Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2018
20
Dec
17:00 – 23:45
 

Burn-Out Blow-Out markeert het einde van weer een jaar hard werken. Een avond vol performances, waarin het thema BURN-OUT verkend zal worden, in samenwerking met Cen Giz (MONO), Schueller de Waal en de fellows van Het Nieuwe Instituut. De avond eindigt met een Burn-out Blow-out party in Het Nieuwe Café. 

 

2018
20
Dec
20:00 – 22:00
 

BNO IMG LAB brengt op de laatste Thursday Night Live! van het jaar een warm en kleurrijk thema. Ontwerpers, illustratoren en artiesten presenteren werk en delen inspiratiebronnen. Van de psychedelische jaren zestig tot het verre oosten.

2019
10
Jan
19:30 – 21:00
 

In de eerste aflevering van Reality Club wordt gekeken hoe natuurervaring in de gamewereld tot stand komt. Wordt game-natuur gebaseerd op bestaande landschappen, of juist meer op culturele tradities in de verbeelding van het landschap? Zijn er algoritmische verwantschappen tussen overtuigende virtuele natuur en processen in de organische ecologie? Wat kunnen we leren van gesimuleerde natuur in relatie tot biologische ecologie?

2019
10
Jan

Dichter Dean Bowen is geïnteresseerd in de reproductie van herinneringen, wat in wezen niets anders is dan onszelf fictieve verhalen vertellen. Hoe is deze fictie in te zetten als strategie om over onze binnenwereld te communiceren? Onderneem met Dean Bowen een exercitie in on-origineel schrijven met als doel, misschien een beetje eerlijker, oneerlijk te worden.

2019
07
Feb

Als tiener raakte Diana Ritfeld geboeid door de traditionele Surinaamse hoofddoeken die haar oma droeg. Deze angisa’s zijn Surinaams cultureel erfgoed, elke vorm draagt een andere boodschap uit. De creatieve hoofddoeken die Ritfeld draagt en verspreidt ontstaan zonder vooropgezet plan en zijn artistieke, vrije ontwerpen. Creëer vanuit dezelfde spontaniteit een hoofddoek met de kleurrijke stoffen van Vlisco, die veel worden verkocht in Centraal en West-Afrika.

2019
21
Feb

Ontwerper Suzan Doornbos ontdekte op haar 48ste de kunst van het houtdraaien na het lezen van het boek ‘Om de vorm’ over het leven en werk van Maria van Kesteren. Met Van Kesteren als haar mentor probeert zij dit uitstervende ambacht in leven te houden. Gefascineerd door de pure vorm van de cirkel, inherent aan de techniek van het houtdraaien, daagt ze zichzelf uit om nieuwe variaties te maken. In eigentijdse ontwerpen die soms los staan van enige functie experimenteert ze met vorm en materialen. Met foamblokken en voorwerpen uit oud ijzer ga je zelf op zoek naar de cirkel in objecten.

Afgelopen activiteiten

2018
13
Dec

Wat als falen een spel is? Game designer Karel Millenaar gelooft dat elk complex idee spelenderwijs versimpeld kan worden. Met falen als uitgangspunt neemt hij spelers mee in een versneld denk- en maakproces waaruit verschillende spellen rollen. Omdat je het meest leert door het te doen worden deze spellen gezamenlijk gespeeld en geëvalueerd. Juist door niet te lang stil te staan bij een idee en gewoon te beginnen met prutsen worden problemen behapbaar. 

2018
13
Dec

Het Experimental Publishing (XPUB) programma van het Piet Zwart Instituut en Het Nieuwe Instituut nodigen u uit voor het derde evenement in de Life Hacks serie. Na de lancering van Ten Theses on Life Hacks is XPUB's 7e Special Issue een volgende stap in een onderzoek naar de betekenis van Life Hacks. Beleef een persoonlijke sessie met Iris en ontdek uw grenzeloze potentieel. 

2018
13
Dec

Tijdens dit Speculatief Design Archief debat zullen nieuwe vormen van auteurschap en autoriteit, ieder met hun eigen onafhankelijke narratief, worden onderzocht.
 Met Bethany Nowviskie, Dragan Espenschied, Klaus Rechert, Michael Murtaugh, Nicolas Maleve, Renee Turner en Cristina Cochior. Moderatie door Annet Dekker.

2018
06
Dec

De finalisten van Prix de Rome Architectuur 2018 lichten deze avond de keuze voor hun scenario voor het Sixhavengebied toe en gaan in op hun onderzoek en ontwerp met betrekking tot de stad van de toekomst. Moderatie door Saskia van Stein.

 

2018
06
Dec

Het Nieuwe Instituut verwierf in 2016 het archief van MVRDV, maar kan dit niet integraal bewaren. Het archief bevat onder meer een omvangrijke verzameling maquettes. Conservator Suzanne Mulder bespreekt in deze Archive Talk de afwegingen en gesprekken die voorafgaan aan de keuze van maquettes die opgenomen zullen worden in het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Hoe komt zo’n ingewikkelde selectie tot stand?

2018
29
Nov
19:30 – 21:00
 

De tweede editie van Vertical Atlas concentreert zich op de Russische digitale kosmos. Hoe verhoudt de traditie van sterk gecentraliseerd bestuur zich tot het decentraal georganiseerde internet en de beïnvloeding door krachtige, buitenlandse cloud-platforms? Met Svitlana Matvyienko en Ksenia Tatarchenko.

2018
22
Nov
20:00 – 22:00
 

Onder de titel The young and the restless biedt Thursday Night Live! een platform aan beeldmakers die onlangs zijn afgestudeerd.

2018
22
Nov
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Van de havens van Rotterdam tot het vruchtbare achterland met zijn kassen en boerderijen: overal worden de opzet en verhoudingen die het fysieke en sociale landschap van werk en arbeid in Nederland bepaalden, opnieuw gedefinieerd door machines, data en interfaces. Meiny Prins, Susan Schuppli, Stephan Petermann, Víctor Muñoz Sanz, Marina Otero Verzier and Marten Kuijpers gaan met het publiek in gesprek over de ruimtelijke gevolgen van automatisering voor de gebouwde omgeving, en over de positie van de ruimtelijke disciplines in de transitie naar geautomatiseerde arbeid. Arjen Oosterman is de moderator van de avond.

 

2018
15
Nov

Ter ere van de overzichtstentoonstelling EARTH in het Stedelijk Museum Amsterdam geeft Metahaven aan de hand van fragmenten uit Hometown (2018) een lezing over de thema’s en vraagstukken uit de film.

2018
08
Nov

De wijken Pendrecht in Rotterdam en KhTZ in Charkov van architect Lotte Stam-Beese worden door kunstenaar Wendelien van Oldenborgh bekeken door de lens van gender, klasse en ras. Een introductie op een work-in-progress over constructie en perceptie. Met bijdragen van Ievgeniia Gubkina, Hannah Dawn Henderson, Ola Hassanain en Alexandre Furtado Melville.

 

2018
01
Nov

Tijdens deze Fashion Dialogue wordt een nieuwe ontwerppraktijk besproken die verder reikt dan verschillende soorten stoffen en technologie. Elke spreker kijkt vanuit een specifiek oogpunt naar mode in relatie tot duurzaamheid. Met Yophi Ignacia, Sonja Antosalo, Janne Baetsen, Ben Wubs, Susanne Vegter, Saskia van Stein en Marina Toeters.

2018
25
Okt

Verschillende deskundigen nemen de videoclip bij het nummer Apeshit van The Carters (beter bekend als Beyoncé en Jay-Z) onder de loep. De choreografie en de kunstwerken uit de collectie van het Louvre die in de video te zien zijn, vormen het uitgangspunt voor een debat over vormen van representatie, performance en de dekolonisatie van culturele instellingen. Met Davide Bellotta (danser en choreograaf), Imara Limon (curator bij Amsterdam Museum) en Nathalie Hartjes (directeur Showroom MAMA). Moderatie door Shay Kreuger. Dit event is onderdeel van de serie For the Record, een onderzoeksproject naar technologie, ruimtelijk ontwerp en vormen van representatie in de hedendaagse video cultuur.

2018
25
Okt
20:00 – 22:00
 

BNO IMG LAB presenteert beeldmakers die ongebruikelijk materiaal inzetten voor ontwerpdoeleinden, het omvormen en slim hergebruiken. Ontwerpen door te mixen en te remixen, dankbaar gebruikmakend van wat er al is.

2018
18
Okt

Op 18 oktober 2018 openen drie nieuwe tentoonstellingen. Met Speculatief Design ArchiefHabitat: Expanding Architecture en Prix de Rome Architectuur 2018 stelt Het Nieuwe Instituut het 'geheugen' van de ontwerpdisciplines centraal.

2018
11
Okt
19:30 – 21:00
 

Bot Club werpt een kritische blik op de maatschappelijke effecten van het voorspellen van criminaliteit met behulp van algoritmen. Met Nirit Peled en Fieke Jansen.

 

2018
27
Sep
20:00 – 22:00
 

Playgrounds is de jaarlijkse conferentie over design voor film, animatie en media in Eindhoven. Ook deze aflevering staat bol van internationaal toonaangevende kunstenaars en designers. Tijdens Playgrounds Session bij Het Nieuwe Instituut krijg je een sneak preview met werk van de deelnemende kunstenaars. Een viering van het creatieve beeld.

 

2018
20
Sep

Kunstenaar Jonas Staal en curator Marina Otero Verzier nodigen je uit om op 20 september de finissage en boekpresentatie bij te wonen, in het kader van een doorlopend debat rond de mogelijkheid van emancipatorische propagandakunst.

2018
20
Sep
19:30 – 21:30
 

Vertical Atlas: Island.eu gaat over het in kaart brengen van nieuwe techno-politieke geografie, gebaseerd op de spanning tussen Europa’s initiatief tot databescherming van burgers tegen de letterlijk grenzenloze praktijken op internet, en de gelijktijdige dataficatie van de Middellandse zee als naar buiten verlegde grens van de Europese soevereiniteit. Met sprekers: Benjamin Bratton, Victoria Ivanova en Marten Kaevats.

2018
13
Sep

De vijfde aflevering van Garden Broadcasts gaat in op de tuin als politiek toevluchtsoord, onbekrompen ruimte voor oppositie of utopische proefopstelling. Met gasten Antonio Ottomanelli, Leanne Wijnsma, Laurie Cluitmans en Behoud Lutkemeer.

2018
06
Sep

Vier samen met de samenstellers en auteurs de presentatie van het boek Work, Body Leisure, uitgebracht bij de gelijknamige tentoonstelling in het Nederlandse paviljoen tijdens de 16e internationale architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia. Deze publicatie verkent indelingen van de ruimte, leefomstandigheden en veranderende opvattingen over het menselijk lichaam die voortkomen uit verontrustende actuele ontwikkelingen op het gebied van arbeid, arbeidsethos en arbeidscondities.

2018
05
Jul

Een gesprek over FREESPACE, het thema van de Biennale Architettura 2018, georganiseerd door Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creative Industrie. Met presentaties van de curatoren van de nationale bijdragen, en de teams die geselecteerd zijn door de Open Call Architecture Biennale Venice #2 en #3, georganiseerd door het Stimuleringsfonds Creative Industrie. Moderatie door Lara Schrijver, professor in de architectuur aan de universiteit van Antwerpen.

2018
28
Jun
20:00 – 22:00
 

BNO IMG LAB presenteert beeldmakers met gevoel voor typografie. Als woorden zinnen maken, dan maakt typografie het beeld. Welke rol spelen fonts in een ontwerp?

2018
21
Jun

Op donderdag 21 juni bracht Het Nieuwe Instituut een ode aan de langste dag met een warme Midzomernacht geïnspireerd op de tentoonstelling Dissident Gardens. Het werd een zinderende zomeravond met eten, muziek, tentoonstellingen, live radio, performances en garden walks, rituelen en een verlangen naar buiten.

2018
14
Jun

Na het eerste gesprek over Rotterdam als inclusieve stad, richt het tweede zich op de groene stad. Hoe kan Rotterdam veilig blijven voor voetgangers en fietsers? Zijn er genoeg parken en open plekken? Hoe zorgen we voor frisse lucht en welke bijdrage levert de haven hieraan? Met Cees van der Veeken (LOLA Landscape Architects), Willemijn Lofvers (Bureau Lofvers), Froukje van de Klundert (Posad Spatial Strategies), Cesare Peeren (Superuse Studios) en Catherine Visser (DaF Architecten).

2018
07
Jun

Tijdens dit event wordt de video This is America van Donald Glover, ook wel bekend als Childish Gambino, aan een onderzoek onderworpen. Referenties uit de video liggen aan de basis van een debat tussen wetenschappers, kunstenaars en journalisten over de status van racisme en het gebruik van propaganda in het hedendaagse Amerika. Met Esperanza Denswil, Malique Mohamud, Marina Otero, Rob Schröder en Melanin Kris. Moderatie door Shay Kreuger.

2018
31
Mei
20:00 – 22:00
 

Van passie tot obsessie. BNO IMG LAB presenteert beeldmakers die geen onderscheid maken tussen leven om te werken en werken om te leven. Waar komt die tomeloze liefde voor het ontwerpvak vandaan?

2018
24
Mei

Het eerste debat uit de serie Letters to the Mayor richt zich op de inclusieve stad. Hoe kan Rotterdam toegankelijk blijven voor iedereen, en hoe kan de gebouwde omgeving zijn inwoners beter representeren? Deelnemers aan deze gesprekken zijn Eloah Udenhout, Barbara Luns, Dirk van Peijpe, Elma van Boxel en Dirk Osinga. Gespreksleider is Daan Roovers.

 

2018
10
Mei

Tijdens Terraforming Earth gaan Jaya Klara Brekke en Jay Springett in op de implicaties van de blockchain technologie en duurzame energie, als uitgangspunt voor de ontwikkeling van een parallelle, anderssoortige economie als voorwaarde voor het leefbaar houden van de aarde. 

2018
03
Mei
20:00 – 22:00
 

Deze avond presenteert beeldmakers die een schijnwerkelijkheid creëren om hiermee toeschouwers op het verkeerde been zetten. Gezichtsbedrog, lachspiegels en beeldmanipulatie zijn een kleine greep uit de mogelijkheden om een wereld te scheppen die te mooi is om waar te zijn.

2018
26
Apr

Een avond over verbeeldingen van automatiseringstechnologieën, met de teams die zijn geselecteerd via de Open Oproep voor het parallelprogramma van het Nederlandse paviljoen op de Biennale Architettura 2018, georganiseerd door Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Met Jane Chew, het Northscapes Collective (Hamed Khosravi, Taneha K. Bacchin en Filippo laFleur), Syb Groeneveld, Marina Otero Verzier, Paolo Patelli, Matthew Stewart, Giuditta Vendrame en Liam Young. Gespreksleider is socioloog Willem Schinkel.

2018
19
Apr

Opening van de tentoonstelling Steve Bannon: A Propaganda Retrospective waarin propaganda onderzoeker en kunstenaar Jonas Staal een nieuw hoofdstuk aan zijn doorlopende propaganda onderzoek toevoegt met een retrospectieve blik naar de films en het culturele en politieke werk van Stephen K. Bannon.

2018
12
Apr

Een zoektocht naar een meer pluriforme blik op gedeeld erfgoed van Indonesië, Suriname en Nederland aan de hand van bronnen uit het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw en onderzoek naar het Surinaamse landschap. Met Sara Frikech, Daphne Bakker, Paul Bijl, Thiëmo Heilbron, Simone Zeefuik en Hetty Berens.

2018
05
Apr

De eerste aflevering van de live radioshow Garden Broadcasts stond in het teken van de tentoonstelling Dissident Gardens. Met Christel Schollaardt, Mario Minale, Livaneli Yildiran en Alexandre Humbert. Luister hieronder naar de podcast.

2018
29
Mrt
20:00 – 22:00
 

Wat hebben algoritmes, camouflage en rode autootjes met elkaar te maken? BNO IMG LAB: True Colors presenteert beeldmakers die werken vanuit kleur.

2018
22
Mrt

Een gesprek over zakelijke strategieën voor materiaalinnovatie vanuit duurzaam perspectief met ontwerpers Bastiaan de Nennie, Heleen Klopper, Jo Meesters en Lilian van Daal. Onder leiding van Andrea van Pol.

2018
15
Mrt

Hoe hard zijn de grenzen tussen de disciplines eigenlijk nog? Vervagen ze, of rukken ze de laatste jaren juist weer op? 5 smaakmakers uit de wereld van ontwerp en kunst reflecteren hierop, in de vorm van een geschreven tekst die ze voordragen. Het publiek kiest een winnaar aan het eind van de avond. Georganiseerd door Design Platform Rotterdam.

2018
08
Mrt

Samen met Studio Harris Blondman, Studio Moniker en Future Corp wordt in deze Design Dialogue het grensgebied tussen grafisch ontwerp en interactieontwerp verkend. Gesprek onder leiding van Andrea van Pol.

2018
01
Mrt

In deze lezing en preview legt architectuurtheoreticus Mark Wigley de verregaande verstrengeling van technologie en mens bloot, in de context van de door hem samengestelde tentoonstelling The Human Insect: Antenna Architectures 1887-2017. Deze tentoonstelling, die op 3 maart 2018 opent in Het Nieuwe Instituut, komt voort uit de tiende Premsela-lezing over The Architecture of Radio die Wigley in 2014 gaf.

2018
22
Feb
20:00 – 22:00
 

Deze BNO IMG LAB-avond geeft een kijkje in de wereld van datavisualisatie, big data, infographics en data in de media.

2018
15
Feb
19:30 – 21:00
 

Op juridisch gebied wordt driftig geautomatiseerd. Sommige advocaten beweren dat 99% van de juridische praktijk geautomatiseerd kan worden. Bot Club: Legal Bots kijkt naar verschillende pogingen tot  fusie tussen de wet en programmeertaal. In hoeverre kan de 'geest van de wet' worden vertaald naar de letter van de computercode? Met Matthias Dobbelaere-Welvaert en Max Hamsphire.

2018
08
Feb

Tegen de achtergrond van de tentoonstelling Finders Keepers organiseert Het Nieuwe Instituut een gesprek tussen architect en designcriticus Sam Jacob en architect-verzamelaar Louise Harpman over onze obsessieve en ongemakkelijke relatie met objecten en nieuwe mogelijkheden voor design. Gespreksleider is kunstenaar Hanna Mattes. Met een intermezzo van Dead Darlings, waarbij toeschouwers hun eigen collectie kunnen beginnen.

2018
01
Feb

Een avond waarop wordt gespeculeerd over alternatieve strategieën voor hergebruik en behoud van architectuur. Lionel Devlieger (Rotor), Suzanne Mulder (Het Nieuwe Instituut), Neil Bingham (Victoria & Albert Museum) en Dirk van den Heuvel (Jaap Bakema Study Centre) gaan hierover in gesprek met als voorbeelden de gebouwen van het Ministerie van Sociale Zaken en Robin Hood Gardens in Londen.

2018
25
Jan
20:00 – 22:00
 

Na een drukke en materialistische feestmaand biedt deze eerste BNO-avond van het jaar een moment van bezinning. We laten ons opgaan in de omgeving, geven ons over aan onze tijdelijke houdbaarheid en bewegen mee met de vergankelijkheid der dingen. Met Precious Decay, Marjan Teeuwen, Imaginarium of Tears en Diana Scherer.

2018
11
Jan
19:30 – 21:00
 

Deze editie van Design Dialogues richtte zich op de betekenis van de vestigingslocatie van ontwerpers en dan met name ontwerpers die buiten hun eigen stad of land van herkomst werken. Vooral zij zijn in staat hun identiteit als ontwerper te beschouwen als iets dat grenzen, culturen en geschiedenissen overschrijdt. Met kunstenaar/ontwerper Silvio Lorusso, architect/onderzoeker Mohamed Elshahed en ontwerper Rachel Jenkins.

2017
21
Dec
20:00 – 22:00
 

Wat hebben ontwerpers en vormgevers met eten? 3-D printen van de kerstkalkoen, leer uit fruitpulp, schimmels om regenjassen van te maken? Van 'geitenyoghurtmoment' tot 'fat free soya caramel skinny dubble chocolate frappucino'. Eten in zijn gewone spruitjesvorm bestaat niet meer. Eten is food en Food is hip. We experimenteren er op los, op zoek naar nieuwe vormen, kleuren en smaken. Hans Tak maakte een fotoverslag van deze avond.

2017
21
Dec

Tijdens de Algerijnse revolutie (1954-1962), werd de strijd om onafhankelijkheid van de Franse kolonisator zwaar bevochten. Architect Samia Henni richt zich op een minder bekend aspect van deze oorlog, namelijk hoe architectuur werd ingezet door de Franse civiele en militaire autoriteiten om het koloniaal bestuur te handhaven en de Algerijnse bevolking in bedwang te houden. 

2017
14
Dec

Een duo-lezing in Huis Sonneveld met ontwerper Sabine Marcelis en architectuurhistoricus Hetty Berens. Marcelis en Berens reflecteerden ieder aan de hand van een specifiek interieurproject op ontwerpstroming De Stijl. De twee verhalen maken inzichtelijk dat De Stijl allerminst een geïsoleerd avant-garde project was, maar in vele richtingen en tot op vandaag de dag zijn invloed doet gelden. 

2017
07
Dec

Merve Bedir (L+CC), Edwin Gardner (Monnik), Alison Killing (Killing Architects), Jarrik Ouburg (HOH Architecten) gingen in gesprek over de internationale positie van de Nederlandse architectuur. Hoe verhouden wij ons tot een globaal speelveld? Deze bijeenkomst maakte onderdeel uit van een serie gesprekken in de context van de tentoonstelling The Other Architect. In samenwerking met het magazine Volume.

2017
30
Nov

Kunstenaar en propaganda-onderzoeker Jonas Staal besprak de rol van de artistieke verbeelding in het vormgeven van de War on Terror en de nieuwe nationalistische regimes die overal ter wereld de kop opsteken.

2017
23
Nov
20:00 – 22:00
 

De voorhoede, de nieuwkomers, de starters, vers bloed, nieuwe aanwas! Deze BNO IMG LAB-avond presenteerde innovatieve inzichten van gretige ontwerpers die afgelopen jaar met verrassende afstudeerprojecten de academies verlieten. Met presentaties van: Eline Benjaminsen, Dominica Chen, Ekaterina Galetski, Roos Groothuizen, Devi Heller, Funs Janssen, Kevin Osepa, Djillie Roes, Anouk Smith en Sam Tollenaar. Hans Tak maakte een fotoverslag van deze avond.

2017
16
Nov

In de tweede lezing uit de serie Architecture and Representation met e-flux en The Berlage, zal architect Peggy Deamer de inhoud van professionele contracten in de Verenigde Staten belichten, met aandacht voor de rol van institutionele identiteit en de specifieke manier van handelen in architectuur, techniek en bouwkundige wereld.

2017
09
Nov

Een Thursday Night Live! avond in de context van tentoonstelling The Other Architect. Lada Hrsak, André Kempe, Kristian Koreman/ZUS, Caro van Dijk en Piet Vollaard gingen in gesprek over de praktijk van architecten die een bredere opvatting hanteren van hun rol als ontwerper. Moderator was Arjen Oosterman. Deze bijeenkomst was in samenwerking met het magazine Volume.

2017
02
Nov

Dit jaar werd de Benno Premsela lezing gegeven door Paul B. Preciado, filosoof, curator en transgender-activist. Zijn lezing ging over architectuur als technologie voor het produceren van identiteit.

2017
26
Okt

Decolonising Bots onderzocht de manieren waarop computerprogramma's en algoritmen bepaalde ideeën over het menselijk ras weerspiegelen. Met Ramon Amaro, Florence Okoye en Legacy Russell.

2017
19
Okt
20:00 – 22:00
 

Een voorproefje van het Cross Comix Festival dat een dag later van start ging. Deze editie had het thema Grote Oversteek en ging over denken in hokjes en daarbuiten durven treden. Met De Stripclub, Emmanuel Lemaire, Noël Ummels, Moshe Gilula en Hanco Kolk. Hans Tak maakte een fotoverslag van deze avond.

2017
12
Okt

Schrijvers, dichters, denkers en ontwerpers vierden en ontleedden de rijkdom van het Nederlandse landschap ter gelegenheid van het verschijnen van het jubileumnummer van literair tijdschrift De Gids. Een gesprek met schrijver en filosoof Dirk van Weelden en landschapsarchitect Adriaan Geuze onder leiding van Marten Kuijpers. Afgewisseld met voordrachten van de schrijvers/dichters Maria Barnas, Peer Wittenbols, Sasja Janssen en Maarten van der Graaff.

2017
05
Okt

Een caleidoscopische avond over architectuurfotografie met als vertrekpunt de omvangrijke fotocollectie van het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Met bijdragen van fotograaf Frank van der Salm, architect Jan Benthem, schrijfster Sanneke van Hassel, conservator Ellen Smit en restaurator Erica Jonkman.

2017
28
Sep

Deze BNO IMG LAB-avond is een samenwerking met het Playgrounds Festival en presenteert drie makers uit de wereld van het bewegende beeld, elk vanuit hun eigen discipline. Met Mike Pelletier, Jeroen Krielaars en Fons Schiedon.

2017
21
Sep

Wat betekent Instagram voor de praktijk van kunstenaars en ontwerpers? Criticus/onderzoeker Steyn Bergs, ontwerper Floriane Misslin en kunstenaar Michel Poldervaart gingen in op het kritische en artistieke potentieel van het sociale platform. Tamar Shafrir (Het Nieuwe Instituut) trad op als moderator.

2017
14
Sep
19:30 – 21:00
 

Nomeda en Gediminas Urbonas van Urbonas Studios bepleiten het terugwinnen van een publieke cultuur als antwoord op de huidige en alles overheersende privatisering. Quinsy Gario modereert deze avond.

2017
07
Sep

De opening van het nieuwe seizoen, waarin zowel een tijdschrift als een architectuurcentrum centraal stonden en honderden objecten streden om uw aandacht. Een serie interviews verbond alle onderdelen van het avondprogramma, waaronder gesprekken met Giovanna Borasi en Mirko Zardini van CCA, Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven van MacGuffin, Lionel Devlieger van Rotor en Jurgen Bey van Studio Makkink & Bey.

2017
13
Jul

Op 13 juli 2017 bracht de laatste Thursday Night Live! voor de zomerstop een ode aan oude en nieuwe vrienden van Het Nieuwe Instituut met een zomerse Cocktail Dînatoire. Het werd een inspirerende zomeravond met eten, muziek, 'design conversations' met OK-RM, Monadnock, live mural painting door kunstenaar Thomas Trum, waterfietsen in de vijver, en de pop-in expo Postzegels 100 jaar De Stijl.

2017
06
Jul

Tijdens deze Thursday Night maakte Het Nieuwe Instituut een uitstapje buiten de architectuurcollectie en nodigde kunstenaar Rafaël Rozendaal en data designer Jan Willem Tulp uit om hun visie en ervaring ten aanzien van het digitale archief te delen. Rozendaal deed dit aan de hand van zijn eigen digitalekunstarchief, Jan Willem Tulp vanuit zijn expertise om met visualisaties digitale én fysieke archieven beter toegankelijk te maken.

2017
22
Jun
20:00 – 22:00
 

Afdeling Buitengewone Zaken (A/BZ) deelt deze avond inzichten aan de hand van de Hype Cycle. Dit fenomeen brengt in kaart hoe een nieuwe technologie de hele cyclus doorloopt van belofte tot geaccepteerd product. Wat dragen creatieven hieraan bij?

2017
15
Jun

Thursday Night Live! Deze Bot Club avond richtte zich op kritische bots. Met presentaties van mediakunstenaar Julian Oliver, onderzoeker digitale cultuur Anne Helmond, én de bots zelf.

2017
08
Jun

Kunstenaar en techno-politiek strateeg Simona Levi sprak over haar multidisciplinaire praktijk, waarin ze streeft naar free culture, e-democratie en het strategisch gebruik van digitale middelen voor collectieve organisatie, communicatie en actie.

2017
01
Jun

Na de eerste twee oprichtingsgesprekken over ministeriële ambities en macht wil het Ministerie van Ruimtelijke Zaken weten waar het aan toe is. Wat moet het Ministerie in oprichting weten om effectief nieuw beleid te kunnen maken? Een avond over harde feiten. Met sprekers Jelte Boeijenga, Wendy Verschoor, Pieter Boot en Marco Hoppesteyn.

2017
24
Mei

Van de Daleks uit Dr Who en Star Wars' C3-PO tot Operating System OS1 uit de film Her. Nemen ze de wereld over, onze banen of zijn het juist handige hulpjes bij het bestrijden van de eenzaamheid of het huishouden? Ontwerpen we robots of ontwerpen zij straks voor ons? Zolang ze zich maar aan de drie wetten van Asimov houden!
 

2017
18
Mei

De Thursday Night Live! van 18 mei 2017 was gewijd aan screensavers, de anonieme digitale werken die begonnen als oplossing voor een probleem, zich ontwikkelden tot een ruimte voor experiment, en vervolgens geruisloos uit onze digitale levens verdwenen. Met Rafael Rozendaal, Bill Stewart, een van de makers van de After Dark-screensaverreeks en mediakunstenaar Jan Robert Leegte.

2017
17
Mei
20:00 – 21:30
 

Op 17 mei 2017 gaven Beatriz Colomina en Mark Wigley een lezing over hun nieuwe boek 'Are we Human? Notes on an Archaeology of Design'. Dirk van den Heuvel (Jaap Bakema Study Centre) was moderator.

2017
11
Mei
19:30 – 21:00
 

Making up Mars op 11 mei 2017 was een avond over de wisselwerking tussen culturele, wetenschappelijke en ontwerptechnische verbeelding van het wonen op Mars. Agata Kołodziejczyk (European Space Agency, ESA), kunstenaar Ivan Henriques en Klaas Kuitenbrouwer (Het Nieuwe Instituut) gaven lezingen over hun perspectieven op de toekomst van leven op Mars. Gespreksleider was Aldje van Meer (Willem de Kooning Academie).

2017
03
Mei

Op 3 mei 2017 presenteerde Designduo Formafantasma hun onderzoek naar mondiale ertsstromen die het gevolg zijn van de productie van felbegeerde elektronische objecten. Ze maakten verborgen processen zichtbaar: van bovengrondse mijnbouw tot lozing van elektronisch afval. Gesprekspartners waren curator Natasha Hoare en kunstenaar Giuseppe Licare. 

2017
26
Apr

De BNO IMG LAB avond van 26 april 2017 stond in het teken van ontsnappen. Wat doet iemand besluiten het roer om te gooien of een compleet nieuwe weg in te slaan? Wat als je een oorlog bent ontvlucht en je van voren af aan moet beginnen? Veranderen de beelden die je maakt als je wereldbeeld verandert? Zorgt verandering voor inspiratie en wordt het zo een creatieve vlucht naar voren? Run, Forest, run!

2017
20
Apr
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Op 20 april 2017 sprak Gamedesigner Paolo Pedercini, oprichter van Molleindustria, over hoe gaming betere burgers en betere steden kan produceren. Deze lezing was onderdeel van de Games for Cities Conference.

2017
13
Apr

Deze avond stond in het teken van de identiteit van het bewegende lichaam in onze huidige, genetwerkte ruimte van uiterlijk vertoon. Een fenomeen dat werd verkend door middel van een reeks acteeroefeningen voor motion capture-technologie uitgevoerd door Gareth Taylor, waarbij het publiek werd aangemoedigd mee te doen. Simone Niquille gaf deze avond een lezing omtrent haar onderzoek naar Gait Analysis en maakte foto's van het publiek met een infrarood camera.       

2017
06
Apr

Op 6 april 2017 stond Thursday Night Live! in het teken van feminismen in de architectuur en de manifestatie van vrouwen in het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw. Met TU Delft Feminists, architect Afaina de Jong en stedenbouwkundige Riek Bakker.

2017
03
Apr

In deze Reading Room besprak hoogleraar Antropologie Rosalind C. Morris de sociale impact en nasleep van het delven van een grondstof. Füsun Türetken, fellow bij Het Nieuwe Instituut, reageerde na afloop op de lezing.

2017
30
Mrt
20:00 – 22:00
 

Deze BNO IMG LAB avond stond in het teken van mathematiek in grafisch ontwerp. Een avond voor en door ontwerpers over fractals, coding en patronen.

2017
23
Mrt
19:30 – 21:30
Het Nieuwe Instituut

Op deze avond bogen ontwerper Chris Kabel, die als fellow bij Het Nieuwe Instituut het concept voor de tentoonstelling Designing the Surface ontwikkelde, digitale media kunstenaar Lucy Hardcastle, Jurrien Brouwers (Philips) en designcriticus Alice Rawsthorn zich over het oppervlak.

2017
16
Mrt

Epidemieën zijn steeds vaker in het nieuws. Recente uitbraken van ziekten zoals SARS en Ebola laten zien dat de microscopische schaal van virussen en bacteriën direct verbonden is met globalisering en klimaatverandering. Tegelijkertijd wordt de angst voor epidemieën voortdurend gebruikt om eenieder die voor ‘de Ander’ wordt aangezien, te marginaliseren. Een gesprek met Giovanna Borasi en Nabil Ahmed.

2017
09
Mrt

In 2010 schafte Nederland na vijftig jaar haar centrale ruimtelijke planning af. Voortaan gold het credo 'decentraal wat kan, centraal wat moet' en een kluwen aan platforms, agenda’s, initiatieven, acties en instituties ontstond. Wat heeft deze koers zes jaar later opgeleverd en tot welke nieuwe verhoudingen heeft het geleid? Wie bepalen nu de ruimtelijke inrichting van Nederland en wat drijft hen? Een week voor de verkiezingen stond het tweede gesprek van het Ministerie van Ruimtelijke Zaken in het teken van politieke macht. Met Sybilla Dekker, Erik van Merrienboer, Floor Milikowksi, Sander Pleij, Govert van Oord, John Nederstigt, David Evers en Adri Duivesteijn.

2017
02
Mrt

De Bot Club wierp op 2 maart 2017 een verwonderde, maar ook kritische blik op een wereld waarin bots, algoritmische 'agents' en generatieve processen het werk doen en gaf deze het podium. Met onder anderen mediakunstenaar en botmaker Matthew Plummer-Fernandez en Me You and the Robot. De avond werd gemodereerd door Klaas Kuitenbrouwer (Het Nieuwe Instituut).

2017
23
Feb
20:00 – 22:00
 

Deze Thursday Night Live! BNO IMG LAB avond stond in het teken van handwerk. Waarom kiezen sommige beeldmakers, terwijl het tegenwoordig zoveel makkelijker kan digitaal of met computer gestuurde apparatuur, voor het handgemaakte? Wat is de charme van het handwerk in video, illustratie of grafisch werk? Op 23 februari presenteerde BNO IMG LAB handwerk in optima forma!

2017
09
Feb

Meer dan zestig miljoen mensen zijn in de huidige tijd voortdurend op de vlucht en onderweg op zoek naar onderdak. Dit gegeven motiveerde Sean Anderson, conservator van het MoMA, om een tentoonstelling samen te stellen. Insecurities: Tracing Displacement and Shelter gaat over de manier waarop hedendaagse architectuur en design zich in het licht van de wereldwijde vluchtelingenproblematiek bezighouden met opvangvraagstukken. Tijdens deze edite van de Thursday Night Live! sprak Sean Anderson over deze tentoonstelling en de gedachte erachter.

2017
02
Feb

Op zoek naar sporen van de Nederlandse kraakgeschiedenis en haar betekenis voor de hedendaagse architectuur wordt het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw deze avond gekraakt. Met bijdragen van conservator Hetty Berens, architect Ton Venhoeven, onderzoeker en kunstenaar Reinier Kranendonk en onderzoeker en activist René Boer.

2017
26
Jan
20:00 – 22:00
 

Dutch Design is doorgaans geen synoniem voor buitensporige uitspattingen. Maar een beetje overdreven en een beetje vreemd is eigenlijk best lekker. Dus doken we het nieuwe jaar in met niets dan flamboyante overdaad in onze line-up. Mag het een beetje meer zijn?

2017
19
Jan

In 2010 schafte Nederland na vijftig jaar haar centrale ruimtelijke planning af. Voortaan gold het credo 'decentraal wat kan, centraal wat moet'. Wat heeft deze koers zes jaar later opgeleverd en tot welke nieuwe verhoudingen heeft het geleid? Wie bepalen nu de ruimtelijke inrichting van Nederland en wat drijft hen?

2017
19
Jan
19:00 – 19:30
Het Nieuwe Instituut

In 1983 vertrok de Nederlandse architect Jan Voorberg, zakenpartner van Rem Koolhaas, naar Rio de Janeiro. Hij werd vermoord toen hij een bezoek bracht aan het sociaal woningbouwcomplex Pedregulho, ontworpen door Affonso Eduardo Reidy. In 2016 bezochten Pedro Varella en Sjoerd ter Borg de plek en besloten een film te maken die een stem geeft aan de enige getuige van de gebeurtenis: Film in het kader van Thursday Night LIve! Geluk

2017
12
Jan

De huidige kruisbestuiving tussen natuur, wetenschap en creativiteit zorgt ervoor dat de materiële werkelijkheid radicaal zal veranderen. Een avond waarop nieuwe ontwikkelingen werden getoond en besproken. Met onder anderen Olivier van Herpt, winnaar New Material Award 2016, Diana Scherer, winnaar New Material Fellow 2016 en ontwerper Bart Hess. Andrea van Pol modereerde de avond.

2017
05
Jan

De tweede editie van Decolonising Design, een avond waarin de dominante positie van de Westerse ontwerpcultuur werd bevraagd en werd opengesteld voor andere perspectieven. De eerste en drukbezochte avond bood alle aanleiding voor een vervolg. Het accent werd dit keer gelegd op de digitale systemen die achter vrijwel alle ontwerpprocessen schuilgaan. Met een lezing van Ramon Amaro.

2016
15
Dec
20:00 – 22:00
 

Het BNO IMG LAB zoomde dit keer in op het fenomeen schaal, ontwerpers en beeldmakers die het kleine, het verkleinen en het aanpassen van de werkelijkheid inzetten in hun werk. Met Jasper de Beijer, Arne Hendriks, Maurice van Tellingen en Ludwig Volbeda.

2016
08
Dec

Op deze avond werd Irma Boom gehuldigd en bevraagd over haar werk. In een gesprek met Daniel van der Velden, medeoprichter van Metahaven, heeft Boom ideeën ontvouwen over proces, aandacht, concentratie, densiteit, typografie en object, die de essentie van haar werk vormen.

2016
01
Dec
20:00 – 22:00
 

Wat is vandaag de dag nog een architectuurtekening? Hoe kunnen auteurschap en originaliteit worden geherdefinieerd in tijden van elektronische reproductie? Van beautiful BIM tot de onsterfelijke kwaliteit van het hand-getekende. In samenwerking met Jaap Bakema Study Centre. Met architect en kunstenaar Will Alsop.

 

2016
24
Nov

Femke Snelting leest computercode met een cyberfeministische blik en let op de culturele aannames en blinde vlekken die er in terecht komen. Met het publiek las ze de BioVision Hierarchy standaard voor motion-capture. Welke aannames over het menselijk lichaam gaan daarin schuil? Hoe werken die bij het omzetten van beweging naar code?

2016
17
Nov
20:00 – 22:00
 

De voorhoede, de nieuwkomers, de starters, vers bloed, nieuwe aanwas. Innovatieve inzichten van gretige gasten die afgelopen jaar met verrassende afstudeerprojecten de academies verlieten. Ook dit jaar presenteerden we een selectie van de toppers van de toekomst en de enorme verscheidenheid en reikwijdte van de examens aan de academies van Nederland. Waren we allemaal nog maar jong!

2016
10
Nov
20:00 – 22:00
 

Met de Olympische Spelen nog vers in het geheugen gaf kunstenaar James Bridle een lezing die vertrekt vanuit de relatie tussen tracking-technologieën ontwikkeld voor het sportveld en surveillance-technologieën gebruikt in de stad.

2016
03
Nov

Kunstenaar Hito Steyerl geeft de Benno Premsela Lezing 2016. Steyerl laat zich voor haar lezing inspireren door de tekst A Problem of Design: How to Kill People van architect George Nelson. Respondent is Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

2016
27
Okt

Nederlandse en Vlaamse architecten gaan met elkaar in gesprek over hun gedeelde opvattingen over vakmanschap, maatwerk en ruimtelijke kwaliteit ondanks de verschillende culturele en historische condities. Met de bureaus GAFPA (BE), Raamwerk (BE), Happel Cornelisse Verhoeven Architecten (NL) en Koen van Velsen architecten (NL).

2016
20
Okt
20:00 – 22:00
 

Twee weken na dierendag gaat BNO IMG LAB op jacht naar onze dierlijke instincten. Ontwerpers en beeldmakers presenteren werk dat zij met, voor of van dieren hebben gemaakt. Met Gerard Peet, Raoul Deleo, Bart Jansen en Poopy Cat.

2016
13
Okt

In steden als Londen, New York en zelfs het minder geprivatiseerde Amsterdam worden woningen steeds schaarser en duurder. In deze Reading Room zal architect Jack Self ingaan op het begrip ‘domestic time’ (huiselijke tijd) en onverwachte strategieën voorstellen waarmee het huis weer als leefruimte kan worden behandeld, in plaats van als speculatieobject.

2016
06
Okt
20:00 – 22:00
 

Naar aanleiding van de installatie Space Embodied organiseerde Het Nieuwe Instituut een lezingenavond over de Russische Vrije Dans vanuit historisch perspectief en hedendaagse parallelen. Met historicus Irina Sirotkina en kunstenaar Alexis Blake.

2016
29
Sep
20:00 – 22:00
 

Een avond waarop de dominante positie van de Westerse ontwerpcultuur werd bevraagd en werd opengesteld voor andere perspectieven. Met nieuwemediakunstenaar Tabita Rezaire, auteur Ruben Pater, cultuurcriticus Egbert Alejandro Martina en product design strategist Shahab Zehtabchi. Gespreksleider van de avond was curator en publicist Amal Alhaag.

2016
22
Sep
20:00 – 22:00
 

Avond over de vele verschijningsvormen van het beeldverhaal en de strip, met aandacht voor de relatie van de striptekening met architectuur, muziek en andere kunstvormen. In samenwerking met het Cross Comix festival. Met onder anderen Typex, Hanco Kolk en Erik Kriek.

2016
20
Sep
19:30 – 21:30
 

De tatami is een Japanse vloermat waarvan de afmetingen zijn gebaseerd op het menselijk lichaam. Het is een van de vier 'platformen' waar de installatiereeks Platform. Body/Space aan is gewijd. Deze avond presenteerde Sophie Berrebi het onderzoek achter Platform. Body/Space en gaf Carola Hein een lezing over de betekenis en geschiedenis van de tatami.

2016
15
Sep

Bestaat er zoiets als een ‘queer space’ en kan dit worden ontworpen? Deze avond werd het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw bekeken through queer eyes. Op zoek naar sporen van de queer emancipatiegeschiedenis, met archivaris Alfred Marks, politicoloog Mounir Samuel, filmmaker Tim Leyendekker, Prof. Jasmine Rault, architect Riëtte van der Werff en architect/onderzoeker Dirk van den Heuvel.

2016
08
Sep
20:00 – 22:00
 

Nieuwe technologieën en middelen maken het mogelijk om ons lichaam steeds meer zelf vorm te geven, terwijl maatschappij en politiek onze fysieke identiteit het liefste als een vaststaand feit zien. Hoe om te gaan met deze conflicterende belangen? Met o.a. hoogleraar filosofie Jos de Mul, ontwerper Simone C. Niquille en kunstenaar Philippine Hoegen.

2016
01
Sep

In deze Reading Room werd gereflecteerd op de mechanismen van de beeldproductie die schuilgaan achter terreur. Welke visuele kwaliteiten en strategieën worden gemobiliseerd in dit spektakel van terreur, strategieën die inmiddels ook even krachtig door staten worden ingezet? Met Felix Ensslin, hoogleraar esthetiek en kunstbemiddeling aan de Academie van Beeldende Kunsten in Stuttgart en Laurent de Sutter, professor rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit Brussel. Moderator is Marten Kuijpers (Het Nieuwe Instituut).

2016
07
Jul

Kan ontwerpkracht een bijdrage leveren aan de verbetering van de levensomstandigheden van de bevolking in conflictgebieden? Een gesprek met de curatoren van de Oostenrijkse, Duitse en Nederlandse paviljoens op de Biënnale van Venetië en Luke Korlaar van UNHCR.

2016
30
Jun

Mode is een middel om onze identiteit mee uit te drukken, een middel dat ook een sterke traditie van mannelijke en vrouwelijke stereotypen kent. Daarnaast is kleding vaak sterk geladen met sociale en culturele betekenissen. In de talkshow ging Sylvana Simons met de nieuwe generatie modeontwerpers in gesprek over het ontwerpen voor een genderfluide en cultureel diverse werkelijkheid. Met MAISON the FAUX, Kaho To, Lisa Konno en Samira Algoe.

2016
23
Jun
20:00 – 22:00
 

Ontwerp in beeld en geluid. Met Jaap Drupsteen, Elza-Jo, Piet Jan Blauw, The Plastic Fantastic Timemachine en WLDRF. Swingende ontwerpen en ontwerpers die swingen. Zonder ritme is er geen muziek, maar kan een goed ontwerp wel zonder ritme? Grafische helden die alles synchroon laten bewegen, fotografen waarvan het beeld een eigen dimensie veroorzaakt en muzikanten die geluiden creëren vanuit instrumenten die eigenlijk geen instrumenten zijn. Let's rock and roll!

2016
16
Jun

Game Night was een avond met een voorbeschouwing op de finale van de gamecompetitie Dutch College League van het spel League of Legends en waarbij  stil werd gestaan bij de betekenis van deze nieuwe sportvorm. E-sport, het gamen op professioneel competitieniveau is in veel opzichten net als andere sporten op te vatten: er zijn regels, toeschouwers, commentatoren, toegestane en verboden middelen. Over de hele wereld worden toernooien gehouden waar bedragen van miljoenen dollars aan prijzengeld geen uitzondering zijn. En het is dan ook logisch dat E-sports tienduizenden mensen trekken en stadions weten te vullen.

2016
10
Jun
20:00 – 22:00
 

Wie heeft de macht over de stad en haar inwoners? Mark Wasiuta (GSAPP Columbia University) en Pedro Rivera (architect en Studio X Rio) schetsten een complex en fascinerend beeld van de stad Rio de Janeiro als matrix van verschillende krachten. Lees de tekst van de lezing van Pedro Rivera.

2016
09
Jun

Door persoonlijke omstandigheden heeft Bill Gaver deze avond helaas af moeten zeggen. Er wordt een nieuwe datum in het najaar gepland. Houd deze website in de gaten voor meer informatie. 

In 1999 introduceerde Bill Gaver mede de ‘Cultural Probe’, een nieuwe ontwerponderzoeksmethode gericht op het aanzetten tot dialoog tussen ontwerpers en de mensen voor wie het ontwerp uiteindelijk bedoeld is. Zeventien jaar later kijkt professor Gaver terug op zijn projecten volgens deze en andere methoden en praat hij over de huidige interactie tussen ontwerpers en hun doelgroep.

2016
02
Jun

Aan het begin van de Rotterdamse Architectuurmaand presenteerde Rijksbouwmeester Floris Alkemade zijn visie en agenda voor de komende vier jaar in het auditorium van Het Nieuwe Instituut. Het zoeken naar de maatschappelijke meerwaarde van de architectuuropgave en innovatie door ontwerpkracht sond hierbij centraal.

2016
26
Mei
20:00 – 22:00
 

Data in kleur, geur, smaak en beeld. Met Catalogtree, Froukje Tan, Karin Schwandt en Jan Willem Tulp.

2016
19
Mei

Het gesprek tussen Wilfried de Jong en regisseur Johan Simons vond plaats in het kader van de Operadagen Rotterdam, het festival voor hedendaags muziektheater. In Het Nieuwe Instituut stond het decor opgesteld dat de Chinese kunstenaar Ai Weiwei ontwierp voor de multimediale opera As Big as the Sky van componist en regisseur Arnoud Noordegraaf. De Jong ondervroeg Simons over zijn werk, de vele opdrachten die hij recent op zich heeft genomen en zijn favoriete decors. 

2016
12
Mei

In deze Reading Room onder leiding van Cooking Sections vond er tijdens een performatief diner een kritische interactieve lezing plaats over het voedselsysteem. Wat is het gevolg van onze voedselkeuzes op het klimaat en de ecologie in het bijzonder?

 

2016
05
Mei

Wat is de betekenis, ook in internationaal perspectief, van het Tijdelijk Modemuseum? Toen dit project zijn afronding naderde, was het tijd om de balans op te maken en de bevindingen te delen. Experts uit de academische en museale wereld, en uit de mode-industrie, deelden hun inzichten tijdens een publieke discussie op 5 mei.

2016
28
Apr
20:00 – 22:00
 

Een avond met gastsprekers, ontwerpers die betrokken zijn in de wereld van mode maar alles behalve zelf modeontwerpers zijn. Met kunstenaar en grafisch ontwerper Alfons Hooikaas en regisseur Menno Fokma.

2016
21
Apr

‘Fashion you can buy, but style you possess. It's about self expression and, above all, attitude.’ Dát is volgens het 92-jarige stijlicoon Iris Apfel de beste manier om fashionable ofwel swag te zijn. In de theatershow Swag leverden drie stoere, sexy en eigenzinnige vrouwen het bewijs.

2016
15
Apr

Naast de Thursday Night was er deze week ook een Friday Night in samenwerking met het Berlage. Vijf markante internationale gasten voegden zich deze Friday Night bij Reinier de Graaf van OMA/AMO en de studenten van de Berlage Theory Master Class voor een laatste debat over With the Masses - Architecture and Participation

2016
07
Apr
20:00 – 22:00
Het Nieuwe Instituut

Onlangs reisde Malkit Shoshan naar Camp Castor, een VN-basis die zich vlakbij de stad Gao in Mali bevindt. Shoshan deed deze avond verslag van haar bevindingen. Camp Castor is een casestudy in het onderzoek dat ze deze zomer zal presenteren tijdens de vijftiende Architectuur Biënnale Venetië.

2016
31
Mrt

De lonen met eenderde verlagen of de helft van de werknemers eruit? Deze avond toonde de dilemma’s van een Chinese textielfabriek en stemde tot nadenken over het eigen handelen en de ethische aspecten van hedendaags consumptiegedrag.

2016
24
Mrt
20:00 – 22:00
Het Nieuwe Instituut

Alles om je heen is gemaakt door mensen die niet per se slimmer zijn dan jij. Dus wat weerhoud je om je boel te verbouwen naar jouw eigenwijze wensen? Jouw stoute plannen: onzinnig of waanzinnig? Kom erachter tijdens Barry de Bruins bonte avond en geef het leven een knal alsof het een piñata is. Er valt aan de andere kant altijd wel iets lekkers uit.

2016
17
Mrt

Het lijkt erop dat design zich losmaakt van zijn wortels. Had het in de twintigste eeuw nog het duidelijk ethische doel om op industriële schaal objecten te produceren voor de hele samenleving, nu lijkt het door marktwerking, en andere politieke en esthetische krachten te zijn verspreid en geannexeerd.

2016
03
Mrt

In 1970 werd een verlaten militaire kazerne in de Deense stad Kopenhagen gekraakt. Christiania is een interessant voorbeeld van hoe een ontmoeting tussen top-down en bottom-up kan leiden tot alternatieve vormen van stedelijke ontwikkeling, drugsbeleid en democratische besluitvorming. 

2016
25
Feb
20:00 – 22:00
Het Nieuwe Instituut

Zelfrijdende auto’s, robots die ons werk overnemen en een koelkast die je boodschappenlijst samenstelt, bestelt en laat bezorgen. We kunnen alles met elkaar verbinden, maar wat is de relatie tussen mensen en technologie en de impact daarvan op mensen onder elkaar? 

2016
18
Feb
20:00 – 22:00
Het Nieuwe Instituut

Mode manifesteert zich niet alleen in het fysieke domein, maar creëert met animatie en virtual reality ook nieuwe werkelijkheden. Modeontwerper en animator Jacob Kok beweegt zich graag tussen beide terreinen. 

2016
04
Feb

De nasleep van de Grote Recessie van 2008 is in Nederland nog altijd voelbaar. Ook de architectuursector en bouwindustrie hebben grote klappen gehad en zijn nog niet hersteld van de crisis. Econoom Bas Jacobs sprak over de oorzaak van deze op het eerste gezicht wonderlijke gang van zaken.

2016
28
Jan

In haar opvallende filmdebuut stelt choreograaf en filmmaker Celia Rowlson-Hall gendervraagstukken en rolpatronen aan de orde. Ze speelt zelf de hoofdrol in haar hedendaagse interpretatie van de pelgrimage van de heilige maagd Maria. In een beeldtaal vol dans en beweging voert de reis over de verschroeide aarde van het Amerikaanse Zuidwesten. Rowlson-Hall was aanwezig voor een vraaggesprek.

2016
21
Jan
20:00 – 22:00
Het Nieuwe Instituut

We lieten ons meeslepen in de wondere wereld van oneindige patronen. De hypnotiserende, rustgevende en verslavende werking én schoonheid van fractals, patronen, formules, mantra's en algoritmes. 

2016
14
Jan

In de eerste Reading Room van 2016 was curator Chus Martínez te gast. In haar werk onderzoekt zij hoe veranderingen in de kunst het publieke leven kunnen verrijken. Ze bevraagt hierbij nadrukkelijk de rol van het museum.

2016
07
Jan
20:00 – 22:00
 

Op 7 januari start Thursday Night at Het Nieuwe Instituut het nieuwe jaar met een talkshow in het teken van de actualiteit. Deze avond schuiven aan: architect Mathis J. Bout, modeontwerper en fotograaf Florine van Rees en ontwerper Gert Franke. Met het publiek delen zij de dingen die hen als ontwerpers en makers fascineren, inspireren of desnoods irriteren. Radna Rumping zorgt voor muziek.

2015
17
Dec
20:00 – 22:00
 

In deze Reading Room namen Michelle Provoost en Wouter Vanstiphout de ruimtelijke implicaties van het vluchtelingenvraagstuk onder de loep. 

2015
10
Dec

Een avond over de sociale kracht van mode en een alternatief voor de huidige mode-industrie met modeontwerpers Pascale Gatzen en Saskia van Drimmelen en curator Mizuki Takahashi.

2015
03
Dec
20:00 – 22:00
 

Modeontwerper Jan Taminiau sprak over zijn inspiratiebronnen, zijn kennis van ambachtelijke technieken, zijn absolute liefde voor couture en het ontstaan van zijn label JANTAMINIAU.

2015
26
Nov

We zijn ons meer dan ooit bewust hoe we voortdurend worden gemonitord en hoe onze data worden opgeslagen, doorzocht en geanalyseerd. Hoe kunnen wij onze zeggenschap hierover terugwinnen? Met kunstenaar Paolo Cirio.

2015
12
Nov
20:00 – 22:00
 

Wat is creatief intellectueel eigendom in de mode waard? De Smiley Knee legging van modeontwerper Esther Meijer werd gekopieerd door H&M. Dit inspireerde haar tot het maken van de documentaire The Right to Copy.

2015
29
Okt
20:00 – 22:00
 

Deze avond werd voorbij de versierende kracht van prints gekeken naar hun mogelijke betekenissen en functionaliteiten. Van patronen met een symbolische waarde tot de technologische primeur van interactieve zonwerende prints op glazen gevels. Met modeontwerper Liselore Frowijn, textielkunstenaar Christie van der Haak en ontwerper Willem van der Sluis.

2015
22
Okt

Architectenbureau MVRDV droeg najaar 2015 zijn archief over aan Het Nieuwe Instituut. Het is het eerste grotendeels uit digitale bestanden bestaande archief dat aan het rijksarchief voor architectuur wordt toegevoegd. Wat betekent dit voor het beheer van dit archief?

2015
15
Okt

Anneke Smelik, hoogleraar visuele cultuur, sprak over de veranderende kracht van cybercouture. Ging het in de mode de afgelopen decennia allereerst over merken, vandaag de dag lijkt de aandacht weer te gaan naar andere waarden dan luxe en consumptie. Zo maken nieuwe technologieën een meer verpersoonlijkte pasvorm, onverwachte transformaties van identiteit en lichaam en de industriële productie van enkele kledingstukken mogelijk.

2015
08
Okt

In een tijd dat de geschiedschrijving van mode is gedelegeerd naar de pr-afdelingen van modehuizen doet Het Nieuwe Instituut een voorstel voor een open canon van de Nederlandse mode. Guus Beumer, artistiek leider van het Tijdelijk Modemuseum, nam het publiek van de Reading Room mee door de Nederlandse modegeschiedenis.

2015
01
Okt
20:00 – 22:00
 

Mode is meer dan een kledingstuk, het is bovenal een oneindig universum aan verleidelijke beelden. Een caleidoscopische avond waarop de constructie van een modebeeld vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht.

2015
24
Sep
20:00 – 22:00
 

In het kader van Tijdelijk Modemuseum organiseert Het Nieuwe Instituut in samenwerking met Stripped Fashion de Rotterdamse première van de onthullende film The True Cost over het ware verhaal dat achter onze kleren schuilgaat. In het voorprogramma aandacht voor Hacked, de ontwerpstrategie van Francisco van Benthum en Alexander van Slobbe.

2015
17
Sep

Hoe vertel je verhalen met data? In tijden van overvloedige stromen aan Open en Big Data, is het verwerken, interpreteren en visualiseren ervan urgenter dan ooit. Deze Lecture Night met Richard Vijgen was een samenwerking met de Master Design van de Willem de Kooning Academie en onderdeel van hun reeks 'Open Lectures’.

2015
10
Sep
20:00 – 22:00
 

Het Nieuwe Instituut viert de opening van het culturele seizoen met een avondprogramma in het teken van de actualiteit. Gasten uit de ontwerpwereld delen hun interesses en fascinaties met ons. Met modeontwerper Mattijs van Bergen, journalist en kunstenaar Ine Poppe, ontwerper en art director Woes van Haaften en interieurontwerper Daniela Schelle.

2015
03
Sep

In samenwerking met het Architectuur Film Festival Rotterdam en Vereniging Deltametropool zoeken we deze nazomer de wilde natuur in de stad op. We vertonen twee films die hier op een verschillende manier op inspelen: Louis Le Roy en Brussels Wild.

2015
27
Aug

De eerste Lecture Night van het nieuwe culturele seizoen staat volledig in het teken van voedsel. In een interactieve presentatie schotelt Janno Lanjouw, programmadirecteur van het Food Filmfestival, de smakelijkste, schokkendste en grappigste fragmenten van de afgelopen vijf jaar aan ons voor.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.