bordspellen en LARP verbinden. Queer fantasie versterkt sociale cohesie en helpt het ‘zelf’ te verkennen in relatie tot genderidentiteit, menselijkheid en de manier waarop je in het leven staat.

2022
10
Mrt
19:00 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

In het kader van Internationale Vrouwendag 2022 stonden we stil bij de recente acquisitie van een aantal archieven van vrouwelijke architecten uit het begin van de twintigste eeuw. Elske Schreuder heeft deze collectie symbolisch overgedragen aan de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. De verhalen die de uitgenodigde onderzoekers ontdekt hebben belichten de veelal verborgen rol die vrouwen hebben gespeeld in architectuur, planning en design. Met bijdragen van Hetty Berens, Erica Smeets-Klokgieters, María Novas Ferradás, Veerle Alkemade en Catherine Koekoek. De avond werd gemodereerd door Lidewij Tummers.

2022
03
Mrt
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Onafhankelijk onderzoeker Nadine King Chambers geeft een lezing over de onderlinge relaties tussen Zwarte Caribische en Inheemse Caribische gemeenschappen. Als uitgangspunt van deze editie van Submerged Heritage neemt Chambers de broodvrucht die in de achttiende eeuw vanuit Tahiti naar het Caribisch gebied werd verscheept.

2022
24
Feb
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

In deel twee van het drieluik Colonial Spectres praat filmmaker en onderzoeker Janilda Bartolomeu met filmwetenschappers Sophia Siddique Harvey en Rosalind Galt over vrouwen in Indonesië tijdens Nederlandse bezetting.

2022
17
Feb
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

De zeespiegel stijgt. Met een stijging van één meter moeten miljoenen mensen huis en haard verlaten. Op de vlucht voor het stijgende water omdat hun leefgebied niet langer bewoonbaar is. In deze live editie van The One Minutes in Het Nieuwe Instituut bekijken we de zee vanuit diverse perspectieven. Met bijdragen van onder andere schrijver Alma Mathijsen, Kinemastik, jongeren uit de Malediven, muzikant Imyenayare van het Ka'lina Terewuyu-volk en vele kunstenaars.

2022
17
Feb
19:00 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) neemt het project De Digitale Stad, dat in de tentoonstelling Het ontwerp van het sociale aan bod komt, als vertrekpunt om het belang van het behoud van digitale cultuur aan de kaak te stellen. Op deze avond staan vragen centraal over de maatschappelijke dimensie van archiveren in het veld. Marleen Stikker zal iets vertellen over de uitgangspunten en idealen van De Digitale Stad, Tjarda de Haan zal vertellen over het opgraven en ontsluiten van De Digitale Stad, Kees Teszelszky zal voorbeelden uit de XS4ALL homepages collectie van de Koninklijke Bibliotheek delen en Florian van Zandwijk zal het publiek meenemen door verschillende online platforms, oud en nieuw. De avond wordt gemodereerd door Katía Truijen.

2022
10
Feb
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Spreker, academicus en verhalenverteller Aminata Cairo draagt voor uit haar onlangs verschenen boek Holding Space, waarin ze haar geheel eigen benadering van inclusie uiteenzet. Net als het boek zelf is ook deze boekpresentatie een ervaring: met muziek, dans en teksten betrekt Cairo de stemmen en lichamen van alle aanwezigen bij het gezamenlijke streven naar een gelijkwaardige ruimte waarin iedereen op waarde wordt geschat.

2022
03
Feb
19:30 – 21:15
Het Nieuwe Instituut Online

Deze editie van de serie Social Talks bouwt voort op acties van de woonbeweging die recent aan een nieuwe opmars is begonnen. Dit ‘gesprek over het sociale’ vormt een prelude op het weekend Housing Futures, waarin volop gesproken zal worden over tactieken om ruimte vorm te geven en in te richten voor alternatieve huisvesting en samenlevingsvormen die zich verzetten tegen de norm. Deze donderdagavond staan de gasten alvast stil bij de toekomst van afwijkende huisvestingsmodellen. Hoe zal de kraakbeweging zich ontwikkelen? Op wat voor manieren kunnen we coöperatief wonen? En hoe behouden we dit soort ruimtelijke, sociale en politieke strategieën voor volgende generaties?

2021
16
Dec
20:00 – 21:30
Het Nieuwe Instituut Online

In de serie Significant Content worden populaire makers op verschillende sociale mediaplatforms een artist talk aangeboden. Deze keer zijn de sprekers twee memepagina’s op Instagram: @this.and.a.blunt en @joan.of.arca.

2021
16
Dec
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Op basis van prikkelende voorbeelden uit het archief kijken we naar het experiment met de blauwdruk, met de focus op cross-disciplinaire relaties tussen de ontwerppraktijk, de artistieke praktijk en de fotografie van toen en nu. Met bijdragen van Susanna Brown, Carolin Lange, Harm te Velde en Hetty Berens. De avond wordt gemodereerd door Ellen Smit. 

2021
09
Dec
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Om iets complex als de wereldwijde geschiedenis van modernisering beter te leren begrijpen kan het helpen om er vanuit het oogpunt van één materiaal naar te kijken. Aluminium Dreams gebruikt aluminium als aanknopingspunt voor de materiële cultuur en ecologische impact van de moderniteit. Tijdens dit event geeft auteur Mimi Sheller via een beeldverbinding een lezing over haar gelijknamige boek, waarin zij bedoelde en onbedoelde effecten van het gebruik van aluminium uiteenzet. Landschapsarchitect en journalist Daphne Bakker, kunstenaar en filmmaker Miguel Peres dos Santos en curator en schrijver Vincent van Velsen geven een toelichting op hun project Submerged Heritage. In dit onderzoek naar de nauwe band tussen Nederlands kolonialisme en mondiaal kapitalisme staat het Brokopondostuwmeer centraal, dat ontstond toen er een stuwdam werd aangelegd om energie op te wekken voor de winning van bauxiet.

2021
09
Dec
19:00 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Tijdens de vierde publieke bijeenkomst van Collecting Otherwise is de kijker uitgenodigd om deel te nemen aan het gesprek tijdens deze soft closing van de eerste editie en wordt er vooruit gekeken naar wat volgend jaar brengt. De tijd wordt genomen om te reflecteren op de middelen en methodologieën die zijn ontwikkeld en het proces hiervan. Van het herstel van gearchiveerde praktijken middels de Archival Care Rider, tot aan de artistieke onderzoeksprojecten die informeren en speculeren over nieuwe manier van het inzien van een archief. Met een korte introductie van de cassussen voor volgend jaar, vragen we onszelf hoe we anders verzamelen om het archief te dekoloniseren. Genodigde sprekers en leden van de Working Group sluiten aan bij de gesprekken gedurende het evenement. 

2021
02
Dec
20:00 – 21:00
 

Forked Tongue, de november- en decemberserie van The One Minutes is samengesteld door kunstenaar Madison Bycroft, die video’s selecteerde die werden ingezonden in reactie op zijn open oproep om in filmpjes van één minuut in te gaan op de noties van tweeslachtigheid, dubbelspraak en ambivalentie.

2021
25
Nov
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

In de eerste editie van Colonial Spectres praat researcher en filmmaker Janilda Bartolomeu met historicus Caroline Drieënhuizen, curator Amanda Pinatih en wetenschapper Robin Hartanto Honggare. Zij gaan in gesprek over de geschiedenis van objectverzamelingen tijdens en na het Nederlandse koloniale bewind in voormalig Nederlands-Indië (nu Indonesië). Hoe zijn deze praktijken van invloed geweest op de Nederlandse identiteit? Deze bijeenkomst heeft tot doel verschillende perspectieven creëren op ‘bespookte’ objecten in Nederlandse interieurs, zoals musea, restaurants en woningen.

2021
25
Nov
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Marie Stender en Hilde Heynen zijn de keynote sprekers op de slotmanifestatie van het jaarcongres van het Jaap Bakema Study Centre, The Observers Observed: Architectural Uses of Ethnography. Zij zullen ingaan op de verwevenheid van de twee vakgebieden en de productieve interacties tussen architectuur en etnografie onderzoeken. Dirk van den Heuvel zal een gesprek modereren met de twee sprekers en het publiek.

2021
18
Nov
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Rondleiding door de installatie die (A)WAKE in House of Your Own in Tijdelijk Huis van Thuis heeft ingericht, voorafgegaan door een gesprek over hoe je kunt omgaan met conflictsituaties. De installatie IF WALLS COULD TALK ontwart het nieuwe weefsel aan ethiek en verontwaardiging dat tijdens de pandemie ontstaan is, met behulp van strategieën die geïnspireerd zijn door de WANA-regio (West-Azië en Noord-Afrika).

2021
18
Nov
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Vier van de deelnemende kunstenaars van de tentoonstelling GEM Z: The Farthest from Earth We've Ever Been zijn uitgenodigd om in gesprek te gaan over hun werk en hun toekomstvisies over hedendaagse sieraden en versiering. Tijdens deze avond zal de Grammy genomineerde filmmaker Andrew Thomas Huang, een van de mentoren van het programma van Current Obsessions, aansluiten bij het gesprek om zijn multidisciplinair praktijk toe te lichten.

2021
18
Nov
17:00 – 18:00
Het Nieuwe Instituut Online

Met als vertrekpunt de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, gaat theater- en radiomaker Naomi Steijger in gesprek met conservator Eline de Graaf en landschapsarchitect en planoloog Han Lörzing over de groenvoorzieningen in de Bijlmer. Dit is de tweede van een serie podcasts onder de titel Groen in de stad.

2021
11
Nov

Parallel aan de tentoonstelling De architectuur van een wondere wereld gaat het tweede evenement in deze reeks dieper in op het vertellen van verhalen, identiteit en multivocaliteit (meerstemmigheid). Met bijdragen van beeldend kunstenaar Rachel Stella Jenkins, professor Nicholas Sammond van de Universiteit van Toronto, en architectuurhistoricus Lara Schrijver. De avond wordt gemodereerd door Hasna El Maroudi.

2021
04
Nov
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Samen met modevisionairs Clothes for Progress, Pop Trading Company en kunstenaar Eddy Varekamp richt deze editie van Design Dialogues zich op het idee om een gemeenschap voor verandering op te bouwen en te versterken. Tijdens het evenement presenteert Clothes for Progress een sneak preview van hun nieuwste capsulecollectie. De avond wordt gemodereerd door Shaquille Shaniqua Joy.

2021
28
Okt
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

In de eerste aflevering van de serie Social Talks richten we ons in het licht van het nijpende woningtekort op het meer dan een eeuw oude concept van de ‘minimumwoning’. Kan deze historische formule, ondanks het feit dat omstandigheden en leefpatronen in de afgelopen 100 jaar radicaal zijn veranderd, een oplossing voor onze huidige problemen zijn? Met bijdragen van Golnar Abbasi, Arvand Pourabbasi (WORKNOT!) en Giovanna Borasi (directeur van het CCA). De avond wordt gemodereerd door Tara Lewis.

2021
21
Okt

In de derde aflevering van STATEMENTS gaat presentator Shay Kreuger in gesprek met Marjan Moed (theatermaker en single activist) en Ruben van Gaalen (onderzoeker bij het Centraal Bureau van de Statistieken) over 'single design', praat ze met Leila Lambrechts (seksuoloog) en Ferdi Sibbel (art director en stylist) over seks & fashion, en wordt er aandacht besteed aan de Black Achievement Month samen met Alida Dors (artistiek leider van Theater Rotterdam) en Brian Elstak (beeldend kunstenaar). Met een speciaal voordracht door Daniëlle Zawadi (schrijver en spoken word artiest).

2021
14
Okt

Parallel aan de tentoonstelling De architectuur van een wondere wereld gaan we dieper in op identiteit, representatie en architectuur. Architectuurhistoricus Léa-Catherine Szacka spreekt over gemedieerde architectuur, hoe ideeën en ideologieën in een gevel samenkomen en welke verhalen zich afspelen in (echt) gebouwde wijken. Architect en activist Adam Nathaniel Furman kijkt naar representatie en hoe een alternatief voor heteronormatieve beeldvorming van invloed is op de expressieve gevel en bijdraagt aan een veelzijdiger begrip van architectuur. Met een bijdrage van architect en planner Jaakko van 't Spijker. 

2021
07
Okt

Waarom bestaan titels van YouTube-video’s vaak voor de helft uit hoofdletters? Gaat je TikTok viraler als je een ringlamp gebruikt? Hoe komt de dagelijkse content op onze tijdlijn tot stand? Makers van content op sociale media worden doorgaans niet benaderd zoals filmregisseurs, muzikanten of ontwerpers, terwijl deze makers een belangrijke bijdrage leveren aan onze dagelijkse mediaconsumptie en (digitale) cultuur. In de serie Significant Content worden populaire makers op verschillende sociale mediaplatforms een artist talk aangeboden. De twee sprekers van deze avond zijn Stefan Li (@TheSushiDragon) en Somi Lynda (@driplist). 

2021
07
Okt

Tijdens deze publieke bijeenkomst richt Collecting Otherwise zich op de uitwisseling van archiefmateriaal en het tot stand brengen van samenwerkingsverbanden tussen instellingen, beide van fundamenteel belang voor het begrip van archiefmateriaal en de samenstelling van ‘archieven’ in maatschappelijke contexten. 

2021
30
Sep

Kunstinstituut Melly en Het Nieuwe Instituut organiseren ter gelegenheid van de 101ste geboortedag van Constant Nieuwenhuys een gezamenlijk avondvullend programma in het teken van zijn nalatenschap. In lezingen en een stadswandeling staat met name Nieuwenhuys’ utopische ‘New Babylon’ centraal, het visionaire project waar architectuurhistoricus Mark Wigley in 1998 een tentoonstelling aan wijdde.

2021
24
Sep
19:30 – 20:15
 

Set Stage Screen: A Situated Video Channel wordt gelanceerd tijdens een online programma op vrijdagavond 24 september, waarin kunstenaars en filmmakers Hannah Dawn Henderson, Safiq Nasution, Natalia Papaeva, Ashley Röttjers and Geo Wyeth & Jay Tan reflecteren op hun werk en manieren van filmmaken, elk in hun eigen audiovisuele taal en video format.

2021
23
Sep

Digitale ‘boekpresentatie’ van de webpublicatie For the Record: On the Politics of Music Video Culture tijdens Thursday Night Live! Met bijdragen van architect en theoreticus Dele Adeyemo, kunstenaar en historicus Sary Zanarani, grafisch ontwerper Koos Breen en creative coder Vera van de Seyp. Deze avond wordt gemodereerd door Marina Otero Verzier, Katía Truijen en Delany Boutkan.

2021
23
Sep

Lietje Bauwens en Wouter De Raeve vertonen tijdens deze Thursday Night Live! hun film WTC A Love Story. De film kijkt naar het belang van inspraak bij besluitvorming rondom gentrificatie, met de Brusselse WTC-torens als voorbeeld. Onder leiding van Jack Segbars wordt na afloop verder gepraat over de 'WTC-methode' en op welke manier die gebruikt kan worden bij soortgelijke kwesties, zoals de 'herontwikkeling' van de Tweebosbuurt in Rotterdam.

2021
16
Sep

In aanloop naar de tentoonstelling MVRDVHNI The Living Archive of a Studio gaan medewerkers van Het Nieuwe Instituut in gesprek met Sanne van der Burgh en Leo Stuckardt van MVRDV. Samen praten zij over het concept en ontwerp van de tentoonstelling die in het najaar van 2021 te bezoeken is in Het Nieuwe Instituut, gevolgd door een mondelinge presentatie over de geschiedenis van het Lloyd Hotel.

2021
16
Sep
16:30 – 21:00
 

Tijdens het evenement Ooit eens daarna presenteren alumni van het masterprogramma Design aan de WdKA/PZI uitkomsten van de ‘design research’ waarmee ze onlangs zijn afgestudeerd. In het kader van de ontwerpmaster aan het Piet Zwart Instituut hebben de oud-studenten actuele en relevante vraagstukken onderzocht. Ze vertellen in de mini-conferentie hoe zij auteurschap en participatie hebben verbonden om tot ontworpen oplossingen te komen en hoe zij na hun afstuderen verdergaan.

2021
09
Sep

Architectuurtheoreticus Albena Yaneva bespreekt vragen als: wat voor ontastbare, belichaamde en sociale kennis schuilt er in archieven? Hoe zouden we zulke kennis kunnen activeren? Wat houdt een archief op het gebied van architectuur überhaupt in? En zit er een ambachtelijke kant aan archiveren? Aan de hand van haar van haar laatste boek, Crafting History and the Quest for Architectural Legacy, presenteert ze haar onderzoek naar de onuitgesproken kennis die archiveren oplevert.

2021
02
Sep

The One Minutes Serie van september en oktober wordt samengesteld door Manuwi C Tokai ter gelegenheid van de tentoonstelling Tijdelijk Huis van Thuis in Het Nieuwe Instituut. De geselecteerde video's zijn een antwoord op de vraag die Manuwi stelt: 'Akarani Bono Awowa?' ('waar is je huis?').

2021
02
Sep

In deze Remote Reading Room draagt cultuurcriticus en spokenwordartiest Tina Campt voor uit haar boek A Black Gaze: Artists Changing How We See. De soundtrack bij deze voordracht-op-afstand is verzorgd door kunstenaar en onderzoeker Zara Julius. 

2021
08
Jul

The One Minutes van juli en augustus, Mind-body-problem, is samengesteld door kunstenaarsduo Sander Breure & Witte van Hulzen. Zij selecteerden videos die de relatie tussen de ziel en het lichaam visualiseren: als een metafoor, als een probleem, of misschien als een slechte grap. De vraag die centraal staat is: hoe kan materie ooit tot leven komen?

2021
08
Jul

Sinds maart 2020 is de wereld trager, stiller en bedachtzamer geworden. Dit heeft de aanzet gegeven tot een herwaardering van onze prioriteiten, routines en manier van leven. Deze Design Dialogue bestaat uit een lezing door architect en curator Ligia Nobre, die momenteel (als lid van O grupo inteiro) als fellow is verbonden aan Het Nieuwe Instituut. Zij zal het hebben over haar essaybijdrage aan de nieuwe publicatie van uitgever Valiz, Slow Spatial Reader. 

2021
24
Jun
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Redacteuren van de Reizende Academie, Erik Wong en Sophie Krier, proberen grip te krijgen op het begrip ‘pluriversum’, met kunstenaars/activisten Jay Jordan & Isa Frémeaux en kunstenaar/onderzoeker Camilia Marambio. Na deze introductie duiken we in het (drink)water van İstanbul met ontwerper Nur Horsanalı, urbanist Yaşar Adnan Adanalı, architect Eva Pfannes (OOZE) en onderzoeker/activist Li An Phoa. Hoe zorgen we er voor dat alle inwoners van İstanbul toegang krijgen tot gratis en schoon drinkwater? 

2021
24
Jun

Met als vertrekpunt de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, gaat theater- en radiomaker Naomi Steijger de buurt in om in gesprek te gaan met ontwerpers, archiefexperts en bewoners/gebruikers van het groen in tuindorp Vreewijk. Dit is de eerste van een serie podcasts onder de titel Groen in de stad.

2021
17
Jun
19:30 – 21:00
Online event

In deze tweede editie van How to do a Zoöp wordt er op speculatieve wijze gekeken naar Het Nieuwe Insituut en het grotere Museumpark als Zoöp. Het Nieuwe Instituut als zoöp dient als case study  voor een grotere vraag: hoe kunnen de belangen van meer-dan-menselijke bewoners van de stad worden meegenomen bij het ontwerp van de groene publieke ruimte? Hoe zouden ruimte arrangementen en gebruikspatronen kunnen worden gereorganiseerd? En hoe kan de ecologische kwaliteit van leven, de dichtheid en veelzijdigheid van de relaties tussen alle bewoners (inclusief de mens!) worden verbeterd?

2021
17
Jun
19:00 – 20:00
Het Nieuwe Instituut Online

Als onderdeel van de samenwerking tussen Concrete Blossom en Het Nieuwe Instituut produceert Concrete Blossom een serie video-essays en podcasts over taal, beeld en ruimte in de hiphopcultuur. In de laatste editie gaat Malique Mohamud het gesprek aan met Amal Alhaag over de eerste twee video-essays Articulating Sauce en Slinging Slanguage.

2021
10
Jun

Op de schijnbaar lege, eindeloze vlakte van de zee worden hele infrastructuren opgetrokken, van boorplatformen tot windmolenparken. Ter gelegenheid van hun onlangs verschenen boek Urbanisation of the Sea, verkennen onderzoeker Nancy Couling en havenstaddeskundige Carola Hein de gevolgen en mogelijkheden van zulke maritieme ontwikkelingen. Evenement georganiseerd door nai010 uitgevers, met bijdragen van stadstheoreticus Neil Brenner, stedenbouwkundige Han Meyer en curator Chus Martínez.

2021
03
Jun
19:00 – 20:00
Het Nieuwe Instituut Online

Als onderdeel van de samenwerking tussen Concrete Blossom en Het Nieuwe Instituut produceert Concrete Blossom een serie video-essays en podcasts over taal, beeld en ruimte in de hiphopcultuur. In deze editie zit aan tafel: Soortkill. Met Malique Mohamud praat hij over het ontstaan, de ontwikkeling en de noodzaak van straattaal.

2021
03
Jun
17:00 – 18:30
Het Nieuwe Instituut Online

In deze uitvoering van Remote Reading Room leest gender- en literatuurwetenschapper Jack Halberstam voor uit het boek Wild Things: The Disorder of Desire. De voordracht op afstand wordt begeleid door een soundtrack van Ash Fure en na afloop is er een online vraag-en-antwoordsessie met de auteur.

2021
27
Mei

Tijdens deze tweede openbare bijeenkomst in het kader van het onderzoeksproject Collecting Otherwise wordt het publiek uitgenodigd om mee te praten over alternatieve verzamelmethoden. Hoe en vanuit welke gezichtspunten kunnen we de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw verrijken? Leden van de werkgroep, die deel uitmaakt van Architectuur Dichterbij, onderzoekers Renan Laru-an en Yasmin Tri Aryani, curator Staci Bu Shea en kunstenares Hannah Dawn Henderson gaan het gesprek aan over gevalsanalyses die in de loop van de bijeenkomst worden gepresenteerd.

2021
20
Mei
19:00 – 20:00
Het Nieuwe Instituut Online

Als onderdeel van de samenwerking met Het Nieuwe Instituut produceert Concrete Blossom een serie video-essays en podcasts over taal, beeld en ruimte in de hiphopcultuur. In deze tweede editie gaat Malique Mohamud (Concrete Blossom) in gesprek met Zouhair Hammana over de filosofie van Gucci Mane (‘the sauce’), kennis in onze sociale kringen en de belichaming hiervan in een verwesterde samenleving in het tweede deel van Articulating Sauce.

2021
13
Mei

David Blandy heeft voor The One Minutes van mei en juni een serie video’s samengesteld onder de titel The Fields of Algorithms. De reeks, die laat zien hoe games van elke speler een soort regisseur maken, is een mixtape van poëtische films van ieder één minuut.

2021
13
Mei
19:30 – 21:00
 

In de Gallery 3 By You presentatie Raw legt het collectief Rare de nadruk op de bijzondere momenten, acties en ideeën die zich voordoen tijdens het creatieve proces. Door deze momenten in het ontwerpproces bloot te leggen komt de waarde van het werk, het vakmanschap, de zorg en de doortastendheid van de maker aan het licht. In dit programma presenteren drie sprekers elk in slechts 400 seconden een waarde die niet voor het publiek zichtbaar is, maar die in hun ontwerpproces dagelijks aan de orde komt. 

2021
06
Mei

Ontwerper Elisa van Joolen en Het Nieuwe Instituut presenteren de EVJ, een draagtas gemaakt van gebruikte plastic zakken die te leen zal worden aangeboden. In deze tweede editie van Design Dialogues zal Van Joolen, samen met filosoof Patricia de Vries, ontwerper Karim Adduchi, ontwerper Baby Reni, journalist Lynn Berger en de ervaren tasverzorgers van Het Nieuwe Instituut, spreken over het zorgen voor dingen die niet van ons zijn, het toekennen van waarde aan wegwerpartikelen en het beantwoorden van de vraag: wat gebeurt er als een gewoon voorwerp iets wordt waarvoor we moeten zorgen? Met een bijdrage van archeoloog Maikel Kuijpers. 

2021
29
Apr
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

In de aanloop naar de officiële oprichting van de eerste zoöp delen vier pro-zoöps uit binnen- en buitenland wat voor potentieel zij zien in hun eigen transformatie naar die nieuwe organisatievorm. Ze gaan in gesprek over hun redenen om zoöp te worden en de vraagstukken die erbij komen kijken. Ze benadrukken in hun verhaal elk een ander aspect van de zoöp en belichten zo de uiteenlopende ecologische, politieke en economische dimensies waarbinnen die opereren. Met bijdragen van sprekers Roberta Jurcic, Anne van Leeuwen, Jane Da Mosto, Matthijs ten Berge en Klaas Kuitenbrouwer.

2021
29
Apr
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Neem een kijkje achter de schermen bij het onderzoek van de drie makers die zijn geselecteerd voor de tweede editie van Open Archief: Jessica de Abreu, Michiel Huijben en Femke Dekker. De drie kunstenaars zijn de afgelopen maanden op zoek gegaan naar nieuwe verhalen in digitale collecties. Daaruit ontstaan drie nieuwe mediawerken rond het thema 'activisme en archieven' die vanaf 3 juni 2021 te zien zijn in Het Nieuwe Instituut.

2021
22
Apr

Als onderdeel van de samenwerking met Het Nieuwe Instituut produceert Concrete Blossom een serie video-essays en podcastuitzendingen over taal, beeld en ruimte in de hiphopcultuur. In de eerste editie gaat Malique Mohamud (Concrete Blossom) in gesprek met kunstenaar Wes Mapes. Samen praten zij over de filosofie van Gucci Mane (‘the sauce’), kennis in onze sociale kringen en de belichaming hiervan in een verwesterde samenleving.

2021
15
Apr

Het laatste evenement in de serie TNL! Lithium zal online bezoekers nieuw energie inblazen met een lezing van architect Christie Pearson over de ingewikkelde geschiedenis van Europese kuuroorden en publieke badhuizen, en hun relatie tot verschillende vormen van macht. Vervolgens zal decorontwerper Katrin Bombe inzicht geven in de scenografie van de tentoonstelling Lithium, die is opgezet als een mineraal kuuroord.

2021
08
Apr

In deze online Thursday Night Live! presenteert architectenbureau KAAN Architecten de serie MINUTES, twaalf films waaruit een alternatieve benadering van architectuur naar voren komt. De filmvertoning wordt ingeleid door Brendan Cormier van het Londense Victoria & Albert Museum en gevolgd door een gesprek met de betrokken filmmakers. 

2021
01
Apr

Sinds 1 januari 2021 is Het Nieuwe Instituut een erfgoedinstelling. Om dit gegeven kracht bij te zetten maakt het instituut de meer-jarenpresentatie Het ontwerp van het sociale op basis van onder meer de architectuurcollectie. Praat mee tijdens dit kijkje achter de schermen, met casussen Stichting Werkgemeenschappen Bergeijk, Feministisch ontwerp en De Digitale Stad. Met bijdragen van Hetty Berens, Rudy Guedj, Setareh Noorani, Tabea Nixdorff, Marleen Stikker en Simone C. Niquille.

2021
25
Mrt

Van simpele Excel-sheets tot hebzuchtige algoritmen: financiële instrumenten zijn vaak even ongrijpbaar als onzichtbaar, maar vormen in toenemende mate de blauwdruk voor de stad. In deze eerste editie van Spreadsheet Architectures zal de recente verkoop van het Groot Handelsgebouw ter waarde van 289 miljoen euro als vertrekpunt dienen om kapitaalstromen te volgen, anonieme eigenaren te identificeren, verdienmodellen en juridische constructies te ontvouwen. Uiteindelijk zal met Ewald Engelen, Michelle Provoost en Wendy Verschoor gereflecteerd worden op de impact van dergelijke ontwikkelingen.

2021
18
Mrt

In 2018 won ontwerper Basse Stittgen de New Material Fellowship met zijn werk Blood Related. Ter afsluiting van het onderzoek maakte hij samen met ontwerper en filmmaker Juan Arturo een korte film over industriële en kleinschalige (runder)slachthuizen. Tijdens dit evenement wordt de film Blood Related gelanceerd en praten we met gasten over het onderzoek dat eraan voorafging.

2021
18
Mrt

Tijdens dit gastprogramma presenteren studenten van Lifestyle Transformation Design van de Willem de Kooning Academie hun eigen audiovisuele werk als uitgangspunt voor een gesprek over de rol van activisme binnen kunst en ontwerp. Na afloop van de screening gaan de studenten in gesprek met het publiek. Kunstenaar Artúr van Balen sluit aan en deelt zijn werk, kennis en ervaring. Jannelieke Aalstein is de moderator van de bijeenkomst.

2021
11
Mrt

Een toekomst die op batterijen draait, welk verhaal schuilt daarachter? In de derde editie van TNL! Lithium onderzoeken we samen met Unknown Fields (Kate Davies en Liam Young) en sterrenkundige Francisco Förster de kosmologische oorsprong van lithium. En welke rol het speelt in de ‘groene’ energietransitie.

2021
04
Mrt

In de overstap naar duurzame, regeneratieve energiebronnen, is zonne-energie een van de grote beloftes. Solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen gaan tijdens TNL! Design Dialogues in gesprek met Anastasia Kubrak en Flora van Gaalen van Het Nieuwe Instituut. Het onderwerp: hoe maken we deze energietransitie mogelijk?

2021
25
Feb

Shay Kreuger presenteert in samenwerking met Het Nieuwe Instituut de talkshow STATEMENTS. Shay voert elk editie een levendig gesprek over lokale en (inter)nationale kwesties op het gebied van ontwerp, kunst, cultuur, politiek, entertainment en de samenleving. In de tweede aflevering heeft ze het met haar gasten over Zwarte representatie in Disneyfilms, de componenten van recente rellen en het ontwerpen van je eigen dood. 

2021
11
Feb

In de eerste openbare bijeenkomst die plaatsvindt in het kader van het onderzoeksproject Collecting Otherwise wordt het publiek uitgenodigd om mee te praten over alternatieve methoden. Welke methodologie helpt de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw te verrijken en draagt bij aan het verzamelen vanuit andere standpunten? Het onderzoeksteam, dat deel uitmaakt van Architectuur Dichterbij, stelt zichzelf voor, gaat het gesprek aan over casestudies die in de loop van het event aan bod komen en geeft zo inzicht in het proces.

2021
28
Jan

Hoe kunnen stedenbouw, huisvesting en werkomstandigheden op een niet-seksistische manier worden vormgegeven? In de aanloop naar een nieuwe evenementenreeks blikt Thursday Night Live! terug op een recent gastprogramma, waarin werd bekeken wat voor impact het artikel 'What Would a Non-Sexist City Be Like?' van Dolores Hayden heeft gehad en welke actuele betekenis er aan haar werk kan worden toegekend.

2021
21
Jan

In de eerste editie van TNL! In the Works presenteert Saskia van Stein, curator, samen met ontwerpers Frédérique Albert-Bordenave en Irene Stracuzzi haar onderzoek naar de culturele impact van Disney. Deelnemers krijgen een kijkje in de keuken van de tentoonstellingsmaker en denken mee: welke ideeën en idealen vormen de wereld zoals Disney deze aan ons presenteert? En hoe maak je een keuze uit de verschillende verhaallijnen en perspectieven?

2021
14
Jan

In dit tweede deel van TNL! Lithium staat de relatie tussen dit mineraal en geestelijke gezondheid centraal. Met bijdragen van het collectief LiCo (Lithops Corporation) en antropoloog Emily Martin wordt er gekeken naar het wereldwijde verlies van energie.

2021
14
Jan

In deze vierde aflevering interviewen Marina Otero Verzier en Jonas Staal kunstenaar Kyriaki Goni over haar projecten waarin zij alternatieve ecologieën van collectieve kennis en geheugen ontwikkelt. Filoloog en uitgever Vincent W.J. van Gerven Oei interviewt free software engineer, cultural explorer en social instigator Marcell Mars, met wie hij de noodzaak van een nieuwe gemeenschappelijke zorgstructuur verkent in relatie tot Mars’ mede geïnitieerde projecten.

2020
21
Dec

Lancering van de publicatie I See That I See What You Don't See die uitkomsten van de gelijknamige presentaties en programma’s in Milaan en Rotterdam verbindt aan nieuwe stemmen en verhalen over de relatie tussen zien, gezien worden, onderdrukking en emancipatie.

2020
10
Dec

Op 10 december lanceerde Het Nieuwe Instituut Values for Survival Cahier 2. Dit is de tweede publicatie in het publieksprogramma van Who is We? – de Nederlandse inzending voor de 17e editie van de Biënnale van Venetië. Curatoren Caroline Nevejan (Chief Science Officer van Gemeente Amsterdam) en Jane da Mosto (We Are Here Venice) bespreken onder begeleiding van de muziek van Michel Banabila het onderzoek met deelnemers. Samen buigen ze zich over de vraag hoe en of we intuïtie en ervaringen kunnen delen met mensen die we niet kennen en niet kunnen ontmoeten.

2020
10
Dec

Een videovertoning en presentatie door Sumayya Vally en Wayne Modest over de erkenning, restitutie, en verwijdering van monumenten, in het bijzonder in Zuid-Afrika en Jamaica. Zijn deze patronen vergelijkbaar of maken ze deel uit van verschillende fenomenen? Dit is de vierde editie van Monument, een samenwerking met e-flux Architecture, waarin op zoek wordt gegaan naar de rol die monumenten—opnieuw—spelen in het mobiliseren en articuleren van de strijd om erkenning.

2020
03
Dec

In samenwerking met Het Nieuwe Instituut presenteert Shay Kreuger de talkshow STATEMENTS, waarin je wordt meegenomen langs lokale, nationale en internationale vraagstukken op het gebied van design, kunst, cultuur, politiek, entertainment en maatschappij. Met in deze eerste editie onderwerpen als coronadesign, cancel culture en vrouwen in de hiphopcultuur.

2020
03
Dec

Voor deze TNL! is Het Nieuwe Instituut een samenwerking aangegaan met OSCAM. Het gesprek gaat onder andere over Zwarte narratieven, de rol van muziek in de representatie van identiteit en over het werken in en met de eigen lokale community.

2020
26
Nov

Als onderdeel van de conferentie van het Jaap Bakema Study Centre, waarin een kritische blik wordt geworpen op de wisselwerking tussen architectuur en digitale cultuur in de jaren zeventig, gaat Armin Linke in gesprek met Georg Vrachliotis en Dirk van den Heuvel. Tijdens deze presentatie zal er bij enkele projecten die de huidige staat van technologische landschappen wereldwijd, van media-archieven en data-archeologie tot controlekamers en serverparken worden stilgestaan.

 

 

2020
19
Nov

Architect en onderzoeker Godofredo Enes Pereira geeft een lezing over de gevolgen van lithiumwinning in de Chileense Atacama-woestijn. Dit is de eerste editie van Lithium, een serie events over de verschillende vormen van burn-out waar dit mineraal een rol in speelt. 

 

2020
12
Nov

Een vertoning van video’s door Sarmen Beglarian, Vasyl Cherepanyn en Milica Tomić wordt gevolgd door een gesprek samen met Arna Mačkić over het herbestemmen en verwoesten van monumenten in Kiev, Oekraïne, en in Omarska, Bosnië en Herzegovina. Dit is de derde editie van Monument, een samenwerking met e-flux Architecture, waarin op zoek wordt gegaan naar de rol die monumenten—opnieuw—spelen in het mobiliseren en articuleren van de erkenning van verzet.

2020
29
Okt

Soft Architecture is een onderzoek van het architectenduo Aidel (Cristina Gallizioli en Marco Ferrari) naar het gebruik van textiel bij het bouwen van ruimtes. In het gesprek over dit onderzoek vertellen Gallizioli en Ferrari over mogelijke textiele ruimten en het gebruik van niet-solide materialen.

2020
15
Okt

Een vertoning van video’s door The Black Archives en Quinsy Gario, gevolgd door een gesprek met Simone Zeefuik over hoe nieuwe rituelen bij kunnen dragen aan het veranderen van de betekenis van monumenten. Dit is de tweede editie van Monument, een samenwerking met e-flux Architecture, waarin op zoek wordt gegaan naar de rol die monumenten—opnieuw—spelen in het mobiliseren en articuleren van de erkenning van verzet.

 

 

2020
01
Okt

Een vertoning van video’s door Manuel Correa en Dima Srouji wordt gevolgd door een gesprek over hoe het opgraven van monumenten bij kan dragen aan de constructie van een geschiedenis. Dit is de eerste editie van Monument, een samenwerking met e-flux Architecture, waarin op zoek wordt gegaan naar de rol die monumenten—opnieuw—spelen in het mobiliseren en articuleren van de erkenning van verzet.

2020
24
Sep

In de podcast aflevering TOPIC: Het Archief van Nu, een samenwerking tussen het Forum van de Regisseurs (onderdeel van het Nederlands Film Festival) en Thursday Night Live!, spreken onder andere curatoren Inge de Leeuw en Hugo Emmerzael met Sharelly Emanuelson (filmmaker), Shamira Raphaëla (regisseur van Ons Moederland), Sandra Beerends (regisseur van Ze noemen me Baboe) en Marina Otero Verzier (Hoofd Research bij Het Nieuwe Instituut) over hoe makers omgaan met het archief en de dekolonisatie daarvan, over de zeggenschap en eigenschap van beelden en over het gebruik van archiefmateriaal in nieuw werk.

2020
24
Sep
17:00 – 22:00
 

BNO IMG LAB is weer terug! Van september tot december wordt er een spotlight gezet op de allerbeste, allerleukste en allerslimste kunstacademiestudenten van 2020. Pioniers uit alle disciplines presenteren de successen en dieptepunten van hun afstudeerprojecten.

 

2020
17
Sep

In deze derde aflevering interviewt Jonas Staal cultuurhistoricus en mediawetenschapper Siva Vaidhyanathan, schrijver van het boek Antisocial Media: How Facebook Disconnects Us and Undermines Democracy, over wat Facebook precies is en wat het zou betekenen het bedrijf te democratiseren. Flora van Gaalen, hoofd programmering bij Het Nieuwe Instituut, interviewt Paris Marx, urbanist, schrijver voor onder meer Jacobin Magazine, en oprichter van de linkse tech-podcast Tech Won’t Save Us, over strategieën om Amazon te nationaliseren en te herinrichten als publiek bezit.

2020
10
Sep

Een terugblik op het slotevenement van de tentoonstelling The Hoodie, waar Flora van Gaalen (Het Nieuwe Instituut) en Malique Mohamud (Concrete Blossom) vertellen hoe de samenwerking tot stand is gekomen, welke vormen het heeft aangenomen en hoe het instituut functioneert in de omgang met bestaande en nieuwe publieksgroepen, maar ook de vraag beantwoorden: welke basis ligt er voor de toekomst? 

2020
03
Sep

In de tweede aflevering van Collectivizations interviewt Jonas Staal de revolutionair Coni Ledesma, een centrale vertegenwoordiger van het National Democratic Front of the Philippines (NDFP), over het belang van grond, de rechten van de vrouw, en het collectief werk in hedendaagse praktijken van collectivisering. Klaas Kluitenbrouwer, curator en expert in e-culture bij Het Nieuwe Instituut, spreekt met Debra Solomon, kunstenaar en oprichter van Urbaniahoeve Social Design Lab for Urban Agriculture in Amsterdam, over food forests, het creëren van nieuwe ecosystemen in publieke ruimtes, en collectivisering als samenwerking tussen menselijke en niet-menselijke actoren.

2020
09
Jul

Het doel van de Gossips lezingenreeks is vrouwen bijeen te brengen en het idee van gossip, ofwel “roddelen”—van origine een vrije ruimte waar vrouwen ideeën en gedachten konden ontwikkelen en met elkaar konden delen—nieuw leven in te blazen en voor het voetlicht te brengen. De reeks tracht bovendien het feministische discours te collectiviseren en een platform te bieden waar nieuwe uitingen kunnen worden bedacht en ontwikkeld; uitingen van verzet tegen de termen die worden gebruikt om vrouwen te definiëren en te degraderen. De serie staat onder leiding van iLiana Fokianaki.

2020
02
Jul
20:00 – 21:30
Het Nieuwe Instituut Online

Collectivizations is een reeks online gesprekken die draait om mogelijke strategieën en methodes om van zogeheten “trillion-dollar companies” collectief bezit te maken. Hoe zouden we dergelijke biljoenenbedrijven of mega-corporaties als Facebook, Amazon, Monsanto (Bayer), Google (Alphabet) kunnen transformeren tot nieuwe transnationale coöperatieven?

2020
25
Jun

Gossips start vanuit idee het “roddelen” (gossips) als een van origine, vrije ruimte voor vrouwen op te vatten van waaruit nieuwe ideeën en gedachten konden worden ontwikkeld en gedeeld. Gossips wil deze notie nieuw leven inblazen en actief voor het voetlicht brengen.

2020
11
Jun

Music videos often expose realities of local communities, and make them circulate across platforms and territories. In time of COVID-19, under lockdown and self-isolation, music video formats have actually enabled forms of solidarity and collectivity across borders. This event will look into how local realities and changing notions of public space are represented in these videos. Speakers will also reflect on how fandoms and communities, held together by music, are responding to the current situation, and what are the modes of collaboration under social-distancing. 

2020
28
Mei
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Tijdens de opening van The Hoodie namen Melanin Kris (o.a. bekend van de Levisionairs) en zijn cast bezoekers mee op een tocht die vertrok vanaf ground zero van de hoodie en eindigde met het vieren van zijn verjaardag op de afterparty. Dit event leidde tot een nieuwe kledinglijn van hoodies met poëtische opschriften. Toen hij net op gang begon te komen brak de coronapandemie uit en moest hij het hoofd zien te bieden aan een nieuwe uitdaging als onafhankelijk verhalenverteller, iemand met een vitaal beroep en kunstenaar-ondernemer.

2020
21
Mei
19:30 – 20:30
Het Nieuwe Instituut Online

Op donderdag 21 mei, de oorspronkelijk geplande datum voor de opening van het Nederlandse paviljoen in Venetië, nodigen we je uit voor een alternatieve preview van de Nederlandse bijdrage aan La Biennale Architecttura, getiteld Who is We?

2020
14
Mei

Het derde deel van een reeks online bijeenkomsten waarin Thursday Night Live! in gesprek met uiteenlopende (ervarings)deskundigen verkent welke invloed de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus hebben op verschillende facetten van cultuur. Deze editie staat in het teken van geestelijke gezondheid: wat is bijvoorbeeld de impact van isolement op je mentale welzijn, kun je ook positieve kanten zien aan de hele covid-19-ellende en hoe help je jezelf en anderen een hoopvolle houding te behouden?
 

2020
02
Apr

Philipp Oswalt en Arna Mačkić bespreken reconstructies in verschillende Europese steden van Duitsland tot Bosnië-Herzegovina en de relatie tussen gebouwde vorm en identiteit. De avond, gemodereerd door Arjen Oosterman, is onderdeel van Monument, een serie georganiseerd in samenwerking met e-flux Architecture, die reflecteert op hoe monumenten een omstreden rol spelen bij de vorming, erkenning en reïficatie van identiteiten—hetzij nationalistisch, etnisch, gemeenschappelijk of onbepaald.

2020
02
Apr

Ten gevolge van de recente ontwikkelingen van COVID-19, de daarmee samenhangende beperkingen voor de organisatie van publieksevenementen in musea, heeft het instituut besloten het gebouw te sluiten. De sluiting geldt tot en met maandag 6 april. Het instituut zet het activiteitenprogramma zoveel mogelijk in digitale vorm voort. Meer informatie over de International Clinic is binnenkort te vinden live.hetnieuweinstituut.nl.

2020
26
Mrt
20:00 – 22:00
 

Van piepschuim, naar celluloid. Van bakeliet tot een oceaan vol plastic soep. Hét materiaal dat sinds begin 1900 de onverwoestbare en goedkope oplossing leek voor bijna alles, verovert momenteel de wereld als het meest beruchte milieuprobleem.Tassen en rietjes gaan in de ban, maar wat doen we met al die restanten? Kunnen we het recyclen en upcyclen of vermaken tot kunst? Is het ethisch wel verantwoord om nog steeds nieuwe objecten uit plastic te produceren? Hoe fantastic is dat plastic?

2020
26
Mrt
19:30 – 21:00
 

Bot Club verkent de mogelijkheden van Garry Kasparovs’ centaur model als metafoor voor gezonde werkrelaties tussen mensen en artificiële intelligenties. We proberen de mythes, de technologie en de politiek van de relaties tussen mensen en artificiële intelligenties dichter bij elkaar te brengen, vanuit een positie van wederzijds respect, maar niet blind voor elkaars tekortkomingen.

2020
20
Mrt

Virtueel panelgesprek over de impact van de uitbraak van het Coronavirus op de Rotterdamse cultuursector, de bestaansonzekerheid van freelancers in crisistijd, de urgentie van aanhoudende investeringen en goed opdrachtgeverschap en manieren om zelf bij te dragen aan het voortbestaan van een gezond cultuurveld.

2020
19
Mrt

In Nederland staan 10.000 woningen met het predicaat ‘experimenteel’ als resultaat van een uniek experimentenbeleid uit de jaren zeventig. Het programma Experimentele Woningbouw zorgde vanaf 1968 voor vernieuwing in de volkshuisvesting en de stadsvernieuwing in reactie op de grootschalige en monotone woonwijken uit de jaren vijftig en zestig. Architecten, stedenbouwkundigen en hun opdrachtgevers droegen experimenten aan op het gebied van woning, woonvorm en woonomgeving.

 

2020
12
Mrt

Tijdens de tweede avond van Monument, een serie georganiseerd in samenwerking met e-flux Architecture, gaat David Adjaye in gesprek met Nikolaus Hirsch over de restitutie van Afrikaans cultureel erfgoed in relatie tot Adjaye’s architectonische projecten. In het licht van toenemend nationalisme, kritiek op globalisering, en een voortdurende wereldwijde strijd voor emancipatie inventariseert deze serie hoe monumenten een steeds belangrijkere en omstreden rol zijn gaan spelen in de identiteitsvorming, hetzij nationaal, ethisch, of gemeenschappelijk.

 

2020
05
Mrt

Dit programma is geannuleerd

In dit eerste event van Monument, een serie georganiseerd in samenwerking met e-flux Architecture, bespreekt Mabel O. Wilson de ruimtes van het Amerikaanse herdenkingslandschap. In het licht van toenemend nationalisme, kritiek op globalisering, en een voortdurende wereldwijde strijd voor emancipatie inventariseert Monument, hoe monumenten een steeds belangrijkere en omstreden rol zijn gaan spelen in de identiteitsvorming. Wilson zal in gesprek met Mitchell Esajas van The Black Archives reflecteren op reïficatie in de Nederlandse context. 

2020
05
Mrt

Autonoom rijden maakt reeds lange tijd deel uit van een toekomstvisie die razendsnel werkelijkheid aan het worden is. Hoewel een realiteit met zelfsturende auto’s helemaal niet zo ver van ons bed lijkt, bestaan er nog een aantal vragen, vooral over de ethische aspecten. Over het algemeen heeft één technologie, in het bijzonder een technologie die zo baanbrekend is als autonoom rijden, niet alleen impact—zowel verwacht als onverwachts—op zijn directe omgeving, maar kan het allerlei gevolgen hebben voor ons leven in bredere zin. 

2020
27
Feb

40 jaar geleden publiceerde de Amerikaanse architect en architectuurhistorica Dolores Hayden een artikel met als titel What would a non-sexist city be like? Speculations on Housing, Urban Design, and Human Work (Signs,1980), dat grote invloed had op het feministisch denken over ontwerpen, bouwen, wonen en gender. Hayden signaleerde dat architectonisch ontwerp en stedenbouwkundige planning de positie van de vrouw bepaalde en beperkte. Ze onderzocht radicale alternatieven die een gelijkwaardige rol in de samenleving voor vrouwen mogelijk zouden kunnen maken.

 

2020
27
Feb

In de tweede editie van deze verdiepende serie duiken we in het maakproces van kledingstukken: wat is de betekenis van de stoffen die een ontwerper verkiest te gebruiken, en welke rol speelt duurzaamheid vandaag de dag in de kledingindustrie? Angelica Falkeling, een van de bijdragers aan de tentoonstelling The Hoodie, zal samen met andere lokale Rotterdamse ontwerpers het gesprek aangaan over het onderzoeken en verwerken van deze vragen. Met Angelica Falkeling, Aynouk Tan en Alexandre Furtado Melville.

 

2020
27
Feb

Deze avond lanceert Young NVTL, een nieuw initiatief vanuit de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur, voor en door jonge landschapsarchitecten. Young NVTL presenteert hun plannen en geeft daarnaast een podium om jouw mening te geven over de toekomst van het vakgebied. 

2020
21
Feb
17:00 – 20:00
 

Op vrijdag 21 februari geeft het wereldberoemde dansduo Les Twins (bekend van o.a. Beyoncé, Jay-Z, Kanye West en Men in Black) een VIP dansworkshop in Het Nieuwe Instituut.

2020
20
Feb
20:00 – 22:00
 

Werelden waarin het onmogelijke mogelijk wordt. Werelden waar je kan voelen en ervaren wat er (schijnbaar) niet is. Werelden waar tijd en ruimte en plaats een andere definitie krijgen. Wat betekent het om mens te zijn in virtual reality? Hoe zwaar drukt techniek op een storyline? Van narratieve experimenten tot virtuele documentaires, hoe komen deze VR producties tot stand? “Everything you can imagine is real” - Picasso

2020
20
Feb
19:00 – 21:00
 

No time for losers ‘cause we are the champions… Van je veterstrikdiploma tot het behalen van je universitaire bul, van het opruimen van je kamer tot het openen van een tentoonstelling… Het is allemaal een beloning waard, want successen worden altijd gevierd. Terwijl voor de minder geslaagde projecten nauwelijks aandacht is.

2020
13
Feb

Sociaalgeograaf Leo van den Berg en architect Madeleine Steigenga gaan onder begeleiding van Dirk van den Heuvel met deelnemers in gesprek over het ‘alledaagse erfgoed van de wederopbouw’. Ze staan stil bij de veelzijdige architectuur van de eerste twee decennia na WOII, de actuele conditie van woningen uit die tijd en hun toekomstbestendigheid in een veranderend straatbeeld. Ten slotte stellen ze de vraag welke mogelijke lessen hedendaagse woningbouwprojecten kunnen leren uit het voorbeeld van de vele ‘Irenestraten’ in Nederland.

2020
13
Feb

Bouwen, bouwen, bouwen is het veelgehoorde mantra om te voldoen aan de nijpende vraag naar woningen in Nederland. Terwijl het aantal kleine huishoudens alleen maar toeneemt en ook de bouwkosten stijgen, moeten we ons afvragen wat we de komende jaren dan gaan bouwen. Biedt klein wonen een oplossing?

2020
06
Feb

Op 6 februari richt Thursday Night Live! zich op het thema ‘disruptiviteit als methodologie’. Culturele instellingen buigen zich weer over hun jaarlijkse cultuurplannen en de subsidies worden verdeeld, waarbij 'inclusiviteit' een belangrijke notie is. Door een langlopende samenwerking aan te gaan, ontwikkelen Concrete Blossom en Het Nieuwe Instituut een blauwdruk voor een autonome manier van inclusiviteitswerk. Concrete Blossom maakt daarvoor gebruik van disruptiviteit. Maar wat betekent dit precies — in het bijzonder in een institutionele context? 

2020
30
Jan
20:00 – 22:00
 
De kleren van de keizer. Say yes to the dress. Of een Rotterdams Pakkie Deftig. Een avond vol met stoffen gemaakt uit planten, klei of uitgebreid met technologie, slimme slow fashion en kleurrijke catwalks. Met Berend Brus, Marga Weimans en Jessica van Halteren.
2020
30
Jan
19:30 – 21:00
 

Deze avond met Stefanie Hessler en Armin Linke markeert de lancering van de nieuwe publicatie Prospecting Ocean, over de verstrengeling van industrie, politiek, cultuur en economie op het raakvlak van oceaanontginning.

 

2020
23
Jan

Gesprek over o.a. hoe makers met ruimtelijke technieken een werkelijkheid neerzetten in videoclips en hoe liveshows zo worden ingericht dat je ze optimaal kunt filmen met een smartphone.

2020
23
Jan
19:30 – 22:00
 

Tijdens het guest programma 'Onbewust berucht’ worden data-gedreven chilling effects besproken aan de hand van de film The Circle. Een expert zal het thema en de film inleiden. Na afloop van de film wordt dieper ingegaan op de inhoud aan de hand van vragen als: Wat vind je van de film? Is dit een toekomst waar we op afstevenen? Waarom wel of niet? Wat betekent dat?

2020
23
Jan
23/01/2020 – 23/02/2020
 

Sacred Beings is een themaprogramma, samengesteld door de eerste Young Curator van IFFR, Darunee Terdtoontaveedej. Sacred Beings onderzoekt de hedendaagse niet-westerse queercultuur en is te bezoeken in het Nieuwe Instituut. In het hart van dit interdisciplinaire programma staat een installatie dat het werk van de Nieuw-Zeelandse academica Sharyn Davies, de Thaise fotograaf Watsamon Tri-yasakda en de Thaise filmmaker en kunstenaar Sarnt Utamachote samenbrengt. Met documentaire-fotografie, portretfoto’s en een korte film biedt dit project perspectief op non-binaire ervaringen rondom gender in Azië.

2020
16
Jan

‘Het debat’ wordt de laatste jaren vaak op het scherpst van de snede gevoerd. Waar dat debat over gaat, lijkt niet eens meer zoveel uit te maken. Mensen zijn het vaak hevig met elkaar oneens en laten het weten ook. Te midden van dit kabaal, deze onenigheid en sociale polarisering staat het museum. Door sommigen afgeschilderd als ‘linkse hobby’, terwijl anderen spreken van conservatisme, gebrek aan inclusie. Ook binnen de musea ontstaat een debat. Zijn musea neutrale ontmoetingsplekken, het nieuwe forum? Bieden ze een uitvlucht uit het alledaagse, een plek om op te laden en de dagelijkse sleur te vergeten? Of moeten ze stelling nemen? Is echt iedereen in het museum welkom? En wat betekent dat dan?

 

2020
16
Jan
16:00 – 18:00
 

Heb je plannen om je ontwerppraktijk in het buitenland verder uit te bouwen? Ben je op zoek naar een geschikte plek voor een residency? Of kun je advies gebruiken in je zoektocht naar een geschikte samenwerkingspartner? Kom op donderdag 16 januari 2020 van 16.00 tot 18.00 uur naar de International Clinic van Het Nieuwe Instituut.

2019
19
Dec
21:00 – 22:00
 

In Geological Filmmaking staat de relatie tussen film en geologie centraal. We bespreken kwesties omtrent de representatie en perceptie van de ecologische crisis. Vanuit het perspectief van geologie en film verkennen we bovendien de uitwisseling tussen menselijke en niet-menselijke processen, die op geheel eigen spatio-temporele schaalniveaus plaatsvinden, maar desalniettemin met elkaar verweven zijn.

 

 

2019
19
Dec

Samen met Playgrounds gaat BNO IMG LAB stap voor stap van frame naar frame, net zolang totdat het beweegt. Een BNO IMG LAB avond vol stop motion animaties, van analoog tot digitaal, van papier tot klei en in 3d. Met Vera van Wolferen, Rogier van der Zwaag en Hisko Hulsing.

2019
19
Dec

Overal ter wereld verhuizen mensen steeds vaker naar de stad, omdat ze hopen dat hen daar betere carrièremogelijkheden en een interessanter leven wachten. Helaas hebben juist voorzieningen die een comfortabele, moderne levensstijl mogelijk maken vaak een negatieve invloed op het milieu. Op dit moment zijn onze steden verantwoordelijk voor meer dan tweederde van alle CO2-uitstoot. Die uitstoot kan de komende 30 jaar verdubbelen als er geen nieuwe oplossingen worden gevonden.

2019
19
Dec
19:00 – 20:30
 

Rendering Climate verkent de manier waarop muziekvideo’s aandacht besteden aan urgente milieukwesties, en kijkt naar lokale en wereldwijde verbeeldingen en visuele communicatiestrategieën op het gebied van kunst, activisme en journalistiek. Het programma gaat van start met de vertoning van From Here We Go Extreme (2019), een muziekfilm van Tom Burke.

 

2019
12
Dec
19:30 – 21:30
 

Hoe ziet zo’n donkere stad eruit? Wat zijn de designprincipes voor stadsplanning, straatverlichting en architectuur? Wat draagt het bij aan onze fysieke en spirituele gezondheid? Studio Monnik dompelt je onder in een theatraal toekomstscenario waar de stad het uitzicht op de sterren heeft terugveroverd. Denk mee en omarm je innerlijke stadsastronaut.

2019
12
Dec

In de strijd om ruimte tussen alle stedelijke opgaven, lijken bestaande werklandschappen de enige plek te zijn waar alles mag en iedereen welkom is. Kunnen deze gebieden een nieuw paradigma vertegenwoordigen van anders samenleven en -werken? Hoe is dit te sturen en wie is aan zet?

2019
05
Dec
20:00 – 22:00
 

In geen domein van de mondiale technologiesector is de competitie zo sterk als in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Vele partijen geloven dat het aanwenden van de macht van KI de sleutel is tot dominantie op economisch, politiek en technologisch gebied. China bevindt zich hierbij in de voorhoede. 

2019
05
Dec
19:30 – 22:00
 

A Ghost Story (2017) van regisseur David Lowery is op 5 december te zien in Het Nieuwe Instituut in het kader van de installatie Spirits in the Material World. De film maakt deel uit van een door Heman Chong samengesteld horrorfilmprogramma dat bij de installatie hoort. Het programma bestaat verder uit de vertoning van Dark Water (2002) op 10 oktober en van The Others (2001) op 31 oktober.

 

2019
28
Nov
20:00 – 22:00
 

In november maken we jaarlijks het podium vrij voor nieuw aanstormend talent. De tien meest belovende jonge makers, vers afgestudeerd aan de academies, zijn klaar om de wereld te veroveren met hun ideeën, beelden en producten

2019
28
Nov

Guy Königstein, Donna Verheijden en Oana Clitan presenteren de installaties die ze maakten in het kader van Open Archief. Ter gelegenheid van de opening worden de makers geïnterviewd over hun onderzoek, creatieve proces en hergebruik van archiefmateriaal. Open Archief is een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid dat creatief hergebruik van erfgoedcollecties wil stimuleren. In zes maanden tijd hebben de drie makers een nieuw mediawerk gecreëerd met gebruikmaking van de digitale, open collecties van beiden instellingen. 

2019
28
Nov
15:30 – 18:00
 

Op donderdag 28 november 2019 gaan tijdens How Do You Do: Open Archief kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers en erfgoedprofessionals met elkaar in gesprek over creatief hergebruik van open collecties. De middag wordt georganiseerd door Het Nieuwe Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ter afsluiting van het project Open Archief.

 

2019
21
Nov

Esra Akcan verzorgde de afsluitende lezing tijdens de Jaap Bakema Study Centre conferentie 2019 Architecture and Democracy 1965-1989: Urban Renewal, Populism and the Welfare State. Akcan onderzoekt het idee en de vormen van een ‘open architectuur’ via een grondige analyse van de stadsvernieuwing in de immigrantenwijk Kreuzberg in de jaren tachtig.

2019
21
Nov

Drie verschillende makers, drie verschillende disciplines: op deze avond ga je aan de slag met schrijven, fotograferen en vormgeven. Derek Otte, Khalid Amakran en Saïd Kinos helpen je in drie korte workshops op weg. Ze vertellen je over hun dagelijkse praktijk en laten zien hoe je een interessant geheel maakt van tekst en beeld. Alles analoog, met als eindresultaat een collectieve mini-expo in Het Nieuwe Instituut.

2019
21
Nov

De culturele sector is volop in beweging. Verandering is noodzakelijk en leiderschap kan plaatsvinden op alle niveaus en in elke functie. Met name aanstormend talent en professionals met een paar jaar ervaring staan te popelen om traditionele structuren te doorbreken, te experimenteren en inclusiever te programmeren, voor én achter de schermen. Maar het niet makkelijk om echte verandering teweeg te brengen. Hoe kun je een leider zijn als je niet de baas bent?

 

2019
14
Nov
20:00 – 22:00
 

Donderdag 14 november is het BNO IMG LAB weer geheel gewijd aan het Cross Comix Festival dat die hele week in Rotterdam plaatsvindt. De line-up staat in het teken van het maken van strips en van de uitgave ‘Indische Wortels’, met onder andere scenarist Stijn Schenk, colorist Marloes Dekkers, tekenaar Roel Smit en letteraar Frits Jonker.

2019
14
Nov

Professor Francesco Casetti spreekt over de verschillende verschijningsvormen van het scherm. ‘Schermen geven niet alleen beelden weer, maar bepalen ook op welke manieren deze toegankelijk zijn. In die zin zijn ze inherent politiek van aard.’

 

2019
14
Nov
19:00 – 21:00
 

Studio Ossidiana geeft een lezing over de installatie Animal Encounters en hun onderzoek aan MIT en de Jan van Eyck Academie. Na afloop gaat Dirk van den Heuvel met Giovanni Bellotti en Alessandra Covini in gesprek over architectuur, ecologie en ontmoetingen tussen verschillende soorten.

2019
07
Nov
19:30 – 21:30
 

De stad van de toekomst verandert voortdurend van gedaante in haar zoektocht naar creatieve manieren om in de vraag naar op maat gemaakte woningen en woonwerkomgevingen te voorzien. Tijdens 'Evolutionaries' worden de radicale ideeën uit Yona Friedman’s Spatial City als een blauwdruk gebruikt om de uitdagingen waar architecten en stedenbouwers vandaag de dag voor staan op te lossen. Hoe kunnen we een eigentijdse stedelijke omgeving scheppen waarin de architectuur in staat wordt gesteld rigide structuren te overstijgen? Hoe gaan steden elders in de wereld, bijvoorbeeld in China en Zuid-Afrika, om met structurele flexibiliteit? Hoe kunnen steden meer ‘elasticiteit’ en een groter aanpassingsvermogen ontwikkelen en waar is dat voor nodig?

 

2019
07
Nov
19:30 – 21:00
 

De aanspreekvorm ‘Kameraad’ geeft uitdrukking aan gedeelde politieke overtuigingen. Het kan worden opgevat als vooraankondiging van nieuwe verhoudingen van gelijkheid en solidariteit en van de bevrijding van de conventies van de benauwende burgermaatschappij, de bevrijding van verwachtingen in relatie tot sekse en ras. Kameraadschap is een relatie tussen gelijken en die gelijkheid ontstaat doordat men aan dezelfde kant staat. Om het even wie kan een kameraad zijn, maar tegelijkertijd niet iedereen. In deze lezing richt hoogleraar in de politieke wetenschappen Jodi Dean zich op de energie en het enthousiasme van vrouwelijke kameraden.

 

2019
07
Nov
19:30 – 21:30
 

Wat verstaan we precies onder open collecties en hoe kun je open collecties hergebruiken? Tijdens de Re:Use clinic op 7 november 2019 in Het Nieuwe Instituut vertelt Maarten Zeinstra (Open Nederland, Creative Commons Nederland) alles over auteursrechten, Creative Commons en gratis gebruik van archiefmateriaal.

2019
31
Okt
20:00 – 22:00
 

Een lezing en kleine tentoonstelling over de populaire serie van IDEA magazine over grafisch ontwerpers in Azië, genaamd "Yellow Pages". De belangrijkste auteurs/ontwerpers Tetsuya Goto (OOO Projects, Japan), Min Choi (Sulki & Min, Zuid-Korea), Ingo Offermanns (Duitsland) en Saki Ho (Hong Kong) geven een lezing over hun activiteiten en over opkomende grafische ontwerpers in Oost-Azië. *Dit is een Engelstalige editie!

 
2019
31
Okt
19:30 – 22:00
 

The Others (2001) van regisseur Alejandro Amenábar is op 31 oktober te zien in Het Nieuwe Instituut in het kader van de installatie Spirits in the Material World. De film maakt deel uit van een door Heman Chong samengesteld horrorfilmprogramma dat bij de installatie hoort. Dit filmprogramma bestaat verder uit de vertoning van Dark Water (2002) op 10 oktober en van A Ghost Story (2017) op 5 december.

2019
31
Okt

Na een lange periode van globalisering komen nieuwe vormen van maakindustrie terug in Nederland. Wat is typisch voor de plekken van het nieuwe maken, in vergelijking met de oude industrie? Hoe verhoudt de maakindustrie zich tot andere stedelijke activiteiten zoals wonen, recyclen of leren? Creëren we voldoende ruimte voor maken in de huidige stedelijke ontwikkelingen?

2019
24
Okt

Producent, ontwerper en Workspacer, Manuel Toledo stelt speciaal voor Thursday Night Live! een filmavond samen. Vanuit zijn fascinatie voor architectuur, cultuur en creatieve industrieën, heeft Toledo onder meer twee internationale architectuurfilmfestivals in Santiago, Chili, en Londen, UK opgericht. Op 24 oktober wordt de film Memories Of Underdevelopment (1968) vertoond in Het Nieuwe Instituut.

2019
24
Okt
24/10/2019 – 25/10/2019
 

Deze Thursday Night Live! gaat over het verband tussen de jaren tachtig cultuur van cyberpunk, de verspreiding van het computervirus en zijn biologische tegenhanger AIDS. Met o.a. lezingen van Ivan Lopez Munuera, Charles Boucher en Andrea Bagnato, een \/\/iFi + OSS/**** performance door JODI en een optreden van Red Light Radio. Deze avond is onderdeel van Malware: Symptoms of Viral Infection, samengesteld door Bas van de Poel en Marina Otero Verzier. 

2019
17
Okt
20:00 – 22:00
 

Vertical Atlas is een onderzoeksproject in vijf afleveringen, dat zich richt op het maken van een nieuwe atlas waarmee de complexe techno-geografische werkelijkheid van vandaag in kaart wordt gebracht. In deze vierde editie: Futures.gcc staan de Arabische Golfstaten centraal. Zij positioneren zich als concurrerende digitale corporate service platforms. Ze branden zich allemaal met hun eigen futuristische architectuur, megacities, investeringskansen en visies op artificiële toekomsten.

 

2019
17
Okt

Apps zijn niet meer weg te denken uit het museale landschap. Er worden steeds nieuwe apps voor musea gebouwd, maar wat weten we eigenlijk over het gebruik, de mogelijkheden en beperkingen? Op 17 oktober staat Night Shift in het teken van de museum app. Niet om omvergeblazen te worden door mooie pitches en succesverhalen en ook niet om de museum-app ten grave te dragen. Nee, we willen antwoord op onze vragen, op jouw vragen.

2019
10
Okt

De 5e editie van de Iconic Houses Lezingen serie in Europa vindt plaats van 7 -15 oktober 2019, wanneer Pavel Kuznetsov, directeur van het Staatsmuseum van Konstantin en Viktor Melnikov en adjunct-directeur van het Schusev State Museum of Architecture in Moskou, een tournee maakt langs zes iconische huizen in zes Europese steden met een lezing over het Melnikov Huis in Moskou. Op 10 oktober vindt de 5e Iconic Houses Lezing plaats in Het Nieuwe Instituut. 

 

2019
10
Okt

Spirits in the Material World van kunstenaar Heman Chong gaat over ruimten die in de schemering liggen, duister zijn, de onderwereld inglijden. De installatie is van 10 oktober 2019 tot 29 december 2019 te zien bij Het Nieuwe Instituut. Op 10 oktober gaan Heman Chong en Marina Otero Verzier  (Directeur Onderzoek bij Het Nieuwe Instituut) in een informele openingstoespraak verder in op geesten in de materiële wereld.

 
2019
03
Okt

Zahira Asmal vertelt een zeer persoonlijk verhaal over de hindernissen, triomfen en uitdagingen die ze tegenkwam tijdens het place making in een Afrikaanse stad in ontwikkeling. In deze dynamische multimediapresentatie weeft Zahira de draden van de ruimtelijke geschiedenis van Zuid-Afrika door elkaar: kolonialisme, apartheid, gedwongen verplaatsingen, gastarbeid, de nieuwe Afripolitische stad. Ze bekritiseert de ontwikkelingsideologie die moderniteit prioriteert boven de succesvolle integratie van het verleden in het heden en stelt voor een pan-Afrikaanse visie te ontwikkelen, één waarin overheid, burgers en de diaspora allemaal bijdragen aan de beleving van het alledaagse ontwerp.

 

2019
02
Okt

Het blijft afwachten hoe en wanneer de Britten uit de Europese Unie stappen. Wat zou er veranderen voor jouw internationale ontwerppraktijk wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat? Welke impact heeft dat op jouw samenwerking met partners uit het VK? En wat betekent het voor toekomstige residenties in Groot-Brittannië?

2019
28
Sep

For the Record: Designing Realities onderzoekt de politiek van production design in populaire videoclips tijdens het Nederlands Film Festival. Aan de hand van recente video’s van onder andere Janelle Monáe wordt gediscussieerd over de rol die set- en modeontwerp speelt bij de vorming van een (politiek) wereldbeeld.

2019
26
Sep
20:00 – 22:00
 

De eerste BNO IMG LAB van dit seizoen duiken we met onze neus in de comics. Graphic novels, strips of comics. Hoe ziet het proces er uit van verhaal naar beeld, is er een script/scenario, wat voor soort research is er, wat voor bronnen of referentie materiaal, hoe maak je er een goed lopend verhaal van, wat breng je in beeld, wat zijn de stappen die je doorloopt als stripmaker, als schrijver.Waar begin je als je vindt dat Kluun of Koch wel wat beeld kunnen gebruiken? Verhalen in beeld gebracht door illustratoren, tekenaars en vormgevers.

 

 

2019
26
Sep

Producent, ontwerper en Workspacer, Manuel Toledo cureert speciaal voor Thursday Night Live! een filmavond. Vanuit zijn fascinatie voor architectuur, cultuur en creatieve industrieën, heeft Toledo onder meer twee internationale architectuurfilmfestivals in Santiago, Chili, en Londen, UK opgericht. Op 26 september gaat in Het Nieuwe Instituut de film ‘The Corroborators’ (2017) voor het eerst in Nederland in première. 

2019
26
Sep

Hoe kunnen we in de toekomst nog beter transformeren? Wat kunnen we leren van de afgelopen jaren waarin studio's en appartementen in oude kantoren werden gerealiseerd? Het Woningbouwatelier ziet kansen door minder het product en meer de toekomstige bewoners centraal te stellen. Tijdens het Guest Programma 'Nieuwe toekomst voor oude gebouwen' gaat het Woningbouwatelier op onderzoek uit. 

2019
26
Sep

Een avond over plaatsen die voor queers zijn ontworpen, over queer ontwerpers en over plekken die de queer gemeenschap zich heeft toegeëigend. Met archivaris Alfred Marks bekijken we de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw vanuit een ‘queer perspective’. Dirk van den Heuvel bespreekt de uitkomsten van zijn doorlopende onderzoek naar queer in architectuur, en Aad Koster neemt je mee in de Rotterdamse queer-geschiedenis.

2019
19
Sep

Tijdens 'Marathon: The City That Never Sleeps' gaan mensen met elkaar in gesprek over de politiek van alledaagse sociale ruimtes en hun rol als transformatieve plek voor culturele producties. Met bijdragen van Amina Hussen, Egbert Alejandro Martina, Zeinab Salah, Malique Mohamud, Cedric Kouame, Amal Alhaag & many others.

2019
19
Sep

Een ghostwriter of spookschrijver is iemand die teksten produceert op naam van iemand anders: een auteur die tegen betaling buiten beeld blijft. Door zijn project via online platforms als Fiverr uit te besteden aan goedkope anonieme arbeidskrachten, brengt Stefan Stefansson de veranderende positie aan het licht van de grafische ontwerper binnen het huidige economische klimaat, waarin arbeid in toenemende mate uitbesteed, vervangen, verhuld en verdrongen wordt.

2019
19
Sep

In hoeverre levert het realiseren van woningbouw op werklocaties een bijdrage aan duurzame, aantrekkelijke en innovatieve werkomgevingen? Wat zijn de consequenties van het mixen van wonen en werken vanuit een economisch en bestuurlijk perspectief? Is het realistisch om functiescheiding achter ons te laten en te streven naar een integrale aanpak van diverse ruimtelijke opgaven?

2019
19
Sep

Europa heeft een bloeiende culturele conferentie scene. Als je inspiratie zoekt, kun je bijna elke maand wel ergens terecht. In theorie dan. Want de realiteit van alledag bij veel Nederlandse musea en voor veel freelancers is natuurlijk anders: geen tijd, geen geld. Maar treur niet! Night Shift trapt het nieuwe culturele seizoen namelijk af met een samenvatting van de leukste, beste en meest inspirerende conferenties die dit jaar in Europa plaatsvonden. 

 

2019
19
Sep

Deze dubbele boekpresentatie initieert een kruisbestuiving tussen twee recent verschenen handboeken voor natuur-inclusief ontwerpen in de stad: de Eerste Gids voor Natuurinclusief Ontwerpen en Stadsnatuur Maken. Beide boeken worden gepresenteerd door Maike van Stiphout en Piet Vollaard, gevolgd door een reactie van Gerjan Streng (BRIGHT). Het programma wordt gemodereerd door Marieke Berkers en is georganiseerd samen met NAi Boekverkopers.

2019
12
Sep

Beyond the Cover gaat op zoek naar de verhalen achter een reeks toonaangevende gebouwen. De serie nodigt architecten uit voorbij te gaan aan de vertrouwde beelden door één gebouw te bespreken in relatie tot regelgeving, financiering en beleid, om zo de politieke, economische en sociale relaties zichtbaar te maken die architectuur belichaamt. Tijdens deze avond zal Jacob van Rijs (mede-oprichter van MVRDV) het WoZoCo gebouw uit 1997 presenteren. In gesprek met Kirsten Hannema en Jacqueline Tellinga, zal het gebouw dienen als lens om te reflecteren op de veranderende condities van de architectuurpraktijk.

 
 
2019
12
Sep

Na beperkende maatregelen als sluiting door bezuinigingen, zijn buurthuizen met een enerverende opmars bezig. Als educatieve en recreatieve ruimte voor de buurt, of als verzamelgebouwen met een diversiteit aan functies. Daarmee staan ook de typologie en identiteit van het gebouw, de creatieve ruimte van de ontwerper, het opdrachtgeverschap en het achterliggende verdienmodel weer volop in de belangstelling.

2019
12
Sep
19:30 – 21:00
 

In hun project Sacred Hill onderzoeken Ali Eslami en Klasien van de Zandschulp hoe de notie ‘heiligheid’ kan worden gebruikt om de virtuele ruimte te begrijpen en vorm te geven. Onderdeel van hun onderzoek is een interactief ritueel dat zij op deze avond samen met het publiek uitvoeren.

2019
06
Sep

De film Two Stones van Wendelien van Oldenborgh, die dit voorjaar als installatie te zien was in de tentoonstelling bauhaus imaginista in het Berlijnse Haus der Kulturen der Welt, beleeft zijn Rotterdamse première in aanwezigheid van de kunstenaar. Wendelien van Oldenborgh spreekt met cultuurhistoricus Hanneke Oosterhof, die zelf een rol speelt in Two Stones en wier biografie van de architect en Rotterdamse stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese – een terugkomende figuur in Wendelien van Oldenborghs werk – onlangs is verschenen. 

2019
05
Sep

Gezond water is van levensbelang. Als voormalig eigenaar van een groothandelsbedrijf in bouwmaterialen, leerde Henk Pannekoek dat schelpkalk, naast een natuurlijk bouwproduct ook een belangrijk natuurgeneeskundig product is en de kwaliteit van water kan beïnvloeden. Duik in de fascinerende wereld van vitaal water tijdens deze Aqua Aurora tupperware party. Proef zelf het verschil!

2019
05
Sep

Proxies on Trial zet alledaagse objecten in de beklaagdenbank. Ze worden beschuldigd van 'misdaden' als klimaatverandering, financiële crisis of jarennegentigmuziek. Het resultaat is een fictief debat over de omgang met complexe gevallen van (deels niet-menselijk) collectief auteurschap.

2019
05
Sep

Een lezingenavond geheel in het teken van water, samengesteld door Rianne Makkink (WaterSchool). Samen met arts en onderzoeker Yuka Mizusawa (de boodschap van water) en kunstenaar Aliki van der Kruijs (water als ontwerpwezen) verkent zij de eigenschappen en agency van water.

 

 

2019
05
Sep
19:30 – 21:30
Het Nieuwe Instituut

Tijdens deze aflevering van Thursday Night Live! worden de resultaten gepresenteerd van het publieksonderzoek reDesigning Affect Space. Affect Space is een ruimtelijk concept dat wordt gebruikt om de wisselwerking te analyseren tussen de stedelijke openbare ruimte met zijn mobiele technologie en de emotionele intensiteit die wordt gegenereerd door bemiddelde en belichaamde uitwisseling.

 

 

2019
11
Jul

Hoe kunnen ontwerp, filosofie, wetenschap en mythologie elkaar informeren en tegelijkertijd nieuwe en fantasierijke multispecies reacties produceren om de ontstaansgeschiedenis en de toekomst van ecologische verwoesting aan te pakken? Neem deel aan de paneldiscussie met Conny Groenewegen, Stacey Moran, Maurizio Montalti, Adam Nocek, Alice Twemlow en Karin de Jong op 11 juli in Het Nieuwe Instituut. 

 
2019
11
Jul
18:00 – 21:00
De Nieuwe Tuin

In augustus wordt in samenwerking met de gebruikers van De Nieuwe Tuin door AFARAI een programma ontwikkeld van interventies, publieke events en gesprekken over de potentie van de nog ongescripte publieke ruimte. De serie evenementen start tijdens de Thursday Night Live! Summer Special op 11 juli met een barbecue verzorgd door de Syrische chef-kok Maher al Sabbagh. Zaira Pourier (AFARAI) en Frank Bruggeman (ontwerper De Nieuwe Tuin) schuiven aan. 

2019
11
Jul

Sluit met ons de zomer af op 11 juli tijdens de laatste Thursday Night Live! voor de zomerstop. Verwacht een zinderende winter special in de zomer met een kerstmarkt, kerst bite, kerstmuziek, performances en andere optredens die ons wijzen op de klimaatverandering. Een avond om niet te missen! 

2019
04
Jul

Fantasies On How To Strike is een film- en onderzoeksproject over de manieren waarop precaire werkomstandigheden doorsijpelen in het dagelijks leven van werkenden. De film focust op het werk van de museumsuppoost en beweegt tussen documentaire en fictie. 

2019
04
Jul

Het Nieuwe Instituut organiseert samen met de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen (EFL) Stichting een avond over architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. Aanleiding is de officiële overdracht van het Van Eesteren archief aan Het Nieuwe Instituut. Floor Milikowski, Linda Vlassenrood en Suzanna Jansen vertellen over hun onderzoek in het Van Eesteren archief, en conservator Hetty Berens toont daar verrassende stukken uit.

2019
04
Jul

Hoe pakken we op verschillende schaalniveaus de transitie naar een circulaire economie aan en wie is daarbij aan zet? Welke consequenties heeft dit voor de ontwikkelingsstrategie van werklocaties? Reserveren we genoeg ruimte op de juiste plekken voor het verduurzamen van productie? Hoe kunnen kringlopen in de verstedelijkingsopgave vorm krijgen?

 

2019
04
Jul

Opening van Malware, een tentoonsteling over de geschiedenis en evolutie van het computervirus, met een lezing van mediaonderzoeker Jussi Parikka gevolgd door een feestelijk openingsmoment met de curatoren van Malware Bas van de Poel en Marina Otero Verzier.

2019
27
Jun
20:00 – 22:00
 

Op donderdagvond 27 juni presenteert BNO IMG LAB 'Lekker Stangen' in Het Nieuwe Instituut. Een tegendraadse avond onder de bezielende leiding van Stang Gubbels. Een avond waarbij gastredacteur Stang de sprekers persoonlijk heeft geselecteerd!

2019
27
Jun

Hoe kan de Tarot en de daarmee samenhangende waarzeggingspraktijk de manier waarop wij ons door de stad bewegen veranderen? Hoe kunnen wij de lagen van de tijd die ons in de stad omringen voelen, benaderen en weer achter ons laten? Kunnen wij de Tarot gebruiken om een nieuwe betekenis en laag te vinden in het werk van stedenbouwkundigen, architecten en kunstenaars?

2019
27
Jun

‘Ik probeer te begrijpen wat ik zie. Ik zie alleen wat ik begrijp. Ik heb geleerd door te kijken, net als jij’.

Arthur Boer en Boris Smeenk nodigen je uit om vanuit een performatieve benadering meer te ontdekken over hoe algoritmes voor objectherkenning ‘kijken’.

2019
27
Jun
18:30 – 19:30
 

Van zowel astrologie als van algoritmische predictie wordt gezegd dat ze zijn gebaseerd op niet-wetenschappelijke vormen van kennis. Toch neemt hun populariteit op sociale media en daarbuiten exponentieel toe. Technieken uit het automatisch leren (door computers) worden in combinatie met door de NASA geleverde satellietgegevens gebruikt om in real-time inzicht te genereren in onze toekomst, terwijl de planeten zich om de aarde wentelen. Historisch gezien heeft er altijd een nauw verband bestaan tussen het occulte en de ontwikkeling van wetenschappelijke voorspellingsmodellen. Dit verband is terug te voeren tot de voorlopers van de Verlichting. De algoritmische constellaties die vandaag de dag onze datagestuurde kenniseconomie voortdrijven, bieden mogelijk tevens ruimte voor de erkenning dat mislukking, achteruitgang en stilstand natuurlijke onderdelen van de werkelijkheid zijn. 

2019
27
Jun

Het boek Schemas of Uncertainty bevat een verzameling bijdragen waarin verschillende vormen en benaderingen worden gebruikt om de relatie tussen predictie – het voorspellen – en prescriptie – het vóórschrijven – te verkennen. In het boek worden de effecten van prescriptieve technologie op de verbeelding van mogelijke toekomsten beschreven – toekomsten die niet gebaseerd zijn op technologische vooruitgang. 

2019
20
Jun

Body Building is een gezamenlijk project waarin werk van Lina Bo Bardi wordt gekruist met werk van Clarice Lispector. Zij maakten beiden deel uit van de Braziliaanse beweging die zich tussen de jaren 1950 en de jaren 1980, toen het land door intense politieke onrust werd geteisterd, bezighield met de constructie van een radicaal nieuwe taal. Zij slaagden er met hun architectonische respectievelijk literaire werk in om structurele en lineaire parameters opnieuw te definiëren. 

 

 

 

2019
20
Jun

“Een millennial kan slechts veertien seconden zijn aandacht bij een onderwerp houden. Dat is één seconde korter dan een goudvis.” Aldus recent onderzoek uitgevoerd door Microsoft. Wie is nou die millennial? De Amerikaanse historici Neil Howe en William Strausse introduceerden de term voor het eerst in hun boek Millennials Rising: The Next Great Generation. In dit boek, gepubliceerd in het jaar 2000, worden millennials gedefinieerd als een generatie die geboren is tussen 1982 en 2002. Een generatie waarbij het brein anders werkt ten gevolge van het internet. Een generatie die volgens onderzoek een kortere concentratieboog heeft dan oudere generaties. 

2019
20
Jun

MAD nodigt u uit voor een verkenning van haar landschappen tijdens de boekpresentatie van Sandberg Series #4: Materialisation in Art & Design (MAD). Tijdens het programma zullen de auteurs gedachten en perspectieven delen over de ervaringen die ze gezamenlijk hebben gegenereerd in het kader van het MAD Temporary Master Programme van het Sandberg Instituut. Aan bod komen presentaties, gesprekken en performatieve handelingen over fundamentele begrippen, variërend van de aard van de workshop en van de instrumenten en vaardigheden die de workshop kenmerken tot de vraag, wat het vandaag de dag betekent om een collectief te zijn. 

 

2019
16
Jun

Tijdens deze tweedaagse praktische workshop gaan we camerahouders bouwen en luchtopnamen maken met behulp van vliegers en ballonnen en de opgenomen beelden verwerken tot geografisch gecorrigeerde luchtfoto’s. De techniek achter de doe-het-zelfluchtfotografie is ontwikkeld door Public Lab, een openbronorganisatie die instrumenten en methoden voor gemeenschappelijk milieuonderzoek ontwikkelt. 

2019
15
Jun

Tijdens deze tweedaagse praktische workshop gaan we camerahouders bouwen en luchtopnamen maken met behulp van vliegers en ballonnen en de opgenomen beelden verwerken tot geografisch gecorrigeerde luchtfoto’s. De techniek achter de doe-het-zelfluchtfotografie is ontwikkeld door Public Lab, een openbronorganisatie die instrumenten en methoden voor gemeenschappelijk milieuonderzoek ontwikkelt. 

2019
13
Jun

Graphic Assembly onthult de cruciale rol die montage en collage hebben gespeeld in de ontwikkeling van de architectuurcultuur van de afgelopen eeuw. Craig Buckley presenteert een verzameling experimentele architectuurpraktijken uit Londen, Parijs, Wenen en Florence, en laat zien hoe optische media en printtechnologie avant-gardistische architecten in staat stelden hun vakgebied opnieuw te verbeelden.

2019
13
Jun

Onze planeet wordt bedreigd door de enorme roofbouw die de mens pleegt op de natuur. In de exacte wetenschap en geesteswetenschappen beschouwden we - tot zeer recent - de natuur als hulpbron in plaats van als partner. Kasia Molga en Erik Overmeire van World Wilder Lab geloven dat geen inspanning te groot of te klein is om dit te veranderen en dat storytelling (in uiteenlopende vormen) een krachtig middel is om ons opnieuw te verbinden met de levende wereld.

2019
13
Jun

'Bewijzen uit de lucht door Public Lab' is het tweede programma uit de serie 'Architecture en Onderzoeksjournalistiek' en richt zich dit keer op doe-het-zelfluchtfotografie. Deze techniek is zo oud als de fotografie zelf. Er zijn echter materiële, politieke en technisch-wetenschappelijke barrières die verhinderen dat het bovenaanzicht op een zinvolle manier wordt aangewend in burgeronderzoek. Public Lab ontwikkelde nu een doe-het-zelftechniek op basis van vliegers en ballonnen. Kan deze techniek ook worden gebruikt als doe-het-zelfgereedschap voor mensenrechtenactivisten en verhalenvertellers? 

2019
13
Jun
19:30 – 21:00
 

Dit jaar ligt bij de Dag van de Architectuur de focus op het Lloydkwartier. Tijdens deze kick-off voorafgaand aan het weekend gaan OMI (Office for Metropolitan Information) en Het Nieuwe Instituut dieper in op de bijzondere geschiedenis van dit gebied, de huidige en toekomstige ontwikkelingen en de spannende transformaties die er plaatsvonden.

2019
06
Jun

NINJA Independent Narratives, Journalism and Action – ook wel Mídia Ninja genoemd – is een decentraal netwerk van vrijwillige journalisten die rapportage doen vanuit de stad, om online onafhankelijke journalistiek te bevorderen. De ninja’s maken real-time uitzendingen, maar produceren ook nieuwsverhalen, documentaires en onderzoeksjournalistiek in Brazilië en daarbuiten.

2019
06
Jun

Om recht te doen aan de invloed van kraken op de hedendaagse Nederlandse stad en collectieve woonvormen, en om de achterliggende ideeën, ruimtelijke tactieken en transformaties te documenteren en voor toekomstige generaties te bewaren, is Het Nieuwe Instituut in 2016 een meerjarig onderzoek gestart naar kraken als architectuur van toe-eigening. Op basis van het onderzoek verschijnt deze zomer de publicatie Architecture of Appropriation. On Squatting as Spatial Practice.
 

2019
30
Mei

Op 30 mei 2019 is het 50 jaar geleden dat er in Willemstad, Curaçao een maatschappelijke omwenteling plaatsvond die een nieuwe golf van Zwart verzet inluidde. De opstand brak uit vanwege een arbeidsconflict, maar de vertakkingen ervan gingen over veel meer dan alleen arbeidsverhoudingen. 

 

 

 

2019
30
Mei
20:00 – 22:00
 

Van Paaspop via de Parade tot aan Into The Great Wide Open. Weg met die malaise en de winterdag. Het is zomer, tijd voor festivals. Maar met alleen een podium en een poster kom je al lang niet meer weg. Wie bepalen het uiterlijk van deze festivals? Wie zijn de beeldmakers van het festival? "Let me entertain you!"

2019
26
Mei

Je kunt Jordan Peele gerust de horrorkoning van Hollywood noemen. Na Get Out bracht hij de film Us op het witte doek, de verfilming van het verhaal van de familie Wilson, hun dubbelgangers en het doolhof van ondergrondse tunnels waar de zogenaamde Tethered (‘gekluisterden’) wonen. Us werd zeer goed ontvangen en er ontstonden veel theorieën over wie wie is en wat er gebeurt en waarom. Bijvoorbeeld – en hoe zeggen we dit zonder de film te verpesten voor de mensen die hem nog niet hebben gezien, maar dat vóór 26 mei nog wel willen gaan doen – waarom werkt Jason’s truc niet? Maar ook, wat is dit voor symboliek? Heb je de verwijzingen naar andere horrorfilms opgemerkt? En, natuurlijk: is er een verband tussen Us en Get Out?

 

2019
23
Mei

Wat betekent de veranderende rol, praktijk en identiteit van gender voor de werkplek van ontwerpers en voor de totstandkoming van de gebouwde omgeving? Het Center for the Advancement of Masculine Practices (CAMP) is een initiatief van omgevingspsycholoog Adeola Enigbokan en ruimtelijk strateeg Gavan Blau om de decentralisatie van het mannelijk imperatief in de architectuurwereld bespreekbaar te maken. Deze praktijken herkennen we niet alleen bij mannen. Historisch gezien worden deze belichaamt in noties als leiderschap, assertiviteit en kracht—stereotypen die op hun beurt tot uitdrukking komen in androcentrische, niet-inclusieve architectuur.

 

2019
23
Mei

Hoe ontwerp je woonruimte voor iemand die niet zelf zijn of haar specifieke woonbehoeften- of wensen kan aangeven? Hoe kan voor mensen met een verstandelijke beperking een veilige en stabiele woonomgeving worden gecreëerd? Deze editie van Dwars door het Archief gaat in de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw op zoek naar diverse woonvormen die voor deze groep ontworpen zijn.

2019
23
Mei

In de workshop onder leiding van het kunstenaarsduo Arvid&Marie leren burgers over het debat rond de rechten van machines, het belang hiervan en de critici. Vanuit een juridische en performatieve benadering vervaardigen deelnemers klachten en verweerschriften die leiden naar een ontwerp voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Machine.

2019
16
Mei

Beyond the Cover gaat op zoek naar de verhalen achter de gebouwen die pronkten op de covers van de Architectuur in Nederland jaarboeken in de hoogtijdagen van de Nederlandse architectuur tussen 1990 en 2000. Uitgenodigde architecten wordt gevraagd om voorbij te gaan aan de vertrouwde beelden van opgeleverde gebouwen, door de voorkeur te geven aan bouwtekeningen, programma’s van eisen en kostencalculaties. Tijdens de eerste avond, samen met gasten Frits van Dongen, Gerard Comello (Lingotto Development), Sergio M. Figueiredo (TU/e), Oana Radeş (Shift Architecture Urbanism) en Mariet Schoenmakers, dient het woongebouw de Whale in Amsterdam als lens om op zoek te gaan naar hoe de maatschappelijke veranderingen in deze periode—zoals de deregulering en privatisering van de woningmarkt—de hedendaagse condities van de architectuurpraktijk hebben gevormd. 

 

 

2019
16
Mei

In deze lezing vertelt Christina Sharpe over wakes, slavernijmusea en monumenten, over aarde en stof. Hierbij zal zij zich wenden tot The Whitney Plantation in Wallace, Louisiana, het National Memorial for Peace and Justice, en het Legacy Museum from Slavery to Mass Incarceration in Montgomery, Alabama. Tijdens haar lezing zal zij ook ingaan op het werk van twee Zwarte vrouwelijke beeldende kunstenaars, Simone Leigh en Torkwase Dyson.

2019
16
Mei

Een museum is een publieke instelling die voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk moet zijn. Dit is het ambitieuze uitgangspunt van veel cultuurbeleid en beleidsplannen. Maar is het wel mogelijk om iedereen tevreden te stellen? Terwijl de ene persoon juist wordt aangetrokken door aantrekkelijke evenementen in musea, hecht de ander aan de klassieke ervaring van het museum als een baken van rust. Een museumtekst in jip-en-janneketaal verhoogt de toegankelijkheid, maar kan ook zorgen voor kromme tenen.

 
2019
16
Mei

Strikt genomen maken architecten geen gebouwen, maar interpreteren, creëren en mobiliseren ze een scala aan documenten, waarbij ze zich bewust zijn van hun complexe en onstabiele manier van functioneren en hun vermogen om nieuwe verbeeldingen te creëren die de toekomst beïnvloeden. Dit afsluitende evenement van The Berlage Theory Master Class onder leiding van Felicity D. Scott, bevraagt de onstabiele relatie tussen architectuur en documenten via de presentatie van een aantal kritische documentaires met als doel om ‘imperiale disposities’ te bekritiseren of tegen te gaan.

2019
09
Mei
19:30 – 22:00
 

Tijdens de Thursday Night Live! van 9 mei organiseren de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (bni) en de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL) een gastprogramma met twee sprekers, design- en interieurhistorica Ilja Meijer en Ing Jos van de Lindeloof bnt, met een afsluitende discussie.

2019
09
Mei

Zijn de huidige interactiemilieus inclusief en divers genoeg? Hoe open zijn innovatiemilieus, gezien hun spagaat tussen kennis delen en tegelijk intellectueel eigendom beschermen? Welke ruimtelijke ecosystemen koppelen kennis aan andere delen van de economie, zoals landbouw, maakindustrie en logistiek?

 

2019
04
Mei

Dit is een praktische inleiding op het werken met open-source methoden en materialen. De nadruk zal liggen op recent onderzoek van Airwars en Amnesty, naar de burgerslachtoffers die vielen tijdens de strijd om Raqqa terug te winnen van de zogenaamde ‘Islamitische Staat’. Er wordt gekeken naar de sociale media als bron van berichtgeving en geoefend met geolokalisatie en met satellietbeeldanalyse via publieke platforms. Tijdens de middagsessie wordt er geëxperimenteerd met de verschillende manieren (structureel, visueel, tekstueel, enzovoort) waarop het onderzoek kan worden gebruikt om nieuwe verhalen te ontwikkelen. 

2019
02
Mei

Als onderdeel van het meerjarig onderzoek van Het Nieuwe Instituut naar burn-out en uitputting op uiteenlopende schalen, verkent dit programma hoe gesproken woord en collectief luisteren een tegenwicht kunnen bieden aan de alomtegenwoordigheid van beeld, en de toenemende druk op het lichaam als performer. Tijdens deze eerste avond luisteren we naar een audio van professor Anna Lowenhaupt Tsing, die voorleest uit haar boek The Mushroom at the End of the World.

 

2019
02
Mei

In 2017 nam het Amerikaanse leger contact op met de onderzoekers van de kleine conflictmonitor Airwars om te vragen of zij een kopie hadden van een maanden eerder op sociale media verschenen video van de zogenaamde ‘Islamitische Staat’. Uit deze video zou mogelijk nieuwe informatie kunnen worden afgeleid over een incident waarbij naar verluid burgerslachtoffers waren gevallen, maar niemand in ’s werelds grootste militaire organisatie had er kennelijk aan gedacht een kopie te maken. De censuur had de video succesvol achtervolgd en deze, net als miljoenen anderen, zonder een spoor na te laten offline gehaald.

2019
02
Mei

Welke financieringsmogelijkheden kan ik als ontwerper of architect aanspreken? Hoe presenteer ik mijzelf en mijn bureau aan de buitenwereld? Waar moet ik aan denken als ik mijn praktijk wil doorontwikkelen? Op 2 mei kun je bij adviseurs van Cultuur+Ondernemen, BNO, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Het Nieuwe Instituut terecht voor zakelijk advies voor jouw ontwerppraktijk.

2019
25
Apr

Hoe leeft het functionalistische credo van het Bauhaus in de architectuur voort? En hoe verhoudt architectuur zich tot de menselijke maat? Deze vragen behandelen hedendaagse kunstenaars met verschillende cinematografische middelen.

2019
25
Apr

Kunst kan wakker schudden, een spiegel voorhouden, confronteren. Zijn beeldmakers die hun werk inzetten voor het publieke debat moraalridders of vrijheidstrijders? Met tekst en beeld de barricades op!

2019
18
Apr

Designing for Precarious Citizens is een research-by-design project van Future Makers, het expertise-centrum van Artez dat onderzoeks- en innovatieprojecten initieert die een bijdrage leveren aan een veerkrachtige, duurzame toekomst en een inclusieve samenleving. Startpunt van dit project is het werk van de Nederlandse architect Johan Niegeman, Niegeman probeerde een betere kwaliteit van de huisvesting voor de massa te ontwerpen, met name precaire groepen die in slechte omstandigheden leefden.

2019
18
Apr
18/04/2019 – 19/04/2019
 

Op donderdag 18 april 2019 veranderde Gallery 1 van Het Nieuwe Instituut in The Common Inn: een gemeenschappelijke verblijfplaats die ruimte biedt voor presentaties van, gesprekken over, performances door en reflecties op talent

2019
11
Apr
19:30 – 21:00
 

Doordat miljarden aardbewoners kleine stukjes Afrika in hun mobiele telefoons meedragen, is het Afrikaanse continent nu het richtpunt geworden van de felle concurrentie tussen Chinese en Amerikaanse cloud-platforms en hardware giganten in hun strijd om de snelst groeiende gebruikersgroep van onze planeet.

2019
11
Apr

Honderd jaar geleden werd het ‘Staatliche Bauhaus’ door Walter Gropius in Weimar opgericht. Vanuit Duitsland groeide deze kunstacademie wereldwijd uit tot één van de invloedrijkste architectuur- en designstromingen van de 20e eeuw. Ter gelegenheid van het Bauhaus-jubileum heeft Germany Travel samen met DUS Architects een TINY [BAU]HAUS ontwikkeld, een voorproefje van de indrukwekkende hoeveelheid Bauhaus erfgoed in Duitsland.

2019
04
Apr

Wat heeft kunstmatige intelligentie met kunst en cultuur te maken? Kunstenaars, culturele organisaties en deskundigen uit de start-up-sector gaan met elkaar in discussie. Dit programma is geïnitieerd door het Goethe Instituut. 

2019
04
Apr

Wat als falen een spel is? Game designer Karel Millenaar gelooft dat elk complex idee spelenderwijs versimpeld kan worden. Met falen als uitgangspunt neemt hij spelers mee in een versneld denk- en maakproces waaruit verschillende spellen rollen. Omdat je het meest leert door het te doen worden deze spellen gezamenlijk gespeeld en geëvalueerd. Juist door niet te lang stil te staan bij een idee en gewoon te beginnen met prutsen worden problemen behapbaar. 

 

GEANNULEERD

2019
04
Apr

Ben je benieuwd naar financieringsmogelijkheden voor jouw internationale plannen? Meld je aan voor de International Clinic op 4 april 2019 van Het Nieuwe Instituut. Ga tijdens een gratis consult in gesprek met onze experts en kom erachter welke financieringsregelingen het beste bij jouw projecten aansluiten.

2019
28
Mrt
20:00 – 22:00
 
Voor het vierde jaar op rij krijgt DataBaas het podium, met beeldmakers, ontwikkelaars en visualizers die de sociale, maatschappelijke en economische gegevens van onze wereld in beeld brengen door middel van datavisualisaties, info- en motiongraphics.

 

2019
21
Mrt
20:00 – 22:00
 

Een gesprek waarin Adrian Lahoud, Decaan van de School of Architecture aan de Royal College of Art, en de Soedanese diplomaat Lumumba Di-Aping reflecteren op Lahouds onderzoek ‘Climate Crimes’. 

2019
21
Mrt

Research through Design is de bijdrage vanuit het design-domein aan het creëren van nieuwe kennis. Kennis die door anderen kan worden gebruikt en die is gecreëerd door design-interventies zoals het speculeren over de toekomst, het maken van prototypes, en het ons bezighouden met complexiteit en dubbelzinnigheid, zonder die per se te willen ‘inpakken’.

2019
14
Mrt
19:30 – 21:00
 

‘Reading Matter’ onderzoekt de relatie tussen design en materie vanuit ecologische, historische en zintuigelijke perspectieven. Wat ligt ten grondslag aan het culturele verschil tussen materie en materiaal? En wat zijn de mogelijkheden voor niet-exploitatieve vormen van coëxistentie met de materiële wereld?

 

 

2019
07
Mrt
19:30 – 21:00
 

H2Omx laat zien hoe Mexico-stad steeds sneller verdroogt, waardoor een woestijnachtig landschap overblijft voor negen miljoen inwoners. Kan een megastad voor zijn 22 miljoen inwoners een duurzaam waterbeleid voeren? Deze film is een ecologische case study van de Vallei van Mexico, die moeite heeft zichzelf te redden onder druk van de bevolkingsgroei.

 
2019
07
Mrt

Zijn mensen gewenst op de werkplekken van de toekomst? Worden locatievoordelen straks bepaald door wereldwijde datastromen? Welke rol heeft de overheid hier nog in? De 'Architectuur van Arbeid' is een programma van zes publieke debatten over de transitie van werk als ruimtelijke opgave. Het programma vindt plaats tussen maart en december 2019 en is tot stand gekomen door het guest programma van Het Nieuwe Instituut in samenwerking met Vereniging Deltametropool en De Spontane Stad.

 

2019
07
Mrt

Tijdens de kleinschalige Archive Talks die plaatsvinden in het kader van het Speculatief Design Archief, gaan telkens andere experts dieper in op de verhalen achter verschillende archieven. Platform-Scenography (P-S) grijpt het Speculatief Design Archief aan om het gesprek binnen de theaterwereld ‘op te porren’ over de tijdelijkheid van theater en performance en de uitdaging van het archiveren en collectioneren van ontwerp en werk.

 

 

2019
05
Mrt
05/03/2019 – 08/03/2019
 

In het kader van Internationale Vrouwendag nodigt Het Nieuwe Instituut iedereen van 5 tot 8 maart uit om mee te werken aan het gesamtkunstwerk ‘De omgekeerde vrouw’. Met deze interventie wil Het Nieuwe Instituut de man-vrouw verhoudingen binnen het architectonische onderzoeks- en werkveld bespreekbaar dan wel zichtbaar maken.

2019
28
Feb
20:00 – 22:00
 

Lernert & Sander. Peppi & Kokkie. Rembo & Rembo. Duo's zijn er in alle soorten en maten. Bundel je krachten en je telt voor twee. Wat zijn de voor- en nadelen van een duo-schap in design?  Is ontwerpen beter met zijn tweeën dan alleen? Hoe zijn de rollen verdeeld? Maakt 1 + 1 daadwerkelijk 3? Wie heeft het laatste woord: Kanis of Gunnink?

 

2019
28
Feb

Het lijkt alsof het ontbreken van digitaal (beeld)materiaal van het werk van Cubic3 Design op het internet ervoor zorgt dat het duo binnen de Nederlandse designgeschiedenis een beetje over het hoofd wordt gezien. Wat zou het voor hen betekenen als zij dit soort online erkenning wél zouden krijgen?

2019
21
Feb

In Speculatief Design Archief Live! gaan uiteenlopende experts met elkaar in gesprek over vraagstukken die worden aangestipt met het Speculatief Design Archief. Tijdens het debat van donderdag 21 februari 2019 staan we stil bij nieuwe benadering van omgang met archieven en erfgoed door vormen van samenwerking. Aan de hand van een aantal casussen gaan we in gesprek onder leiding van Michelle Kasprzak met Gaby Wijers van LIMA, en Marlous Willemsen van Imagine IC.

2019
21
Feb

Ontwerper Suzan Doornbos ontdekte vijf jaar geleden de kunst van het houtdraaien na het lezen van het boek ‘Om de vorm’ over het leven en werk van Maria van Kesteren. Met Van Kesteren als haar mentor probeert zij dit ambacht verder te ontwikkelen. Gefascineerd door de pure vorm van de cirkel, inherent aan de techniek van het houtdraaien, daagt ze zichzelf uit om nieuwe variaties te maken. In eigentijdse ontwerpen die soms los staan van enige functie experimenteert ze met vorm en materialen. Met houten cirkels als uitgangspunt creëer je in deze workshop zelf een object. Stapel, boor, verbind en verplaats tot je tevreden bent.

 

2019
14
Feb
19:30 – 23:45
 

Research fellow Natalie Dixon presenteert de performance-reading 'Senhora', Leanne Wijnsma speelt met de natuurlijke en commerciele geur van liefde, fotograaf Florine van Rees geeft een inspiratieworkshop over de kleur rood en Jason Gwen geeft een performance. Speciaal voor deze avond serveert Het Nieuwe Café een Thursday Love Bite en sluit af met Ultimate Loving Beats! 

 

2019
14
Feb

Met zijn combinatie van zeer uiteenlopende kunstvormen, zoals schilderkunst, fotografie, film, architectuur, mode, product- en interieurdesign en textielkunst, wordt het Bauhaus nog steeds beschouwd als hét modelvoorbeeld van een ook technologisch vooruitstrevende moderne tijd. Met name de poging om de samenleving als geheel esthetisch vorm te geven, inspireert tot op de dag van vandaag kunstenaars over de hele wereld. Ook in het hedendaagse bewegende beeld wordt op verschillden manieren, rechtstreeks of associatief, verwezen naar het erfgoed van het Bauhaus.

 

2019
14
Feb

Arie Altena neemt ons mee in het archief van V2_. Het programma-archief van V2_ staat in zijn geheel online. Het omvat documentatie van meer dan vijfendertig jaar aan evenementen, performances en kunstwerken en de makers, kunstenaars, onderzoekers en organisaties die daaraan hebben bijgedragen. Daarnaast kun je er essays, interviews en publicaties in raadplegen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het in 1981 opgerichte ‘Lab voor de instabiele media.’ Het archief van V2_ vormt zo een soort schatkamer voor wie op zoek is naar informatie over de ontwikkeling van de nieuwe media. 

2019
07
Feb
19:30 – 21:00
 

Producent, ontwerper en Workspacer, Manuel Toledo cureert speciaal voor Thursday Night Live! een filmavond. Vanuit zijn fascinatie voor architectuur, cultuur en creatieve industrieën, heeft Toledo onder meer twee internationale architectuurfilmfestivals in Santiago, Chili, en Londen, UK opgericht. Op 7 februari gaat in Het Nieuwe Instituut de film ‘Gas Leaks’ (2015) voor het eerst in Nederland in première. Met een introductie door socioloog Daniela Vicherat-Mattar. 

 
2019
07
Feb

Als tiener raakte Diana Ritfeld geboeid door de traditionele Surinaamse hoofddoeken die haar oma droeg. Deze angisa’s zijn Surinaams cultureel erfgoed, elke vorm draagt een andere boodschap uit. De creatieve hoofddoeken die Ritfeld draagt en verspreidt ontstaan zonder vooropgezet plan en zijn artistieke, vrije ontwerpen. Creëer met de hulp van Diana vanuit dezelfde spontaniteit een eigen hoofddoek.

2019
31
Jan
20:00 – 22:00
 

Knippen. Plakken. Vouwen. In tijden van allesoverheersende digitalisering start BNO IMG LAB het nieuwe jaar dit keer juist zonder WiFi, zonder apps en zonder pixels. Deze avond staat in het teken van 'analoog aan de keukentafel', waarin het handgemaakte wordt gevierd. Gramsgewichten, mat mc of gesatineerd mc en de schoonheid van handgeschept en bakpapier. Een paperless office is zó 2018!

 

2019
31
Jan

For the Record: Performing Gender onderzoekt gender-rollen en feministische posities in populaire muziekvideo's. Iconische video's van Madonna en Prince en recente video releases van onder andere  Sevdaliza vormen de basis voor een debat over de performance van gender, waarbij wordt ingezoomd op de rol van cinematografie en het optredende lichaam van de artiest. De avond wordt gemodereerd door radio-dj en host Shay Kreuger. Met sprekers als Eliza Steinbock (Assistent Professor Cultural Analysis aan de Universiteit van Leiden), Emmanuel Adjei (film director en visual artist) en Gabriel A. Maher (ontwerper). 

 
2019
24
Jan
19:30 – 23:45
 

Van donderdag 24 januari t/m zondag 3 februari is Het Nieuwe Café het 'Meme Café', het hart van het themaprogramma Rabbit Hole. Een plek waar het publiek zich kan onderdompelen in de memeverse. Te zien zijn speciale meme-gerelateerde werken en installaties van kunstenaars en filmmakers, er zijn mogelijkheden om een ​​bijdrage te leveren aan de tentoonstelling door je eigen memes toe te voegen. Het programma opent op 24 januari tijdens Thursday Night Live! met een speciale Meme Night in het Meme Café. 

 

2019
24
Jan

Midden in Het Nieuwe Instituut is beeldend kunstenaar Jan Rothuizen aan de slag gegaan met een enorme muurschildering. Tijdens de workshop Groots tekenen ga je samen met Jan op expeditie dwars door Het Nieuwe Instituut. Ondertussen word je niet alleen uitgedaagd om te tekenen en schrijven wat je ziet, maar vooral ook wat je hoort, voelt en denkt. Al deze ervaringen mag je vervolgens vastleggen op een gigantisch vel. Het eindresultaat: een collectieve ‘zachte plattegrond’ van Het Nieuwe Instituut. Voor tekenfans, schrijfliefhebbers en prutsers! 

2019
24
Jan
19:30 – 21:30
 

Is verdriet een bug of een kenmerk van het internet van vandaag? Hoe blijven we optimistisch met het oog op een zeer onzekere toekomst? Het vierde en laatste evenement binnen de Life Hacks serie gaat in op stemming en houding als hackable states.

2019
24
Jan

Designobjecten worden in het hedendaagse digitale landschap in toenemende mate verhandeld en gepresenteerd op basis van afbeeldingen die ervan circuleren op social media als Instagram. Een ontwerp ontleent zijn waarde steeds vaker aan hoe het op een plaatje staat. Die veranderende verhouding tussen het fysieke object en het (online) beeld is ook van invloed op de cultuurhistorische status van een ontwerp, en heeft consequenties voor collecties en archieven. Wat betekent het voor de archiefpraktijk van de toekomst als er steeds meer waarde wordt toegekend aan digitale afbeeldingen? 

2019
17
Jan

Luid het nieuwe jaar in bij Het Nieuwe Instituut met dj Mo Jakob en verschillende performances in de ruimten van WORK, BODY, LEISURE, de Nederlandse bijdrage aan de Biennale Architettura 2018 en nu te zien in Rotterdam.

 

2019
10
Jan

Dichter Dean Bowen is geïnteresseerd in de reproductie van herinneringen, wat in wezen niets anders is dan onszelf fictieve verhalen vertellen. Hoe is deze fictie in te zetten als strategie om over onze binnenwereld te communiceren? Onderneem met Dean Bowen een exercitie in on-origineel schrijven met als doel, misschien een beetje eerlijker, oneerlijk te worden.

2019
10
Jan
19:30 – 21:00
 

Van creatieve mythologie tot special effects, van virtuele werkelijkheid tot klimaat ontkenning, van het placebo effect tot religieuze overtuigingen, van software protocollen tot vrij zwevende waarden, van onbetwiste toekomsten tot twijfelachtige actualiteiten… Wanneer worden dingen echt genoeg om er naar te handelen? En hoe krijgen we daarin een betekenisvolle keus? Reality Club is een terugkerend Thursday Night Live programma over media en werkelijkheden.

2019
10
Jan

Je zou ontwerper Bas van Beek (1974) een ‘antidesigner’ kunnen noemen; hij levert met zijn werk kritiek op onder andere marktmechanismen, branding, leeg conceptualisme en de kritiekloze persoonlijkheidscultussen rond designers. In zijn projecten onder de noemer van Archiploitations maakt Van Beek gebruik van ‘gevonden’ archiefmateriaal, op basis waarvan hij zelf nieuw werk produceert. 

2018
20
Dec
20:00 – 22:00
 

BNO IMG LAB brengt op de laatste Thursday Night Live! van het jaar een warm en kleurrijk thema. Ontwerpers, illustratoren en artiesten presenteren werk en delen inspiratiebronnen. Van de psychedelische jaren zestig tot het verre oosten.

2018
20
Dec
17:00 – 23:45
 

Burn-Out Blow-Out markeert het einde van weer een jaar hard werken. Een avond vol performances, waarin het thema BURN-OUT verkend zal worden, in samenwerking met Cen Giz (MONO), Schueller de Waal en de fellows van Het Nieuwe Instituut. De avond eindigt met een Burn-out Blow-out party in Het Nieuwe Café. 

 

2018
13
Dec

Het Experimental Publishing (XPUB) programma van het Piet Zwart Instituut en Het Nieuwe Instituut nodigen u uit voor het derde evenement in de Life Hacks serie. Na de lancering van Ten Theses on Life Hacks is XPUB's 7e Special Issue een volgende stap in een onderzoek naar de betekenis van Life Hacks. Beleef een persoonlijke sessie met Iris en ontdek uw grenzeloze potentieel. 

2018
13
Dec

Tijdens dit Speculatief Design Archief debat zullen nieuwe vormen van auteurschap en autoriteit, ieder met hun eigen onafhankelijke narratief, worden onderzocht.
 Met Bethany Nowviskie, Dragan Espenschied, Klaus Rechert, Michael Murtaugh, Nicolas Maleve, Renee Turner en Cristina Cochior. Moderatie door Annet Dekker.

2018
06
Dec

De finalisten van Prix de Rome Architectuur 2018 lichten deze avond de keuze voor hun scenario voor het Sixhavengebied toe en gaan in op hun onderzoek en ontwerp met betrekking tot de stad van de toekomst. Moderatie door Saskia van Stein.

 
2018
06
Dec

Het Nieuwe Instituut verwierf in 2016 het archief van MVRDV, maar kan dit niet integraal bewaren. Het archief bevat onder meer een omvangrijke verzameling maquettes. Conservator Suzanne Mulder bespreekt in deze Archive Talk de afwegingen en gesprekken die voorafgaan aan de keuze van maquettes die opgenomen zullen worden in het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Hoe komt zo’n ingewikkelde selectie tot stand?

2018
29
Nov

Wat is de rol van de modeontwerper in een wereld die draait om fast fashion? ‘Design for Longevity’ is een ontwerpfilosofie met als doel de levensduur van kledingstukken te verlengen. Samen met modeontwerpster Yophi Ignacia onderzoek je wat deze ontwerpfilosofie voor jou betekent.

2018
29
Nov
19:30 – 21:00
 

De tweede editie van Vertical Atlas concentreert zich op de Russische digitale kosmos. Hoe verhoudt de traditie van sterk gecentraliseerd bestuur zich tot het decentraal georganiseerde internet en de beïnvloeding door krachtige, buitenlandse cloud-platforms? Met Svitlana Matvyienko en Ksenia Tatarchenko.

2018
22
Nov
20:00 – 22:00
 

Onder de titel The young and the restless biedt Thursday Night Live! een platform aan beeldmakers die onlangs zijn afgestudeerd.

2018
22
Nov
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut
Van de havens van Rotterdam tot het vruchtbare achterland met zijn kassen en boerderijen: overal worden de opzet en verhoudingen die het fysieke en sociale landschap van werk en arbeid in Nederland bepaalden, opnieuw gedefinieerd door machines, data en interfaces. Meiny Prins, Susan Schuppli, Stephan Petermann, Víctor Muñoz Sanz, Marina Otero Verzier and Marten Kuijpers gaan met het publiek in gesprek over de ruimtelijke gevolgen van automatisering voor de gebouwde omgeving, en over de positie van de ruimtelijke disciplines in de transitie naar geautomatiseerde arbeid. Arjen Oosterman is de moderator van de avond.

 

2018
15
Nov

Ter ere van de overzichtstentoonstelling EARTH in het Stedelijk Museum Amsterdam geeft Metahaven aan de hand van fragmenten uit Hometown (2018) een lezing over de thema’s en vraagstukken uit de film.

2018
08
Nov

De wijken Pendrecht in Rotterdam en KhTZ in Charkov van architect Lotte Stam-Beese worden door kunstenaar Wendelien van Oldenborgh bekeken door de lens van gender, klasse en ras. Een introductie op een work-in-progress over constructie en perceptie. Met bijdragen van Ievgeniia Gubkina, Hannah Dawn Henderson, Ola Hassanain en Alexandre Furtado Melville.

 

2018
01
Nov

Modeontwerper Charlotte Kan is altijd op zoek naar nieuwe technieken. De afgelopen maanden heeft ze geëxperimenteerd met lichtgevoelige verf. In deze workshop laat ze zien hoe je met behulp van verf, uv-licht en een negatief kunt printen op een linnen tas. Het Nieuwe Instituut stelt een selectie prints uit het eigen archief beschikbaar.

2018
01
Nov

Tijdens deze Fashion Dialogue wordt een nieuwe ontwerppraktijk besproken die verder reikt dan verschillende soorten stoffen en technologie. Elke spreker kijkt vanuit een specifiek oogpunt naar mode in relatie tot duurzaamheid. Met Yophi Ignacia, Sonja Antosalo, Janne Baetsen, Ben Wubs, Susanne Vegter, Saskia van Stein en Marina Toeters.

2018
25
Okt

Verschillende deskundigen nemen de videoclip bij het nummer Apeshit van The Carters (beter bekend als Beyoncé en Jay-Z) onder de loep. De choreografie en de kunstwerken uit de collectie van het Louvre die in de video te zien zijn, vormen het uitgangspunt voor een debat over vormen van representatie, performance en de dekolonisatie van culturele instellingen. Met Davide Bellotta (danser en choreograaf), Imara Limon (curator bij Amsterdam Museum) en Nathalie Hartjes (directeur Showroom MAMA). Moderatie door Shay Kreuger. Dit event is onderdeel van de serie For the Record, een onderzoeksproject naar technologie, ruimtelijk ontwerp en vormen van representatie in de hedendaagse video cultuur.

2018
25
Okt
20:00 – 22:00
 

BNO IMG LAB presenteert beeldmakers die ongebruikelijk materiaal inzetten voor ontwerpdoeleinden, het omvormen en slim hergebruiken. Ontwerpen door te mixen en te remixen, dankbaar gebruikmakend van wat er al is.

2018
18
Okt

Op 18 oktober 2018 openen drie nieuwe tentoonstellingen. Met Speculatief Design ArchiefHabitat: Expanding Architecture en Prix de Rome Architectuur 2018 stelt Het Nieuwe Instituut het 'geheugen' van de ontwerpdisciplines centraal.

2018
11
Okt
19:30 – 21:00
 

Bot Club werpt een kritische blik op de maatschappelijke effecten van het voorspellen van criminaliteit met behulp van algoritmen. Met Nirit Peled en Fieke Jansen.

 

2018
27
Sep
20:00 – 22:00
 

Playgrounds is de jaarlijkse conferentie over design voor film, animatie en media in Eindhoven. Ook deze aflevering staat bol van internationaal toonaangevende kunstenaars en designers. Tijdens Playgrounds Session bij Het Nieuwe Instituut krijg je een sneak preview met werk van de deelnemende kunstenaars. Een viering van het creatieve beeld.

 

2018
20
Sep
19:30 – 21:30
 

Vertical Atlas: Island.eu gaat over het in kaart brengen van nieuwe techno-politieke geografie, gebaseerd op de spanning tussen Europa’s initiatief tot databescherming van burgers tegen de letterlijk grenzenloze praktijken op internet, en de gelijktijdige dataficatie van de Middellandse zee als naar buiten verlegde grens van de Europese soevereiniteit. Met sprekers: Benjamin Bratton, Victoria Ivanova en Marten Kaevats.

2018
20
Sep

Met haar werk onderzoekt beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk hoe ‘communities’ zichzelf en de zeggenschap over hun directe omgeving kunnen organiseren. In deze workshop ga je aan de slag met het uitdenken van complexe patronen van verandering door relatief kleine interacties.
 

2018
20
Sep

Kunstenaar Jonas Staal en curator Marina Otero Verzier nodigen je uit om op 20 september de finissage en boekpresentatie bij te wonen, in het kader van een doorlopend debat rond de mogelijkheid van emancipatorische propagandakunst.

2018
13
Sep

De vijfde aflevering van Garden Broadcasts gaat in op de tuin als politiek toevluchtsoord, onbekrompen ruimte voor oppositie of utopische proefopstelling. Met gasten Antonio Ottomanelli, Leanne Wijnsma, Laurie Cluitmans en Behoud Lutkemeer.

2018
06
Sep

Vier samen met de samenstellers en auteurs de presentatie van het boek Work, Body Leisure, uitgebracht bij de gelijknamige tentoonstelling in het Nederlandse paviljoen tijdens de 16e internationale architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia. Deze publicatie verkent indelingen van de ruimte, leefomstandigheden en veranderende opvattingen over het menselijk lichaam die voortkomen uit verontrustende actuele ontwikkelingen op het gebied van arbeid, arbeidsethos en arbeidscondities.

2018
12
Jul

Wegens omstandigheden is deze workshop geannuleerd.

Architect Arna Mačkić houdt zich bezig met vraagstukken rondom de collectieve identiteit in landen en steden en hoe architectuur een bemiddelende rol kan spelen. In deze workshop neemt Mačkić deelnemers mee in haar gedachtegoed en komen ze tot een meer inclusieve benadering van het ontwerpen van ruimte.

2018
05
Jul

Een gesprek over FREESPACE, het thema van de Biennale Architettura 2018, georganiseerd door Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creative Industrie. Met presentaties van de curatoren van de nationale bijdragen, en de teams die geselecteerd zijn door de Open Call Architecture Biennale Venice #2 en #3, georganiseerd door het Stimuleringsfonds Creative Industrie. Moderatie door Lara Schrijver, professor in de architectuur aan de universiteit van Antwerpen.

2018
28
Jun
20:00 – 22:00
 

BNO IMG LAB presenteert beeldmakers met gevoel voor typografie. Als woorden zinnen maken, dan maakt typografie het beeld. Welke rol spelen fonts in een ontwerp?

2018
21
Jun

Op donderdag 21 juni bracht Het Nieuwe Instituut een ode aan de langste dag met een warme Midzomernacht geïnspireerd op de tentoonstelling Dissident Gardens. Het werd een zinderende zomeravond met eten, muziek, tentoonstellingen, live radio, performances en garden walks, rituelen en een verlangen naar buiten.

2018
14
Jun

Na het eerste gesprek over Rotterdam als inclusieve stad, richt het tweede zich op de groene stad. Hoe kan Rotterdam veilig blijven voor voetgangers en fietsers? Zijn er genoeg parken en open plekken? Hoe zorgen we voor frisse lucht en welke bijdrage levert de haven hieraan? Met Cees van der Veeken (LOLA Landscape Architects), Willemijn Lofvers (Bureau Lofvers), Froukje van de Klundert (Posad Spatial Strategies), Cesare Peeren (Superuse Studios) en Catherine Visser (DaF Architecten).

2018
07
Jun

Tijdens dit event wordt de video This is America van Donald Glover, ook wel bekend als Childish Gambino, aan een onderzoek onderworpen. Referenties uit de video liggen aan de basis van een debat tussen wetenschappers, kunstenaars en journalisten over de status van racisme en het gebruik van propaganda in het hedendaagse Amerika. Met Esperanza Denswil, Malique Mohamud, Marina Otero, Rob Schröder en Melanin Kris. Moderatie door Shay Kreuger.

2018
31
Mei
20:00 – 22:00
 

Van passie tot obsessie. BNO IMG LAB presenteert beeldmakers die geen onderscheid maken tussen leven om te werken en werken om te leven. Waar komt die tomeloze liefde voor het ontwerpvak vandaan?

2018
24
Mei

Het eerste debat uit de serie Letters to the Mayor richt zich op de inclusieve stad. Hoe kan Rotterdam toegankelijk blijven voor iedereen, en hoe kan de gebouwde omgeving zijn inwoners beter representeren? Deelnemers aan deze gesprekken zijn Eloah Udenhout, Barbara Luns, Dirk van Peijpe, Elma van Boxel en Dirk Osinga. Gespreksleider is Daan Roovers.

 

2018
10
Mei

Tijdens Terraforming Earth gaan Jaya Klara Brekke en Jay Springett in op de implicaties van de blockchain technologie en duurzame energie, als uitgangspunt voor de ontwikkeling van een parallelle, anderssoortige economie als voorwaarde voor het leefbaar houden van de aarde. 

2018
03
Mei
20:00 – 22:00
 

Deze avond presenteert beeldmakers die een schijnwerkelijkheid creëren om hiermee toeschouwers op het verkeerde been zetten. Gezichtsbedrog, lachspiegels en beeldmanipulatie zijn een kleine greep uit de mogelijkheden om een wereld te scheppen die te mooi is om waar te zijn.

2018
26
Apr

Een avond over verbeeldingen van automatiseringstechnologieën, met de teams die zijn geselecteerd via de Open Oproep voor het parallelprogramma van het Nederlandse paviljoen op de Biennale Architettura 2018, georganiseerd door Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Met Jane Chew, het Northscapes Collective (Hamed Khosravi, Taneha K. Bacchin en Filippo laFleur), Syb Groeneveld, Marina Otero Verzier, Paolo Patelli, Matthew Stewart, Giuditta Vendrame en Liam Young. Gespreksleider is socioloog Willem Schinkel.

2018
19
Apr

Opening van de tentoonstelling Steve Bannon: A Propaganda Retrospective waarin propaganda onderzoeker en kunstenaar Jonas Staal een nieuw hoofdstuk aan zijn doorlopende propaganda onderzoek toevoegt met een retrospectieve blik naar de films en het culturele en politieke werk van Stephen K. Bannon.

2018
12
Apr

Een zoektocht naar een meer pluriforme blik op gedeeld erfgoed van Indonesië, Suriname en Nederland aan de hand van bronnen uit het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw en onderzoek naar het Surinaamse landschap. Met Sara Frikech, Daphne Bakker, Paul Bijl, Thiëmo Heilbron, Simone Zeefuik en Hetty Berens.

2018
05
Apr

De eerste aflevering van de live radioshow Garden Broadcasts stond in het teken van de tentoonstelling Dissident Gardens. Met Christel Schollaardt, Mario Minale, Livaneli Yildiran en Alexandre Humbert. Luister hieronder naar de podcast.

2018
29
Mrt
20:00 – 22:00
 

Wat hebben algoritmes, camouflage en rode autootjes met elkaar te maken? BNO IMG LAB: True Colors presenteert beeldmakers die werken vanuit kleur.

2018
22
Mrt

Modeontwerper Charlotte Kan neemt de start van de lente als uitgangspunt in deze workshop Bloesem borduren. Aan de hand van verschillende soorten steken werken deelnemers met unieke materialen. Eerste uit een nieuwe reeks Thursday Night Workshops.

2018
15
Mrt

Hoe hard zijn de grenzen tussen de disciplines eigenlijk nog? Vervagen ze, of rukken ze de laatste jaren juist weer op? 5 smaakmakers uit de wereld van ontwerp en kunst reflecteren hierop, in de vorm van een geschreven tekst die ze voordragen. Het publiek kiest een winnaar aan het eind van de avond. Georganiseerd door Design Platform Rotterdam.

2018
08
Mrt

Samen met Studio Harris Blondman, Studio Moniker en Future Corp wordt in deze Design Dialogue het grensgebied tussen grafisch ontwerp en interactieontwerp verkend. Gesprek onder leiding van Andrea van Pol.

2018
01
Mrt

In deze lezing en preview legt architectuurtheoreticus Mark Wigley de verregaande verstrengeling van technologie en mens bloot, in de context van de door hem samengestelde tentoonstelling The Human Insect: Antenna Architectures 1887-2017. Deze tentoonstelling, die op 3 maart 2018 opent in Het Nieuwe Instituut, komt voort uit de tiende Premsela-lezing over The Architecture of Radio die Wigley in 2014 gaf.

2018
22
Feb
20:00 – 22:00
 

Deze BNO IMG LAB-avond geeft een kijkje in de wereld van datavisualisatie, big data, infographics en data in de media.

2018
15
Feb
19:30 – 21:00
 

Op juridisch gebied wordt driftig geautomatiseerd. Sommige advocaten beweren dat 99% van de juridische praktijk geautomatiseerd kan worden. Bot Club: Legal Bots kijkt naar verschillende pogingen tot  fusie tussen de wet en programmeertaal. In hoeverre kan de 'geest van de wet' worden vertaald naar de letter van de computercode? Met Matthias Dobbelaere-Welvaert en Max Hamsphire.

2018
08
Feb

Tegen de achtergrond van de tentoonstelling Finders Keepers organiseert Het Nieuwe Instituut een gesprek tussen architect en designcriticus Sam Jacob en architect-verzamelaar Louise Harpman over onze obsessieve en ongemakkelijke relatie met objecten en nieuwe mogelijkheden voor design. Gespreksleider is kunstenaar Hanna Mattes. Met een intermezzo van Dead Darlings, waarbij toeschouwers hun eigen collectie kunnen beginnen.

2018
01
Feb

Een avond waarop wordt gespeculeerd over alternatieve strategieën voor hergebruik en behoud van architectuur. Lionel Devlieger (Rotor), Suzanne Mulder (Het Nieuwe Instituut), Neil Bingham (Victoria & Albert Museum) en Dirk van den Heuvel (Jaap Bakema Study Centre) gaan hierover in gesprek met als voorbeelden de gebouwen van het Ministerie van Sociale Zaken en Robin Hood Gardens in Londen.

2018
25
Jan
20:00 – 22:00
 

Na een drukke en materialistische feestmaand biedt deze eerste BNO-avond van het jaar een moment van bezinning. We laten ons opgaan in de omgeving, geven ons over aan onze tijdelijke houdbaarheid en bewegen mee met de vergankelijkheid der dingen. Met Precious Decay, Marjan Teeuwen, Imaginarium of Tears en Diana Scherer.

2018
11
Jan
19:30 – 21:00
 

Deze editie van Design Dialogues richtte zich op de betekenis van de vestigingslocatie van ontwerpers en dan met name ontwerpers die buiten hun eigen stad of land van herkomst werken. Vooral zij zijn in staat hun identiteit als ontwerper te beschouwen als iets dat grenzen, culturen en geschiedenissen overschrijdt. Met kunstenaar/ontwerper Silvio Lorusso, architect/onderzoeker Mohamed Elshahed en ontwerper Rachel Jenkins.

2017
21
Dec
20:00 – 22:00
 

Wat hebben ontwerpers en vormgevers met eten? 3-D printen van de kerstkalkoen, leer uit fruitpulp, schimmels om regenjassen van te maken? Van 'geitenyoghurtmoment' tot 'fat free soya caramel skinny dubble chocolate frappucino'. Eten in zijn gewone spruitjesvorm bestaat niet meer. Eten is food en Food is hip. We experimenteren er op los, op zoek naar nieuwe vormen, kleuren en smaken. Hans Tak maakte een fotoverslag van deze avond.

2017
21
Dec

Tijdens de Algerijnse revolutie (1954-1962), werd de strijd om onafhankelijkheid van de Franse kolonisator zwaar bevochten. Architect Samia Henni richt zich op een minder bekend aspect van deze oorlog, namelijk hoe architectuur werd ingezet door de Franse civiele en militaire autoriteiten om het koloniaal bestuur te handhaven en de Algerijnse bevolking in bedwang te houden. 

2017
14
Dec

Een duo-lezing in Huis Sonneveld met ontwerper Sabine Marcelis en architectuurhistoricus Hetty Berens. Marcelis en Berens reflecteerden ieder aan de hand van een specifiek interieurproject op ontwerpstroming De Stijl. De twee verhalen maken inzichtelijk dat De Stijl allerminst een geïsoleerd avant-garde project was, maar in vele richtingen en tot op vandaag de dag zijn invloed doet gelden. 

2017
07
Dec

Merve Bedir (L+CC), Edwin Gardner (Monnik), Alison Killing (Killing Architects), Jarrik Ouburg (HOH Architecten) gingen in gesprek over de internationale positie van de Nederlandse architectuur. Hoe verhouden wij ons tot een globaal speelveld? Deze bijeenkomst maakte onderdeel uit van een serie gesprekken in de context van de tentoonstelling The Other Architect. In samenwerking met het magazine Volume.

2017
30
Nov

Kunstenaar en propaganda-onderzoeker Jonas Staal besprak de rol van de artistieke verbeelding in het vormgeven van de War on Terror en de nieuwe nationalistische regimes die overal ter wereld de kop opsteken.

2017
23
Nov
20:00 – 22:00
 

De voorhoede, de nieuwkomers, de starters, vers bloed, nieuwe aanwas! Deze BNO IMG LAB-avond presenteerde innovatieve inzichten van gretige ontwerpers die afgelopen jaar met verrassende afstudeerprojecten de academies verlieten. Met presentaties van: Eline Benjaminsen, Dominica Chen, Ekaterina Galetski, Roos Groothuizen, Devi Heller, Funs Janssen, Kevin Osepa, Djillie Roes, Anouk Smith en Sam Tollenaar. Hans Tak maakte een fotoverslag van deze avond.

2017
16
Nov

In de tweede lezing uit de serie Architecture and Representation met e-flux en The Berlage, zal architect Peggy Deamer de inhoud van professionele contracten in de Verenigde Staten belichten, met aandacht voor de rol van institutionele identiteit en de specifieke manier van handelen in architectuur, techniek en bouwkundige wereld.

2017
09
Nov

Een Thursday Night Live! avond in de context van tentoonstelling The Other Architect. Lada Hrsak, André Kempe, Kristian Koreman/ZUS, Caro van Dijk en Piet Vollaard gingen in gesprek over de praktijk van architecten die een bredere opvatting hanteren van hun rol als ontwerper. Moderator was Arjen Oosterman. Deze bijeenkomst was in samenwerking met het magazine Volume.

2017
02
Nov

Dit jaar werd de Benno Premsela lezing gegeven door Paul B. Preciado, filosoof, curator en transgender-activist. Zijn lezing ging over architectuur als technologie voor het produceren van identiteit.

2017
26
Okt

Decolonising Bots onderzocht de manieren waarop computerprogramma's en algoritmen bepaalde ideeën over het menselijk ras weerspiegelen. Met Ramon Amaro, Florence Okoye en Legacy Russell.

2017
19
Okt
20:00 – 22:00
 

Een voorproefje van het Cross Comix Festival dat een dag later van start ging. Deze editie had het thema Grote Oversteek en ging over denken in hokjes en daarbuiten durven treden. Met De Stripclub, Emmanuel Lemaire, Noël Ummels, Moshe Gilula en Hanco Kolk. Hans Tak maakte een fotoverslag van deze avond.

2017
12
Okt

Schrijvers, dichters, denkers en ontwerpers vierden en ontleedden de rijkdom van het Nederlandse landschap ter gelegenheid van het verschijnen van het jubileumnummer van literair tijdschrift De Gids. Een gesprek met schrijver en filosoof Dirk van Weelden en landschapsarchitect Adriaan Geuze onder leiding van Marten Kuijpers. Afgewisseld met voordrachten van de schrijvers/dichters Maria Barnas, Peer Wittenbols, Sasja Janssen en Maarten van der Graaff.

2017
05
Okt

Een caleidoscopische avond over architectuurfotografie met als vertrekpunt de omvangrijke fotocollectie van het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Met bijdragen van fotograaf Frank van der Salm, architect Jan Benthem, schrijver Sanneke van Hassel, conservator Ellen Smit en restaurator Erica Jonkman.

2017
28
Sep

Deze BNO IMG LAB-avond is een samenwerking met het Playgrounds Festival en presenteert drie makers uit de wereld van het bewegende beeld, elk vanuit hun eigen discipline. Met Mike Pelletier, Jeroen Krielaars en Fons Schiedon.

2017
21
Sep

Wat betekent Instagram voor de praktijk van kunstenaars en ontwerpers? Criticus/onderzoeker Steyn Bergs, ontwerper Floriane Misslin en kunstenaar Michel Poldervaart gingen in op het kritische en artistieke potentieel van het sociale platform. Tamar Shafrir (Het Nieuwe Instituut) trad op als moderator.

2017
14
Sep
19:30 – 21:00
 

Nomeda en Gediminas Urbonas van Urbonas Studios bepleiten het terugwinnen van een publieke cultuur als antwoord op de huidige en alles overheersende privatisering. Quinsy Gario modereert deze avond.

2017
07
Sep
De opening van het nieuwe seizoen, waarin zowel een tijdschrift als een architectuurcentrum centraal stonden en honderden objecten streden om uw aandacht. Een serie interviews verbond alle onderdelen van het avondprogramma, waaronder gesprekken met Giovanna Borasi en Mirko Zardini van CCA, Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven van MacGuffin, Lionel Devlieger van Rotor en Jurgen Bey van Studio Makkink & Bey.
2017
13
Jul

Op 13 juli 2017 bracht de laatste Thursday Night Live! voor de zomerstop een ode aan oude en nieuwe vrienden van Het Nieuwe Instituut met een zomerse Cocktail Dînatoire. Het werd een inspirerende zomeravond met eten, muziek, 'design conversations' met OK-RM, Monadnock, live mural painting door kunstenaar Thomas Trum, waterfietsen in de vijver, en de pop-in expo Postzegels 100 jaar De Stijl.

2017
06
Jul

Tijdens deze Thursday Night maakte Het Nieuwe Instituut een uitstapje buiten de architectuurcollectie en nodigde kunstenaar Rafaël Rozendaal en data designer Jan Willem Tulp uit om hun visie en ervaring ten aanzien van het digitale archief te delen. Rozendaal deed dit aan de hand van zijn eigen digitalekunstarchief, Jan Willem Tulp vanuit zijn expertise om met visualisaties digitale én fysieke archieven beter toegankelijk te maken.

2017
22
Jun
20:00 – 22:00
 

Afdeling Buitengewone Zaken (A/BZ) deelt deze avond inzichten aan de hand van de Hype Cycle. Dit fenomeen brengt in kaart hoe een nieuwe technologie de hele cyclus doorloopt van belofte tot geaccepteerd product. Wat dragen creatieven hieraan bij?

2017
15
Jun

Thursday Night Live! Deze Bot Club avond richtte zich op kritische bots. Met presentaties van mediakunstenaar Julian Oliver, onderzoeker digitale cultuur Anne Helmond, én de bots zelf.

2017
08
Jun

Kunstenaar en techno-politiek strateeg Simona Levi sprak over haar multidisciplinaire praktijk, waarin ze streeft naar free culture, e-democratie en het strategisch gebruik van digitale middelen voor collectieve organisatie, communicatie en actie.

2017
01
Jun

Na de eerste twee oprichtingsgesprekken over ministeriële ambities en macht wil het Ministerie van Ruimtelijke Zaken weten waar het aan toe is. Wat moet het Ministerie in oprichting weten om effectief nieuw beleid te kunnen maken? Een avond over harde feiten. Met sprekers Jelte Boeijenga, Wendy Verschoor, Pieter Boot en Marco Hoppesteyn.

2017
24
Mei

Van de Daleks uit Dr Who en Star Wars' C3-PO tot Operating System OS1 uit de film Her. Nemen ze de wereld over, onze banen of zijn het juist handige hulpjes bij het bestrijden van de eenzaamheid of het huishouden? Ontwerpen we robots of ontwerpen zij straks voor ons? Zolang ze zich maar aan de drie wetten van Asimov houden!
 

2017
18
Mei

De Thursday Night Live! van 18 mei 2017 was gewijd aan screensavers, de anonieme digitale werken die begonnen als oplossing voor een probleem, zich ontwikkelden tot een ruimte voor experiment, en vervolgens geruisloos uit onze digitale levens verdwenen. Met Rafael Rozendaal, Bill Stewart, een van de makers van de After Dark-screensaverreeks en mediakunstenaar Jan Robert Leegte.

2017
17
Mei
20:00 – 21:30
 

Op 17 mei 2017 gaven Beatriz Colomina en Mark Wigley een lezing over hun nieuwe boek 'Are we Human? Notes on an Archaeology of Design'. Dirk van den Heuvel (Jaap Bakema Study Centre) was moderator.

2017
11
Mei
19:30 – 21:00
 

Making up Mars op 11 mei 2017 was een avond over de wisselwerking tussen culturele, wetenschappelijke en ontwerptechnische verbeelding van het wonen op Mars. Agata Kołodziejczyk (European Space Agency, ESA), kunstenaar Ivan Henriques en Klaas Kuitenbrouwer (Het Nieuwe Instituut) gaven lezingen over hun perspectieven op de toekomst van leven op Mars. Gespreksleider was Aldje van Meer (Willem de Kooning Academie).

2017
03
Mei

Op 3 mei 2017 presenteerde Designduo Formafantasma hun onderzoek naar mondiale ertsstromen die het gevolg zijn van de productie van felbegeerde elektronische objecten. Ze maakten verborgen processen zichtbaar: van bovengrondse mijnbouw tot lozing van elektronisch afval. Gesprekspartners waren curator Natasha Hoare en kunstenaar Giuseppe Licare. 

2017
26
Apr

De BNO IMG LAB avond van 26 april 2017 stond in het teken van ontsnappen. Wat doet iemand besluiten het roer om te gooien of een compleet nieuwe weg in te slaan? Wat als je een oorlog bent ontvlucht en je van voren af aan moet beginnen? Veranderen de beelden die je maakt als je wereldbeeld verandert? Zorgt verandering voor inspiratie en wordt het zo een creatieve vlucht naar voren? Run, Forest, run!

2017
20
Apr
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Op 20 april 2017 sprak Gamedesigner Paolo Pedercini, oprichter van Molleindustria, over hoe gaming betere burgers en betere steden kan produceren. Deze lezing was onderdeel van de Games for Cities Conference.

2017
13
Apr

Deze avond stond in het teken van de identiteit van het bewegende lichaam in onze huidige, genetwerkte ruimte van uiterlijk vertoon. Een fenomeen dat werd verkend door middel van een reeks acteeroefeningen voor motion capture-technologie uitgevoerd door Gareth Taylor, waarbij het publiek werd aangemoedigd mee te doen. Simone Niquille gaf deze avond een lezing omtrent haar onderzoek naar Gait Analysis en maakte foto's van het publiek met een infrarood camera.       

2017
06
Apr

Op 6 april 2017 stond Thursday Night Live! in het teken van feminismen in de architectuur en de manifestatie van vrouwen in het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw. Met TU Delft Feminists, architect Afaina de Jong en stedenbouwkundige Riek Bakker.

2017
03
Apr

In deze Reading Room besprak hoogleraar Antropologie Rosalind C. Morris de sociale impact en nasleep van het delven van een grondstof. Füsun Türetken, fellow bij Het Nieuwe Instituut, reageerde na afloop op de lezing.

2017
30
Mrt
20:00 – 22:00
 

Deze BNO IMG LAB avond stond in het teken van mathematiek in grafisch ontwerp. Een avond voor en door ontwerpers over fractals, coding en patronen.

2017
23
Mrt
19:30 – 21:30
Het Nieuwe Instituut

Op deze avond bogen ontwerper Chris Kabel, die als fellow bij Het Nieuwe Instituut het concept voor de tentoonstelling Designing the Surface ontwikkelde, digitale media kunstenaar Lucy Hardcastle, Jurrien Brouwers (Philips) en designcriticus Alice Rawsthorn zich over het oppervlak.

2017
16
Mrt

Epidemieën zijn steeds vaker in het nieuws. Recente uitbraken van ziekten zoals SARS en Ebola laten zien dat de microscopische schaal van virussen en bacteriën direct verbonden is met globalisering en klimaatverandering. Tegelijkertijd wordt de angst voor epidemieën voortdurend gebruikt om eenieder die voor ‘de Ander’ wordt aangezien, te marginaliseren. Een gesprek met Giovanna Borasi en Nabil Ahmed.

2017
09
Mrt

In 2010 schafte Nederland na vijftig jaar haar centrale ruimtelijke planning af. Voortaan gold het credo 'decentraal wat kan, centraal wat moet' en een kluwen aan platforms, agenda’s, initiatieven, acties en instituties ontstond. Wat heeft deze koers zes jaar later opgeleverd en tot welke nieuwe verhoudingen heeft het geleid? Wie bepalen nu de ruimtelijke inrichting van Nederland en wat drijft hen? Een week voor de verkiezingen stond het tweede gesprek van het Ministerie van Ruimtelijke Zaken in het teken van politieke macht. Met Sybilla Dekker, Erik van Merrienboer, Floor Milikowksi, Sander Pleij, Govert van Oord, John Nederstigt, David Evers en Adri Duivesteijn.

2017
02
Mrt

De Bot Club wierp op 2 maart 2017 een verwonderde, maar ook kritische blik op een wereld waarin bots, algoritmische 'agents' en generatieve processen het werk doen en gaf deze het podium. Met onder anderen mediakunstenaar en botmaker Matthew Plummer-Fernandez en Me You and the Robot. De avond werd gemodereerd door Klaas Kuitenbrouwer (Het Nieuwe Instituut).

2017
23
Feb
20:00 – 22:00
 

Deze Thursday Night Live! BNO IMG LAB avond stond in het teken van handwerk. Waarom kiezen sommige beeldmakers, terwijl het tegenwoordig zoveel makkelijker kan digitaal of met computer gestuurde apparatuur, voor het handgemaakte? Wat is de charme van het handwerk in video, illustratie of grafisch werk? Op 23 februari presenteerde BNO IMG LAB handwerk in optima forma!

2017
09
Feb

Meer dan zestig miljoen mensen zijn in de huidige tijd voortdurend op de vlucht en onderweg op zoek naar onderdak. Dit gegeven motiveerde Sean Anderson, conservator van het MoMA, om een tentoonstelling samen te stellen. Insecurities: Tracing Displacement and Shelter gaat over de manier waarop hedendaagse architectuur en design zich in het licht van de wereldwijde vluchtelingenproblematiek bezighouden met opvangvraagstukken. Tijdens deze edite van de Thursday Night Live! sprak Sean Anderson over deze tentoonstelling en de gedachte erachter.

2017
02
Feb

Op zoek naar sporen van de Nederlandse kraakgeschiedenis en haar betekenis voor de hedendaagse architectuur wordt het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw deze avond gekraakt. Met bijdragen van conservator Hetty Berens, architect Ton Venhoeven, onderzoeker en kunstenaar Reinier Kranendonk en onderzoeker en activist René Boer.

2017
26
Jan
20:00 – 22:00
 

Dutch Design is doorgaans geen synoniem voor buitensporige uitspattingen. Maar een beetje overdreven en een beetje vreemd is eigenlijk best lekker. Dus doken we het nieuwe jaar in met niets dan flamboyante overdaad in onze line-up. Mag het een beetje meer zijn?

2017
19
Jan

In 2010 schafte Nederland na vijftig jaar haar centrale ruimtelijke planning af. Voortaan gold het credo 'decentraal wat kan, centraal wat moet'. Wat heeft deze koers zes jaar later opgeleverd en tot welke nieuwe verhoudingen heeft het geleid? Wie bepalen nu de ruimtelijke inrichting van Nederland en wat drijft hen?

2017
19
Jan
19:00 – 19:30
Het Nieuwe Instituut

In 1983 vertrok de Nederlandse architect Jan Voorberg, zakenpartner van Rem Koolhaas, naar Rio de Janeiro. Hij werd vermoord toen hij een bezoek bracht aan het sociaal woningbouwcomplex Pedregulho, ontworpen door Affonso Eduardo Reidy. In 2016 bezochten Pedro Varella en Sjoerd ter Borg de plek en besloten een film te maken die een stem geeft aan de enige getuige van de gebeurtenis: Film in het kader van Thursday Night LIve! Geluk

2017
12
Jan

De huidige kruisbestuiving tussen natuur, wetenschap en creativiteit zorgt ervoor dat de materiële werkelijkheid radicaal zal veranderen. Een avond waarop nieuwe ontwikkelingen werden getoond en besproken. Met onder anderen Olivier van Herpt, winnaar New Material Award 2016, Diana Scherer, winnaar New Material Fellow 2016 en ontwerper Bart Hess. Andrea van Pol modereerde de avond.

2017
05
Jan

De tweede editie van Decolonising Design, een avond waarin de dominante positie van de Westerse ontwerpcultuur werd bevraagd en werd opengesteld voor andere perspectieven. De eerste en drukbezochte avond bood alle aanleiding voor een vervolg. Het accent werd dit keer gelegd op de digitale systemen die achter vrijwel alle ontwerpprocessen schuilgaan. Met een lezing van Ramon Amaro.

2016
15
Dec
20:00 – 22:00
 

Het BNO IMG LAB zoomde dit keer in op het fenomeen schaal, ontwerpers en beeldmakers die het kleine, het verkleinen en het aanpassen van de werkelijkheid inzetten in hun werk. Met Jasper de Beijer, Arne Hendriks, Maurice van Tellingen en Ludwig Volbeda.

2016
08
Dec

Op deze avond werd Irma Boom gehuldigd en bevraagd over haar werk. In een gesprek met Daniel van der Velden, medeoprichter van Metahaven, heeft Boom ideeën ontvouwen over proces, aandacht, concentratie, densiteit, typografie en object, die de essentie van haar werk vormen.