Het BNO IMG LAB zoomt dit keer in op het fenomeen schaal, ontwerpers en beeldmakers die het kleine, het verkleinen en het aanpassen van de werkelijkheid inzetten in hun werk. Met Jasper de Beijer, Arne Hendriks, Maurice van Tellingen en Ludwig Volbeda.

datum
15/12/2016
tijd
20:00 – 22:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Night Dinner (zonder programma)€ 17,50
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

Thursday Night Dinner

Voorafgaand aan de Thursday Night kunnen bezoekers om 18.30 uur aanschuiven bij een gezamenlijk diner met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. De maaltijd van verse, biologische producten wordt geserveerd in Het Nieuwe Café en kost € 17,50 inclusief drankjes. Reserveren voor het diner kan tot een dag van tevoren.

Jasper de Beijer

Jasper de Beijer was tijdens zijn tijd op de academie een fanatiek tekenaar. In deze periode begon hij met het maken van maquettes en zorgvuldig samengestelde tableaus. Deze gebruikte hij als materiaal voor zijn tekeningen en schilderijen. In zijn fotoserie Buitenpost gebruikte Jasper de modellen en geënsceneerde taferelen echter niet langer maar gemanipuleerde fotografische beelden. De Beijer bouwt in zijn Amsterdamse studio complexe schaalmodellen, vaak geïnspireerd op historische onderwerpen en gebeurtenissen, die vervolgens eindigen als enorme foto’s. Met een mix van fotografie, 3D-printen, collages, digitale bewerkingen, schilderwerk en maquettes en stijlmiddelen afkomstig uit reclame, strips, film en videoclips, ensceneert en herschikt De Beijer het verleden.

Arne Hendriks

Arne Hendriks onderzoekt via speculatief design in The Incredible Shrinking Man de gevolgen van het verkleinen van de mens tot 50 centimeter. Zelf is hij bijna twee meter lang en de mens wordt al vele jaren steeds groter. Daardoor hebben we meer energie, eten en ruimte nodig. Wat als we besluiten om dit proces om te draaien en kennis inzetten om de mens te krimpen?

Maurice van Tellingen

Maurice van Tellingen creëert driedimensionale modellen waar de feitelijke gebeurtenis nog moet plaatsvinden of net is afgelopen. Werk vol van sfeer en spanning, al dat zijn geen onderdelen van een verhaallijn: het drama ontvouwt zich elders, het is een beeld van een herinnering aan een gebeurtenis die nooit zal plaatsvinden. Van Tellingen werkt met alledaagse ruimtes waar zich niet of nauwelijks iets afspeelt en waar de tijd in een 'loop' ronddraait. Hij voert ons van het toneel waar het menselijk drama zich afspeelt direct de coulissen in. Een onzichtbare, mysterieuze wereld die op een poëtische manier ons een kijkje gunnen in klein of groot menselijk drama.

Ludwig Volbeda

Ludwig Volbeda is tekenaar en illustrator. Begin 2016 verscheen Hoe Tortot zijn vissenhart verloor, geschreven door Benny Lindelauf. Dit is een absurdistisch oorlogsverhaal voor (jong-)volwassenen dat onder andere opviel door de meticuleuze illustraties van Volbeda. Het werd genomineerd voor een Boekenpauw, de Vlaamse prijs voor het mooist geïllustreerde boek. Samen met Ted van Lieshout maakte Volbeda het kunstprentenboek De vogels bij een tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag over twintigste-eeuwse beeldhouwkunst.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.