Deze avond is uitverkocht!

Op deze avond zal Irma Boom worden gehuldigd en bevraagd over haar werk. Boom is een van Nederlands prominentste grafische ontwerpers en bekend van haar avontuurlijke boekprojecten die het afgedrukte object naar (en soms bijna voorbij) de grenzen van de industriële, redactionele, en esthetische mogelijkheden voeren.

datum
08/12/2016
tijd
20:00 – 22:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Night Dinner (zonder programma)€ 17,50
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

In de decennia dat Boom nu bezig is, heeft ze zo langzamerhand een oeuvre ontwikkeld dat zowel ongelooflijk gefocust als visueel magnetiserend is. In een gesprek met Daniel van der Velden, medeoprichter van Metahaven, zal Boom ideeën ontvouwen over proces, aandacht, concentratie, densiteit, typografie, en objectessentie die de essentie van haar werk vormen. Ze zal veel van haar boeken voor het gesprek meebrengen.

Irma Boom

Irma Boom is grafisch ontwerper en richt zich voornamelijk op het maken van boeken. Haar eigenzinnige ontwerpen zijn vele malen bekroond en het elf centimeter dikke jubileumboek SHV 1896-1996 dat zij in 1996 voor de Steenkolen Handels-Vereeniging (SHV) ontwierp is een icoon van Dutch Design. Ontwerpen is voor Boom een kwestie van experiment en een voortdurende zoektocht naar vernieuwing in vorm, structuur en inhoud. Zo wil zij het gedrukte boek vitaal houden en verder ontwikkelen. Haar pleidooi voor de ‘renaissance van het boek’ gaat gepaard met uitgesproken ideeën over de specifieke kracht van digitale media. Na haar studie aan de AKI in Enschede werkte Boom vijf jaar voor de Staatsdrukkerij. In 1991 richtte ze Irma Boom Office op en werkt sindsdien met culturele en commerciële opdrachtgevers uit binnen- en buitenland, zoals Rem Koolhaas en zijn bureau OMA. Boom doceert sinds 1992 aan Yale University. Ook is zij verschillende malen onderscheiden voor haar werk, onder andere met de Johannes Vermeerprijs 2014. Haar werk is opgenomen in de collecties van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en het Centre Pompidou in Parijs.

Thursday Night Dinner

Voorafgaand aan de Thursday Night kunnen bezoekers om 18.30 uur aanschuiven bij een gezamenlijk diner met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. De maaltijd van verse, biologische producten wordt geserveerd in Het Nieuwe Café en kost € 17,50 inclusief drankjes. Reserveren voor het diner kan tot een dag van tevoren.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

De donderdagavond van Het Nieuwe Instituut biedt een afwisselend programma over architectuur, design en e-cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.