Meer dan zestig miljoen mensen zijn in de huidige tijd voortdurend op de vlucht en onderweg op zoek naar onderdak. Dit gegeven motiveerde Sean Anderson, conservator van het MoMA, om een tentoonstelling samen te stellen. Insecurities: Tracing Displacement and Shelter gaat over de manier waarop hedendaagse architectuur en design zich in het licht van de wereldwijde vluchtelingenproblematiek bezighouden met opvangvraagstukken.

datum
09/02/2017
tijd
19:30 – 21:00
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite (zonder programma)€ 7,50
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

In zijn lezing zal Anderson aan de hand van enkele projecten uit de tentoonstelling de mogelijke invloed van architecten en ontwerpers bij deze vraagstukken bespreken. Op welke manier kan hun expertise een verschil maken en misschien zelfs helpen om de zogenaamde 'vluchtelingencrisis' te herdefiniëren? Daarnaast zal hij ingaan op de rol van een instelling als het MoMA om dergelijke vragen te addresseren. De avond wordt gemodereerd door Marina Otero (Het Nieuwe Instituut).

Insecurities: Tracing Displacement and Shelter

Van de versterking van internationale grenzen tot de logistiek van mobiele huisvestingssystemen, bepaalt beveiliging uiteindelijk de manier waarop we met opvang omgaan. Vluchtelingenkampen, ooit beschouwd als tijdelijke nederzettingen, zijn plekken geworden waar onderzocht wordt hoe mensenrechten en het maken van steden elkaar raken. De tentoonstelling Insecurities brengt projecten bij elkaar van architecten, vormgevers en kunstenaars, uiteenlopend in medium en schaal, die reageren op de complexe omstandigheden als gevolg van gedwongen verplaatsing, en richt zich daarmee op condities die de conventionele beelden van de gebouwde omgeving verstoren.

Sean Anderson

Sean Anderson is curator architectuur en design bij het Museum of Modern Art in New York. Hij is fellow van de American Academy in Rome, studeerde architectonische vormgeving en geschiedenis aan Cornell University, behaalde een architectuurmaster aan Princeton University en promoveerde in de kunstgeschiedenis aan de University of California, Los Angeles. Hij heeft als architect gewerkt en gedoceerd in Afghanistan, Australië, India, Italië, Marokko, Sri Lanka en de Verenigde Arabische Emiraten en is de auteur van twee boeken, waarvan de tweede, Modern Architecture and its Representation in Colonial Eritrea (Routledge), in 2015 werd gepubliceerd. Sean Anderson is onderdeel van het Internationaal Bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut.

Lecture

De lezingenserie van Het Nieuwe Instituut biedt een podium aan een divers gezelschap van sprekers werkzaam in verschillende disciplines. De serie vertrekt vanuit een transdisciplinaire houding, vanuit het gegeven dat de ‘architecten’ van de hedendaagse, veranderende wereld per definitie veelzijdig zijn. Door hun kennis en persoonlijke fascinaties te delen bieden zij ons handvatten om door de overmaat aan informatie te navigeren en nuttige signalen te onderscheiden van ruis. Zij inspireren, zetten aan tot nadenken en bieden stof voor discussie. Hiermee reflecteren zij tevens op hun eigen discipline en hoe deze aan het veranderen is.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, de andere keer een quiche met salade. Dinervouchers a € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.